Annons

Arkiv: aug 2016

Need, Read, Wear, Want

Såhär års när det börjar bli mörkare om kvällarna blir jag alltid sugen på att kura skymning och göra det mer ombonat hemma. Fyra inredningsrelaterade funderingar på det temat som snurrar i mitt huvud just nu, nedkokat till en klassisk bloggrubrik: Need, Read, Wear, Want!
Need – Sänglampor och läslampor
Jag funderar mycket på belysning just nu. Men också på skrytstatus. Och funktionsfokus. Jag tror jag har sett mig mätt på uppmärksamhetstörstande designerlampor som är mer dekorativa än funktionella. Jag vill skala ner och bort. Satsa på mjuk belysning och bländfria lampor i höst, gärna med skämar som har genomsläpp. Just nu är jag helt insnöad på Zlamps modeller från 2006. Så enkla och fina. Deras svensktillverkade lampor från Anderslöv är dessutom producerade med högsta hänsyn till miljön. 
Read – Home is where the heart is?
Som sagt, jag är inne i en väldigt grubblande och reflekterande period just nu. Men ibland upplever jag att vi krumbuktar oss bortom rim och reson i inredningsbranschen. Och att vi tycks ha glömt bort essensen av ett hemtrevlig hem i jakten på bildsköna inredningsprojekt. Trivs vi i verkligheten? Är det mysigt hemma? Sänker vi axlarna och slappnar av när vi kommer innanför tröskeln eller tar vi på oss de kritiska glasögonen och skriver fixalistor som aldrig tar slut. Har hemmet slutat att vara vår borg och bara blivit en neverendingstory av förbättringsåtgärder? Hey jag är inte bättre själv, men mitt mål är att bli mer mindful hemma i höst. På det temat är jag också nyfiken på vad som gömmer sig bakom pärmarna i boken Home is where the heart is? från Ilse Crawford. På min läslista!
 
Wear – Vintergarderoben
Än verkar sommarvärmen inte riktigt vilja ge sig (idag var det ju så kvavt att det lika gärna hade kunnat vara juli) men jag längtar efter att få göra säsongsskifte i min garderob och packa upp vinterplaggen från sina kartonger. Jag ser fram emot att hänga undan sommarklänningarna och ställa undan sandalerna för i år och ge plats åt mina varmare favoriter istället. I helgen tror jag det är dags att ta tag i säsongsrockaden och att vädra och stryka mina stickade plagg som legat i en låda sedan i maj!

Want – Läderdyna till vår hallbänk
Pinsamt att erkänna men ända sedan vi flyttade in i huset har en måttbeställd läderdyna till vår sittbänk i hallen stått på inköpslistan, men jag har inte kommit mig för att beställa den. Vilket grämer mig lite, för tänk så patinerat och fint skinnet hade varit vid det här laget. Nåväl. Bättre sent än aldrig. Den här modellen från Københavns Møbelsnedkeri påminde mig om att ta tag i detta senast september!

Prydnadskuddar i en hörnsoffa?

Trots att det nästan alltid visas 3-sitssoffor på de stylade vardagsrumsbilderna i inredningsmagasinen och på Hemnet så tycks verkligheten vara en annan. Såhär års får jag alltid många önskemål om tips på hur man kan arrangera prydnadskuddar i hörn- och divansoffor. Tricket är att jobba med olika format samt att gruppera mera. Den amerikanska webbshopen Caitlin Wilson bjuder på tydlig illustration som jag tagit mig friheten att översätta till svenska mått. Tycker du det är svårt att hitta kuddar i 60*60 cm kanske det är lättare att jobba med 50*50 cm och 40*40 cm för att komma åt en liknande känsla. 
Jag gillar också hennes förslag på hur man kan skapa harmoni även om man väljer olika mönster/ nyanser/ färger på kuddarna. Hennes recept är att varje storlek ska se likadana ut, så köp de större (60*60 cm) kuddarna i samma mönster/färg och satsa sedan på att hitta tre stycken 50*50 cm i liknande stil och bryt av med den avlånga 30*60 cm kudden i mitten. Inget facit men ett bra uppslag att utgå från!

Foto/Illustration: Caitlin Wilson

Lookalikes: Runda ljusstakar

I vanlig ordning kom jag inte bara hem från Formex med massor av inspiration i bagaget, utan också med en hel del uppslag till min kategori ”lookalikes”. För ett par år sedan gjorde Muuto succé med sin runda ljusstake Gloria (som finns i flera färger) och jag fick direkt flashbacks till den när jag såg House Doctors nyhet The Ring. Olika material men snarlik form. Eller vad säger du om de här? Lika som bär?
Bild 1: Muutos Gloria pris 749 kr
Bild 2: House Doctors The Ring, pris 265 kr
 

Bloglove: @klintdrupp

Lite motsägelsefullt, eftersom jag själv inte bjuder på några bilder från mitt eget hem, men jag tycker det är så härligt att få kika in genom instagramfönstret till andra inredningsintresserade. Inte minst i andra länder. Danska bloggaren Jesper Klintdrupp Poulsens hem är så fullmatat med skandinaviska designklassiker att man häpnar. Lite för minimalistiskt (och dyrt!) än vad jag kan ha med en vild treåring i huset men icke desto mindre fascinerande att följa på distans, just därför. Kolla in hans konto på @klintdrupp
Foto: Jesper Klintdrupp Poulsen

Veckans söndagssummering v 34 – 2016

Veckans största händelse i inredningsbranschen är såklart Formexmässan (Nordens största fackmässan för inredning och design, HÄR hittar ni min rapport) men parallellt med detta har det släppts en del annat som inte visades upp där. Här kommer en nyhetssummering från veckan som gått. 
Danska ByLassen som mest är kända för designklassikern Kubus har breddat sin repertoar med allt från möbler till tavlor de senasre åren och är nu aktuella med… en ny porslinsserie!
Muuto, har smygvisat sina nyheter inför nästa veckas mässa i Paris. På Maison Objet kommer man bl a lansera nya kandelabern OPEN av svenska Jens Fager. Snyggt! Därtill släpps de populära krokarna Muuto Dots i silvrig metall! Ny storsäljare på G?
Det var en liten skräll att Svenska Linum valde bort Formex i år (till förmån för en liten installation på NK, som jag kollade in den men det kändes inte så fotovänligt). Varumärket firar 50 år med kollektionen Big & Bold och i veckan kom fler pressbilder på nyheterna i jubileumskollektionen. 
I höst introducerar TypeO en kollektion framställt i ett för Sverige ännu relativt okänt material – förstenat trä, eller ’petrified wood’ (som det heter på engelska) är något som indonesiska lantbrukare ofta påträffar i åkrarna i samband med skörden, och blir till en extrainkomst sedermera fina unika bokstöd!
 
Notiser: 
– Ellos går offline och öppnar Pop-up-shop i Mall of Scandinavia
Lagerhaus firar 20 år i höst
– Modeföretaget DesignWerket lanserar inredningskollektion!
– Och Philippe Starck som kanske är mest känd hos allmänheten för sin design för Kartell har tagit fram tre olika parfymdofter som lanseras under det egna varumärket Starck Paris.
 
Supertalangen Faye Too Goods femte inredningskollektion kommer visas på  Friedman Benda gallery i början på nästa år. Jag gissar att hennes materialval ”optical glass, silver nitrate bronze, mud and tapestry” kommer bli trendsättande. Veckans mest omskrivna Hemnet-objekt då? Den här ombloggade lägenheten som är till salu hos Alexander White bjuder på lite annorlunda inspiration. Inte minst för köket. Kolla in hela objektet HÄR. Skön söndag till dig!
Foto: ByLassen, Muuto, Linum, TypeO, Faye Too Good, Alexander White

Sponsrat inlägg: Rabattkod hos Mathem.se

I samarbete med Mathem.se har jag fått möjlighet att ge Trendensers läsare (som ännu inte testat deras tjänst) en rabattkod som ger 200 kr tillbaka vid beställningar över 800 kr. Det är lätt att förväxla alla matkassar på marknaden med varandra men det jag gillar bäst med Mathem.se är att man kan göra egna inköpslistor (man är inte låst till en veckomeny) och man kan skapa egna ”prenumerationer” på basvaror man behöver regelbundet. Som toalettpapper eller städprodukter till exempel. Dessutom har Mathem.se ett väldigt bra sortiment av just ekologiska rengöringsmedel. Två tummar upp från mig! Om du vill testa, ange denna kod i kassan när du ska betala! Rabattkod: TRENDENSER 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Mathem.se

Happy Weekend!

Efter varje större jobbutmaning brukar jag belöna mig själv med något (en sak eller upplevelse). Och efter veckans föreläsningar på Formex blev detta min present till mig själv. Ett Hems signaturstickor från Fuegia 1833 Laboratorio De Perfumes. Förutom att det känns som att ta med sig en bit av hotellkänslan hem så gillar jag verkligen Fueguias koncept: Läs mer HÄR. Happy Weekend!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nyheter, Trender och mässrapport från Formex 2016

Jag har i vanlig ordning samlat mina spaningar från Formex i ett själv-intervju-inlägg så att ni som inte hade möjlighet att gå på mässan (eller som planerar att besöka den i helgen) kan få se den genom mina ögon. Totalt är det ju tre hallar (A, B och C) men i år bjöds vi också på en satellit i form av Nordic Buzz (på samma plats som STOFF kör sitt Greenhouse) där nya utställare från Norden samsades om utrymme för att visa sina kreativa idéer. Superbra initiativ, om än lite dold och folktom yta. Nästa år kan den kanske få mer reklam? Mässans övergripande fokus låg på vår egen tolkning av Norden. Jätteintressant!

Hur kändes mässan i år? 
Luftigare än vanligt. Jag upplevde att gångarna var lite bredare och att många utställare hade lite mindre monterytor eller bara mindre saker med sig – men det var inte något negativt i mina ögon, tvärtom! Jag tycker att jag hann se mycket mer på grund av det och kunde gå fler varv i hallarna än jag brukar och därför fick en mycket tydligare överblick än jag fått med mig tidigare år. 
Årets trendtema?
Nordic Me – som riktade fokus mot medvetna val. Detta tema tydliggjordes inte minst med mässans föredragschema som för en gångs skulle inte bara handlade om merförsäljning och ökat ”kräng” utan också om innehåll. Förutom min egen programpunkt ”Sustainable Style och LOHAS” så är exempelvis Kemikalieinspektionen på plats och berättar om gifterna som finns i våra hem och Elin från Moderådet pratade bl a om hur vi idag är medskapare snarare än betraktare till influenserna och trenderna vi omges av. Spännande och viktigt. För vi kan alla bidra till en bättre värld genom att rösta med våra plånböcker. Jag hoppas på en fördjupning av detta under kommande mässor. Nordic WE nästa gång?
 
Vinnare av Formex Nova?
Nick Ross Läs mer om detta HÄR
Vilka färger / material gäller hösten 2016?
Mörkblått, mörklila, vinrött, grönt, grått och silver / krom. Men också en hel del brända orangea toner i terracotta och tegel. Gärna i flytande kombinationer. Tänk oljespeglingar eller färgskiftningarna i påfågelfjädrar. Materialmässigt verkar kalksten, glas och speglar vara viktiga nyckelmaterial i höst.
 
Några välformulerade rubriksättningar?
Nordic Nomad (etnoinspirerade textilier) och Rustic Kitchen (grov keramik i köket). 
 
Mässans tydligaste trendväxt?
Blodtopp. Jag har heller aldrig sett så många vinröda grässtrån skymta tidigare. Men det är ju ett toppentips för att ta in höstens trendfärg hemma på ett hållbart sätt. Fint att blanda upp i buketter eller fylla en vas med för ett arrngemang som står länge. 

Årets snackis? 
Mateusgrundarens dotter Filippa som inte bara tagit en plats i familjeföretaget utan också tagit företaget in i framtiden med sitt nya utvecklade sortiment av växtförvaring till köket – tillverkat på samma fabrik i Portugal som det polulära serviserna. Krydda det med att hon är lika smart och snygg som sin mamma. Det här kommer inte bara bli en säljsuccé, successionsordningen är räddad – Mateus kommer vara ett varumärke att räkna med länge till.

Årets mest fotade monter?
Klurigt eftersom alla inte lämnat rapporter ännu, men Anna Elzer Oscarsson ligger väldigt bra till att döma av instagrampubliceringarna. Bloggaren/stylisten Daniella Witte hade hjälpt till med färgsättningen som kändes 110% rätt och AEO’s Dancing Dune nominerades dessutom till vårens Formidable under mässan. I mina ögon är Anna vår generations Marianne Westman. Snacka om driven kvinnlig kreatör. Hon sköter allt från 3D-skisser och prototypframtagning till inhemsk svensk produktion, konceptutveckling och sälj – själv! Anna är verkligen en multitalang med vilja och jag är helt övertygad om kommer bli hågkommen från vår historia så de här pjäserna lär bli framtida auktionsobjekt. 

Årets pryl?
Om vi säger såhär. Läderförkläden och skärbrädor syntes ö v e r a l l t. En produktkategori som fanns med i var och varannan monter. Mitt bästa tips, fråga alltid leverantören om lädret är vegetabiliskt garvat eller kromgarvat samt vad det är infärgat med. Och var lädret har producerats…. VILLAGE gör sina förkläden av spillbitar från svenskt Tärnsjöläder, men långt ifrån alla jag frågade kunde svara på de enklaste funderingarna om sina produkter. Skumt. En annan grej man inte tänker så mycket på när man köper skärbrädor (som inte är gjorda i ett enda trästycke) från fjärran med andra regler än oss. Vad är de sammanlimmade med? Och hur är de efterbehandlade? Bara ett tips. Kan innehålla en hel del kemikalier.
 
Några personliga favoriter? 
Jag gillade Staffan Holms nyheter i samarbete med Village och Skruf (samt ljusstakarna i gjutjärn som gjorts tillsammans med Village och Skeppshult). Jag tyckte också mycket om terracottakopparna och muggarna från Good Company samt Deskstore and Friends nyheter av Tärnsjöläder och svenskt papper (som var avsevärt finare än House Doctors där mina förväntningar föll lite platt) och SOOP Stockholm hade massor av smarta prondukter. Sen blev jag väldigt glad över att se G.A.D på plats. De har gjort hållbara och svensktillverkade möbler sedan 1999, så deras nya accessoar-sortiment med mindre detaljer för hemmet känns helt rätt i tiden trots sin tidlöshet. Om det är någon trend som spänner över alla stilar så är det  grundfiosofin att både producera och konsumera kvalité, med eftertanke och omtanke. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Veckans kontor

Innan jag ger mig i kast med min Formex-rapport måste jag visa foton från platsen som varit min bas de senaste dagarna. Ett hem Stockholm. Kanske ett av de finaste hotell jag vet. Här laddade jag (men också kameran och min dator) batterierna mellan möten, föreläsningar och mässbesök. Både bokstavligen och bildligt talat. Så otroligt inspirerande miljöer och så genomtänkt, in i minsta detalj. Inredningen är signerad Ilse Crawford. Nedan bjuder jag på en mix av kamera- och mobilbilder från veckans vistelse. Enjoy!
Litet, familjärt och med fantastisk service. Det känns verkligen som att bo i någons hem.
Mitt favoritrum? Orangeriet på innergården.
Här åt vi både frukost och middag…
Bästa starten på dagen.
Och såhär såg rummet ut. Älskar väggfärgen. 
Biblioteket och vardagsrummet ligger i fil. Oskarp bild men fantastisk miljö. 
Här kan man slå sig ned med en kopp te och kakor som huset bjuder. Bläddra i böcker eller spela sällskapsspel. Eller varför inte prata lite med de andra gästerna. Det bor alltid så spännande människor här. Gången innan när jag besökte stället var både Ilse Crawford och Li Edelkoort hotellgäster för natten. 
Another day another meal. Jag har ätit så gott de senaste dagarna att det inte är klokt. Detaljbild från köksbordet. Där kan man sitta och titta på kockarna medan de grejar vid spisen intill. Snacka om hemkänsla. För att inte tala om alla växter och vackert inredda små hörn. Bilden nedan är tagen på väg in i hissen en morgon på väg till mässan. Fler bilder hittar du HÄR!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex 2016: Nordic Me

Idag öppnade Formexmässan ute på Älvsjö i Stockholm och jag har varit på plats dels för att föreläsa, dels för att kolla in höstens nyheter. Här kommer ett snabbt svep från årets trendutställning vid mässrestaurangen i B-hallen. Den blev min favorit av de officiella ytorna (förstod mig inte riktigt på entrén i år). Här bjöds det på mustiga härliga kulörer och ett fint kurerat urval från utställarna signerat Tina Hellberg som jag tycker speglar modebilden väldigt väl just nu. Vinrött, mörkblått, senapsgult, skogsgrönt och rostrött. Rustik keramik, 70-talstextilier och stänkmålat. På mitt Instagram Stories hittar du en film som visar utställningen i sin helhet, missa inte! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
1 4