Annons

Arkiv: jul 2016

Veckans söndagssummering v 30 – 2016

Då var det söndag igen och dags att summera den gångna inredningsveckan. Nummer 30 har bjudit på en blandad kompott av höstlanseringar, finfina nyheter och ett tidningstips. Scrolla och kolla igenom det senaste för att hålla dig uppdaterad på inredningsfronten! 
Inredningsbloggaren Daniella Wittes hem är med på omslaget av Elle Decorations senaste utgåva av tidningen och i nästa nummer kommer deras bloggare Krickelin att vara huvudnummer. Vad härligt med en tidning som faktiskt lyfter och hyllar sina egna portalbloggare i print. Hatten av för er!
Artilleriet har dragit igång sin stora sommarrea med 40% rabatt online-REA. Fyndade själv en grej som legat på min önskelista länge (ska visa sen) och kan inte låta bli att tipsa vidare. Grymt fyndläge!
En tapetnyhet jag missat att rapportera om är sommarsläppet av William Morris i dovar färger, för den som gillar hans mönstervärld men inte känner sig så vågade på kulörfronten. Kolla in Pure
Louis Poulsen har smygvisat Panthella Mini som lanseras i höst. En miniatyr av designklassikern Panthella, i ny storlek och nya färger. Själv hade jag hellre önskat mig en uppdatering i form av ett annat tillverkningsmaterial än plast, faktiskt. Otacksamt men sant. 
Franska Petite Friture är aktuella med sina höstnyheter. Förutom de roliga korvlamporna i glas tror jag på den uppdaterade skomakarlampan med en skärm av fint tunt nät. 
 
Notiser: 
– Hemnet gör en ”branschglidning” och skriver artiklar om om Pokemon Go??
– Och mäklarna börjar blanda in Pokemon-spelet i bostadsannonserna…
Kommande nyheter från Frederica Furniture
– Läsvärd artikel om Svensken som kränger heminredning i Moskva

House of Rym har släppt bilder på sin höstkollektion 2016 och en mängd fina nyheter i textil och porslin. Min personliga favorit är Emma Von Brömssens fina fågelkuddar i nya kulörer.  Veckans mest omskrivna objekt till salu är svårt att bedöma eftersom det råder lite stiltje på mäklarfronten så utöver Josefin Håågs styling för Fantastic Frank har det varit stiltje. Däremot har den här gamla godingen tagit en svängom på nätet igen efter Ulrikas blogginlägg. Fler bilder HÄR. Jag avrundar med en inspirerande tavelvägg och önskar en fin söndags kväll till er alla! 
Foto: Elledecoration.se, Artilleriet, William morris, PF, Louis Poulsen, HoR, Derek Swalwell

Mina bästa fototips

Jag får så många frågor om min kamerautrustning, hur jag tänker när jag fotar och vad jag använder för objektiv. Så jag tänkte att jag samlar svaren här, i ett inlägg så kan ni hitta allting på ett ställe. Om ni gillar upplägget lovar jag att göra en del två, om hur jag redigerar mina bilder och varför jag tycker det är viktigt med rätt vitbalans!
Vad har jag för kamera och objektiv?
Handen på hjärtat. Jag är vansinnigt oteknisk. Jag älskar att ta bilder och att förmedla färg/form/känslor/tankar i visuell form MEN jag är helt ointresserad av utrustningen och själva tekniken bakom fotograferandet. Och vet ni vad? Det är helt okej. Man måste inte kunna rabbla ISO-tal i sömnen eller kunna plocka isär ett objektiv i beståndsdelar för att klara av att ta hyfsade bilder. Det underlättar säkert, men om du är som jag, misströsta inte. Jag begåvades inte heller med något vidare tålamod att läsa instruktionsböcker så jag har alltid testat mig fram och tittat väldigt mycket på hur andra gör. När jag jobbade med reklam och var med på kampanjfotograferingar noterade jag alltid hur fotograferna vinklade ljuset, vilka kameror/objektiv och inställningar de använde och jag har alltid hängt över axeln på kompisar som plåtat mycket och bett dem hjälpa mig med reglagen. När jag skulle köpa min senaste systemkamera för ca 3,5 år sedan frågade jag också runt bland olika fotografer och bad dem tipsa mig om den bästa modellen vilket resulterade i att jag bytte från Nikon till en Canon EOS 5D mark iii eftersom det var vad de flesta rekommenderade på den tiden. På så vis blev det också lättare att be dem som hade liknande kameror om hjälp när jag körde fast. Jag köpte (på andras inrådan) också ett antal olika objektiv men de två som jag använder allra mest är mitt Canon EF 50/1,4 (det är det objektivet som ger mest ”tryck” i mina närbilder och gör det lagom suddigt och oskarpt i bakgrunden när man fotar på 1.4-1.8) och mitt vidvinkelobjektiv som jag använder när jag fotar utomhus liksom på mässor. Men det rent tekniska är alltså inte ett område där ni ska ta rygg på mig. Jag behöver snart uppdatera innehållet i min egen kameraväska, inte minst efter att ha slitit så hårt på de här grejorna under de senaste åren – men detta är alltså den utrustning jag använder idag när jag tar foton till bloggen.

Hjältar i bild
Mitt första och allra viktigaste tips när det kommer till fotografering av hem och inredning är att vara noga med vilken vinkel du väljer – utifrån hur stor del av rummet som ska synas och var du vill att betraktarens ögon ska ”landa”. Det här är oftast enklare att veta när man fotograferar personer, men om man tar ett foto på ett rum måste man själv bestämma vad som ska vara hjälten i ens bild och var i fotot man vill placera det. Är det en stol, en tavla eller en lampa som är din huvudperson? Välj vinkel utifrån det och skapa en intressant komposition som framhäver det du vill visa. 


Ledande linjer
Jag jobbar mycket med ledande linjer i bild, både när jag stylar och när jag fotar inredning. Vad menas med det? Jo, linjer som drar in ögat i fotot och lägger fokus på den ”hjälte” du har valt. Ta hjälp av mattor och golvlister eller en linje i soffan, ett bord eller andra vinklar som förstärker känslan av djup och leder ögat mot det objekt du vill rikta fokus på. 


Low viewpoint
Det vanligaste misstaget när man fotar inredning är att man väljer fel höjd på kameran/sitt stativ. Bläddra runt i en inredningstidning så kommer du att se hur fotograferna oftare fotar från midjehöjd. 

Skapa djup med något i förgrunden
De allra flesta bilder blir mer spännande och mindre ”platta”om de har ett djup. Testa att fota det du ska genom att sätta det i perspektiv. Låt något skymta i förgrunden, eller fota det igenom ett blandverk eller låt en gardin fladdra in i förgrunden. Ett vanligt fototrick? Håll upp ett smörpapper framför linsen. Testa!

Dagsljus, ”fuskknep” och blixtar
Väldigt få inredningsfotografer jobbar med blixt. Dagsljuset är vår bästa vän, men det kan vara lurigt ibland. Om man tar en bild vid ett fönster såhär – så kommer ju allt ljus från ett enda håll. Mitt bästa knep för att jämna ut det är att hålla upp en reflektorskärm eller en enkel vit kartongskiva på andra sidan vasen för att liksom studsa ljuset på den mörkare sidan för att köra med en blixt som ger en onaturlig känsla. De trendigaste bilderna just nu har hellre en lite “mjölkig” känsla (överexponerade) än slagskugga från en blixt. Om det är ett helt hopplöst mörkt rum och du absolut måste använda blixt – kör med en sådan som du kan vrida och vänd den så att du slår blixten i taket! 

Överraska
De mest gillade bilderna i mitt bloggflöde är dem där jag fotat något från en överraskande vinkel. Det kan vara vardagliga saker som vi vant oss att se från ett helt annat håll, ett rum som fotograferats genom en fönsterspegling eller att jag klättrat upp på en trapp eller stege och fotat av ett vanligt motiv på ett ovanligt sätt. Utmana ALLTID dig själv när du känner dig nöjd med en miljö eller en fotosession i ett hus/lägenhet och fundera på om det inte finns minst tre fler sätt att ta bilder på. Jag lovar, det kommer ge resultat!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se  

Happy Frida(y)!

Vad jag ska pyssla med i helgen? Hålla tummarna för fortsatt fint väder på Västkusten. Bekanta mig med min nya kompis från Kona vid svärföräldrarnas stuga utanför i Varberg. Ingen fredagsblomma idag, men en ögonblicksbild på en löjligt glad Frida på väg ner för en kvälls-SUP i Sanddamm. Och ja, brädan är typ tre gånger så stor som mig. Fin helg till er alla!
Foto: Niklas Ramstedt, Trendenser.se

Hemnetgodis i Höllviken

Om man bortser från att mäklarbilderna tyvärr lämnar en del att önska (i vitbalansen) så är det här ett Hemnetgodis av rang. Ett superfint stenhus i Höllviken som legat ute på nätet ett tag men som aldrig plockats upp av bloggvärlden. Icke desto mindre inspirerande inredning att spana in i. Både invändigt och utvändigt. Till salu via Malmöhusmäklarna. Alla bilder hittar du HÄR!
Foto: lånade från Malmöhusmäklarna

Hej från Höga kusten!

Den här sommaren försöker jag vara offline så mycket det bara går. Jag vet inte hur det är med er, men jag har i alla fall känt ett ovanligt stort behov av att få pausa från instagram och sociala medier under semestern i år. Inte bara för att det annars är en del av mitt jobb, utan för att jag vill få distans till hela fenomenet och ta ett break för att kunna ifrågasätta invanda mönster. Måste vi dela med oss så mycket av våra liv i sociala medier? Och måste vi nödvändigtvis göra det i realtid? Hela tiden? Och vad gör egentligen det här delningsbeteendet med vår upplevelse av nuet? När man lägger sin egen telefon i byrålådan under ett par veckor blir man väldigt varse om hur mycket tid den faktiskt tar och hur världsfrånvänd man blir att konstant vara uppkopplad mot andras liv och leverne. Det blir också tydligt hur många andra det är som inte har gjort samma sak. Som istället för att umgås sitter och stirrar ner i sina mobiler på restauranger, caféer, stränder, lekplatser och ja, även ute på gatan. Vi har ett Pokemonstop i vårt kvarter och aldrig tidigare har jag sett så många promenera förbi med nackarna böjda över sina Smartphones som nu. Det är galet.

Hursomhelst har jag inte varit så duktig på att uppdatera mitt instagramflöde på grund av min självpåtvingade uppkopplingsdetox de senaste veckorna, men här kommer ett gäng vykort i efterhand från vår resa längs Höga Kusten. En landsända som verkligen förtjänar mer uppmärksamhet, både online och offline. Kanske ett semesteralternativ till nästa år? Otroligt vacker natur och ändå är det så många svenskar som aldrig varit där. Visste du att det är en del av vårt Världsarv

Här börjar Höga-Kusten-leden, vid foten av Sveriges motsvarighet till Golden-gate-bron.

Norrfällsviken är en 350 år gammal fiskeby där jag har spenderat många somrar i mitt liv. 

Sjöbodarna ligger som ett pärlband längs kusten, insprängda mellan barrdoftande tallskog och blankpolerade kullerstensfält. Det är så vackert att det nästan gör ont i ögonen. 
De senaste fyra åren har vi hyrt samma hus längst ut i Bryggbyn
Inga surdegsbagerier eller hipstercaféer i sikte (ännu) men desto mer historia att spana in… 

Och pittoreska promenadstråk mellan söta stugor, smala gränder och passager.  

Ett av mina mamma-mål. Att se Max leka vid bryggan på samma sätt jag själv gjorde som liten. 

En kopp kaffe bland fiskenät på tork? Jag tokgillar de himmelsblå trädgårdsstolarna. 

Obligatoriskt dopp i Storsands naturreservat med Ulvön / Mjältön som blågrå kullar i kulissen.
Foto: Frida Ramstedt, trendenser.se
 
 
Några av mina ”favoritbesökstips” vid Höga Kusten: 
Sågverkets Bed & Breakfast 
Skuleberget (linbana och rövarby)

DIY: Serveringsskålar i papper

Kommer ni ihåg de där lopporna man vet när man var liten? Vänd dem uppochned och vips har du en smart serveringsskål i papper. En favorit i repris som jag hittade i arkivet när jag rensade min hårddisk. Ni som har följt mig länge. Minns ni det här? Ett av mina första frilansjobb för Göteborgs Posten. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
 

Trend Alert: Doftsprayer

Glöm doftljus, nu är det doftsprayer som är grejen. Jag hann påbörja det här kollaget innan jag såg det dyka upp i en inrendingstidning alldeles nyligen men om två noterat samma sak betyder det väl bara att det är mer ”sant”? Det hetaste just nu är just rumssprayer och att hitta sin egen signaturdoft till hemmet. 
1. Le Labo Home Frangrance
2. Fornasetti Room Spray
3. Aesop Aromatique Room Spray
4. Diptyque
5. Byredos rumsspray

Det här är fem år sedan. Nästan på klockslaget. Ändå minns jag det som igår. Pirret, nervositeten, lyckan och tacksamheten inför både vänner och familj som hade samlats (och åkt långt, hela vägen upp till Umeå) för att fira med oss. På en tisdag. Jo, vi gifte oss på en veckodag. För det var ju då det råkade infalla, datumet när vi träffades första gången. Och det gör det ju även i år. Jag skriver inte så mycket om dig och visar knappt några bilder alls – för jag vet att du inte vill det – men tack för att vi är ett så bra team Niklas. För er som är nyfikna på vem jag är gift med och vad han jobbar med så gör han poddpremiär dagen till ära. Här kan ni lyssna! 
Foto: Anna Roström, Smallpigart.se 

Lookalikes: Stekpannor i kolstål

Jag har funderat länge på att byta ut vår stekpanna till en fransk klassiker i form av Mauviels panna av kolstål. Fick därför minst sagt lookalike-vibbar när jag sprang på den här från Chilli. Liknande trepunktsfäste och form, minst sagt. Eller är det branschstandard? Vad säger du om de här? Lika som bär? 
Bild 1: Mauviel, 949 kr
Bild 2: Chilli, pris 479 kr

Badrumsinspo

Jag vet inte vad det är med mig och badrum i sommar, det är som om mitt undermedvetna försöker säga mig något men jag ser inspiration överallt. Här fastnade jag för arrangemanget med ett stilleben som fått ligga framme på ett ommålat arkivskåp. Favoritparfymen, smycken och en tvål i prassligt papper. Så fint!
Foto: Christian Olsson – instagram:@clearcutfactory
1 4