Annons

Arkiv: feb 2015

Hallå helgen!

…och god morgon lördag. Min helg fick sig en extra bra start med en timmes sovmorgon, frukost i lugn och ro och ostörd tidningsläsning. Ljuvligt. Nu är jag laddad för att ta itu med något betydligt mindre glamouröst. Vårstädning av tomt och utrensning av förråd. Sonen är utlånad till farmor och farfar och vi ska röja loss och tömma våra gömmor på saker som inte längre används. Någon som vill köpa en barnvagn? En babysitter? Eller en bärsele… Hör av er. Ha en skön lördag och happy weekend på er!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Budgettips och billiga galgar

Titta vilket budgetfynd jag sprang på när vi var på Ica för att köpa lunch tidigare idag. Ett paket med 6 st svarta stålgalgar för 9,90 kr! De är så smäckra så man får plats med många, ändå är de tillräckligt stabila i kragen för att ta ytterplagg. Två tummar upp! Jag köpte med mig ett helg gäng till vår klädhäst som står i entrén här på Spinneriet. Kanske ett bra tips till dig som behöver extragalgar om det vankas gäster i helgen eller som bara vill ha det mer enhetligt med många av samma. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

St Pauls Blue

Om Tant Johannas gröna blev årets (inofficiella) väggfärg ifjol så tror jag starkt på St Pauls Blue i år. Inte minst efter att ha spanat in Framas lyckade samarbete med Jotun på nära håll, tidigare idag. Min kompis Sarah Widman var nämligen blixtsnabb på att snappa upp deras nya kulör när den släpptes i färgfackhandeln förra veckan och idag fotade jag en lägenhet som hon och hennes team färgsatt och inrett från scratch till en försäljning för Alvhem (där St Pauls Blue målats i sovrummet). Så fint! Jag passade på att ta några extra bilder till er som frågat efter mer färginspo. Here you go!
Blå-grå-svart är väldigt fint mot gröna växter. Den exakta färgkoden är Jotun LADY 5030 St. Pauls Blue. 
Lampan heter Kuu Kuu Lamp och kommer från Hem. Också den väldigt fin, speciellt mot en mörkare vägg. Vill du se fler bilder från den här inspirerande lägenheten så hittar du dem här: Olivedalsgatan 16. Kommer sannolikt att bli veckans Hemnet-raket!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Leimu

När glasföretaget Iittala nyligen utökade sitt sortiment med småmöbler och belysning blev Magnus Pettersens lampa snabbt en symbol för denna expansion. Leimu syntes i varenda inredningstidning och på bloggar världen över. Jag hajade därför till direkt när jag såg en nästan likadan bordsarmatur från Nordahl. Foten är visserligen av trä istället för betong men visst är väl de här lika som bär? Tipstack till Helena
Lampa 1: Leimu grå bordslampa (höjd 30 eller 40 cm) pris 4999 eller 5499 kr
Lampa 2: Mushroom från Nordal, pris 1170 kr

Sådant som inspirerar mig just nu

Den absolut vanligaste frågan jag får från journalister som vill intervjua mig (oavsett ämne) tycks lyda ”var hittar du din inspiration?”. Ärligt talat. Jag har ingen aning. Jag pendlar mellan att svara entusiastiskt ”överallt” eller uppgivet ”ingenstans”. Det beror lite på dagsformen. Det enda jag vet säkert är att Pinterest, som tidigare varit en tillförligtlig källa till kreativ energi, inte länge funkar som den ska. Just nu är min feed där bara ett inferno av likadana inredningsbilder eller andras repinnade citat och småbittra livsaforismer (tröttsamt). Vad som däremot inspirerar mig till bristningsgränsen är entreprenörer som vågar annorlunda. Som tillför eget istället för att bara idissla andras arbete och som presenterar det på ett radikalt och nytt vis. Som The Line – The Apartment i NY. Jag älskar konceptet (en lägenhetsbutik i ständig förändring, där ALLT är till salu) och känner sådan obeskrivlig pepp när jag surfar in på deras inredningssida. Ganska okomplicerat, rätt klassiskt, mycket danskt och lagom arty. Dagens tips!
Foto: The Apartment

Stolkärlek

Jag pratade med en kompis nyligen om vad som anses vara inredningsvärldens motsvarighet till trendsättande accessoarer (kuddar och plädar?) dyra handväskor (designerlampor?) och stilsättande signaturplagg (valet av soffa och köksstolar?). På det sista temat är jag upp-till-halsen-trött på alla böjträstolar just nu men jag har faktiskt en kärlek i den kategorin som har överlevt min ”tremånadersregel” så pass länge att jag nu närmar mig en form av treårsdito. Jonas Bohlins fina, fina, fina Vilda med rygg och sits i tärnjsöläder som produceras av Gemla. Förutom att de är tjusiga i sin enkelhet är de gudomligt sköna att sitta i. Jag testade senast i helgen. Så, bara det värsta grötkastarkriget är över här hemma ämnar jag investera i ett par. Men till er DINK’are utan barn. Kolla in dessa!
Foto: Jonas Ingerstedt för Residence 

Budgettips och dagens kontor

Efter förra veckans turné känns det jätteskönt att vara tillbaka i studion igen. Bara en sån enkel sak som att få sitta stilla på en stol, eller att få dricka kaffe i lugn och ro och att jobba med händerna känns som en kontrast och är väldigt rogivande som omväxling. Även om jag tycker det är superinspirerande att få vara ute och resa (såklart!) så brukar jag medvetet slå ner på takten direkt efteråt för att ge mig själv en chans att landa litet och sortera alla nya intryck så de blir till något konkret och användbart. Här, en ögonblicksbild från dagens kontor. Såhär kan en mörk och ruggig februari-tisdag se ut på mitt jobb. Jag och Jenni (som praktiserar hos mig under kommande månader) har kurat inomhus och målat påskägg till ett fotojobb för Panduro, allt medan regnet ilsket piskat mot rutor och fönsterbleck utanför.  Har fått många frågor om skrivbordslamporna i studion. Det är IKEA’s klassiker TERTIAL för 79 kr. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

DIY: Kruka till barnrummet

Världens enklaste idé för att göra krukorna på barnens fönsterbrädor lite roligare. Måla två ögon och en liten näsa på en enfärgad kruka så blir den rufsiga krukväxten plötsligt en kalufs. Dagens tips! (Sen borde jag säkert lägga till något finstilt om att man inte ska välja giftiga växter till barnrum och att man inte ska lämna de minsta utan tillsyn så att de kan riva ner hela härligheten, men det tänker jag att ni är kloka nog att förstå själva).


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Veckans söndagssummering – v 8 – 2015

Dags att riva av ännu en söndagssummering med branschsnackisar ni inte får missa. Vecka 8 har bjudit på en blandad kompott av allt från juridiska nyheter till lanseringar att lägga på minnet. Här har ni mina viktigaste noteringar från de dagar som gått. Låt oss börja med den tråkigaste av dem. Storbrittanniens regering lät nämligen meddela att det upphosvrättsliga skydd som gäller för designmöbler i övriga Europa (dvs 70 år efter upphovsmakarens död) inte kommer att börja gälla i deras land förrän 2020.
Replica-företagen har därmed fått ytterligare fem år på sig att förstöra försäljningen och andrahandsmarknaden för designklassiker. Trist! Ovan ser ni ett orginal i jubileumstappning. Fritz Hansens indigoblå Ägget-fåtölj klädd i Kvadrats tyg tillverkas enbart i 999 numrerade exemplar.  
IKEA har smygvisat bilder från en ny inredningsbok. Hitta del 1 som ska innehålla en hel del inspirerande bilder på förvarinstemat. Boken kommer att kunna köpas i varuhusen från och med april.
Eco BT är aktuella med en ny kollektion tapeter med textil känsla. Se fler bilder HÄR!
New Works har kommit med en rad belysningsnyheter i februari. Lampan Kizu av Lars Tornøe verkar vara bloggarnas favorit. 
Rörstrand meddelade i veckan att de ämnar utöka Marianne Westmans populära och numera klassiska serie Mon Amie. I sommar lanseras ett tårtfat, en ny skål och en vacker kanna!
Veckans absolut mest blogghaussade nyhet är dock ändå den kommande IKEA-kollektionen NIPPRIG vars pressmeddelande gick ut i måndags och sedan spreds som en löpeld på nätet. Oerhört fina pressbilder (se alla HÄR) och en sammanhängande serie med material som känns helt rätt i tiden. En av veckans mest ombloggade lägenheter då? Svårt. Jag fastnade för denna sekelskiftespärla som är till salu hos Fantastic Frank. Se mer HÄR och ha en fin start på vecka 9!
Foto: Fritz Hansen, Eco BT, New Works, Rörstrand, IKEA, Fantastic Frank

Instaweek

Jag sitter i soffan och pustar ut efter en intensiv men nypa-sig-i-armen-rolig arbetsvecka i Trendenser AB. Jag har bott på hotell i Frankfurt, Stockholm och Göteborg samt avslutat veckan i Bua utanför Varberg. Man kan väl säga att resväskan varit min bästa kompis de senaste sju dagarna. Här har ni en resumé!
1) Veckan startade i Frankfurt med mässbesök på Ambiente 2) Sedan åkte jag raka vägen hem och lämnade min trendspaning till Göteborgs Postens helgbilaga Två Dagar (som publicerades i lördags) 3) …och arbetade i studion med hemlig påskfotografering på schemat! 4) På onsdagen åkte jag till Stockholm för jobb och bodde på HTL med @byemma 5) Någon frågade vad det svåraste med egenföretagandet är? Alla kniviga beslut som ständigt måste tas på detta tema… 6) I torsdags föreläste jag för ett 20-tal digitala specialister från landets mediabyråer (inbjudna till en kundkväll på Hemnets huvudkontor) 7) I fredags åkte jag tillbaka till Spinneriet för att ta emot studiebesök från en gymnasieskola 8) och sedan avrundade vi veckan med att se Henrik Schyffert och Fredrik Lindströms ”ÄGD” på Scandinavium i lördags. En briljant samhällsatir över vår tids ”Maximum Flash for Minimum Cash generation” Gå och titta! 9) Och idag? En skön söndag på stranden i Sanddamm. Nu ser jag fram emot en lugn period på hemmaplan. 
1 4