Dagens kontor

Hej och välkommen till mitt kontor. Såhär har det sett ut på Spinneriet idag. Vad vi håller på med? Jag spelar in en reklamfilm med Ballingslöv och Attractionfilm samtidigt som ett annat team har hyrt vår studio för att ta badrumsbilder för våren 2016. Kreativt kaos. Mitt bästa stalltips om du känner dig manad att jobba som inredningsstylist (eller bloggare)? Träna på att andas lugnt i stressiga situationer, lär dig balansera ett detaljorienterat kontrollbehov med en lagom dos låt-gå-attityd och lita på att det mesta löser sig bara du jobbar med bra folk. Så se till att omge dig med härliga, kompetenta och inte minst peppiga personer - i alla led. Tack teamet (och Bodil och Stil&Rum) för en riktig racer-dag på jobbet!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Veckans söndagssummering v 35 - 2015

Jamen då var det söndag igen och dags att knyta hop ännu en nyhetsvecka i inredningsbranschen. De senaste sju dagarna har bland annat bjudit på en smygkik på IKEA's oktobernyheter, ett oväntat samarbete mellan mode och inredning, en bloggsvallvåg på temat jul (!!) och en härlig filmpremiär som jag längtar efter att få se. Dessutom har klassiska varumärken som Svenskt tenn och Thonet presenterat nyheter. Nedan ser ni ett urval av nätsnackisar som ni nte får missa från vecka 35!
Från och med 1 september byter IKEA ut hela sitt belysningssortimentet till LED. Allt från köksbelysning till sovrumsbelysning, vilket uppmärksammats med nya pressbilder på det temat. 
I oktober lanserar IKEA också en hel rad nya möbler och mattor, varav de senare fått fin spridning på nätet. De nya mattorna ser riktigt lovande ut!
Granit har haft pressvisning för höst- och julnyheterna och deras bilder har kablats ut på var och varannan blogg i veckan. Jag tycker det känns på tok för tidigt att prata knäck och julpynt, men den här träsaxen lär vi nog få se mer av framöver i diverse stilleben och stylingjobb. Nya HAY-saxen?
I våras hörde jag rykten och i veckan konfirmerades det att COS och HAY har inlett samarbete kring en möbelkollektion som kommer visas i London och Göteborg. Till veckan är det premiär. Spännande!
Gam Fratesi är aktuella med en ny serie möbler för Thonet. Jag gillar skrivbordet med rottingskärm. 
På tal om något helt annat så var det biopremiär för filmen "Jag är Ingrid" den 28 augusti och jag kan inte låta bli att länka till ett härligt reportage i GP som visar bilder på Ingrids sommarhus i Fjällbacka. Man kan lätt föreställa sig henne där på klipporna! Men åter till temat inredning. Veckans mest ombloggade Hemnetobjekt? Svår nöt. Men jag tror Oscar Properties tar hem det med de renderade bilderna på deras nybyggnadsprojekt "Bageriet". Fler bilder hittar du HÄR. Njut av dem och ha en bra start på vecka 36!
Foto: IKEA, Granit, COS, SR.se, Thonet och Oscar Properties

Hemnetgodis på Ljusterö

Jag höll på att sätta frukostbrödet i halsen när jag läste DI Weekend imorse och den här bostadannonsen dök upp. Dra mig baklänges och ge mig syrgas vilket hus. Ritat av Tham Videgård, byggt i betong med både gästhus och bastu och en alldeles fantastisk utsikt över  Gälnan. Låt mig presentera Solbacksvägen 12 på Ljusterö. Lite lördagsgodis för ögat. Fler bilder hittar du HÄR!
Foto: mäklaren Sjönära

Mitt senaste köp

Innan jag och Johanna hoppade på tåget hem från Köpenhamn tidigare idag svängde vi förbi en av mina danska favoritbutiker när det kommer till inredning, nämligen Stilleben. Deras tavelavdelning är ett givet stopp när jag är i stan. Det är alltid lika härligt att bläddra igenom deras signerade prints och limiterade litografier. Den här gången hade jag dock redan bestämt vad jag skulle köpa med mig hem. Nämligen det HÄR motivet på bomullspapper. Peppande ord i en period när många stora beslut behöver fattas på kort tid. Sånt är livet som egenföretagare. Ibland måste man slå på autopiloten (läs: magkänslan), korsa fingrarna och köra på - och lita på att allt löser sig i slutändan. Happy friday på er!

Foto: Frida Ramstedt och Johanna Bradford 


Tekniska problem + Instaweek

Just nu befinner jag mig i Köpenhamn tillsammans med ett 20-tal internationella inredningsbloggare för att delta i #danishdesigntour som arrangeras av Fritz Hansen, Royal Copenhagen och Dinesen. Jag har inte suttit vid datorn på hela dagen och när jag skulle logga in lite snabbt nu för att uppdatera bloggen så möttes jag av en enda teknisk röra. Ooops! Det har tydligen varit någon systemuppdatering inatt och min kodmall har inte riktigt hängt med. Jag ber om ert tålamod och lovar att vi jobbar på att återställa designen så snart som möjligt. Som pausmusik bjuder jag på behind-the-scenes-bilder från min mobil och mitt Instagram-konto @trendenser Visste ni att jag passerat 50 000 följare i veckan. Hurra!
Vad har jag haft för mig senaste tiden? 1) Jag har varit på Emmas och Henriks bröllop på Nordiska akvarellmuséet. Ett hav av Sjuor och Myror! Lovar fler bilder på dukningen så snart bruden själv har bloggat om sina foton från kalaset. 2) Jag och Bodil har jobbat i studion och bland annat... 3) fotat en stor kampanj för Bring som kommer gå live nästa vecka. Om ni undrar varför bakgrunden är skrynklig så vet ni varför. Sedan den här bilden togs har jag investerat i en "ångmaskin". 4) Jag har hållit två föreläsningar på Formex (Instagramskola för inredningsintresserade) som drog fulla hus! Kan säga att det var lite nervöst att kliva upp efter Lotta på Moderådet, men det gick bra ändå. 5) Det pratas mycket om talang. Jag tror inte det är oviktigt, men hårt arbete är nog ändå viktigare för att det ska bli något gjort. 6) Igår laddadde jag med breakfast for champions innan jag drog iväg till 7) Köpenhamn tillsammans med Tant Johanna. 8) Idag har vi besökt studios och verkstäder och... 9) lärt oss måla porslin. Galet svårt. Lovar bildrapport imorgon (när blogglayouten förhoppningsvis är på banan igen). Nu ska vi iväg på en spännande middag i The Dinesen Apartment. Följ mig gärna på Instagram för fler realtidsuppdateringar och så håller jag er informerade om när bloggen är tillbaka till normalläge igen. Du hittar mig på @trendenser

Budgettips - Glasmonter för smycken och accessoarer

Jag har förstått att mina inlägg med budgettips är väldigt uppskattade och nu var det ju ett tag sedan jag bjöd på ett sådant. Den här gången har jag dock inte varit ute och handlat något själv, utan snappat upp en detalj från ett hemma-hos-reportage i Elle Decor. Bilden är tagen i H&M Homes designchefs lägenhet, så det var ju inte så svårt att lista ut varifrån den svarta glasmontern på sockel kom. Fin för snyggförvaring av smycken och accessoarer. Höstnyhet och budgetkap för 299 kr som du hittar HÄR!
Foto: lånad bild från Elle Decor

DIY: Tips till gästrummet

På gränsen till fånigt, jag vet, men jag kan ändå inte låta bli att tipsa er bloggläsare om den här omtänksamma idén som jag sprang på via Pinterest. Skriv ut lösenordet till husets nätverk och sätt i en liten fotoram som du ställer på sängbordet i gästrummet inför besök och övernattningar från släkt och vänner i höst. Eller, i hallen? Gästfrihet anno 2015. Här kan du ladda hem en gratis mall!
Foto: Eleganceenhancement

Lookalikes: Assietter i glas

Den finska formgivaren Oiva Toikka designade Kastehelmi redan 1964 och serien har kontinuerligt utökats sedan dess. Idag finns allt från assietter till skålar med de karaktäristiskt daggformade dropparna (vilket också är vad produktnamnet kommer från) i cirkulärt mönster. Kastehelmi har med åren blivit en av Iittalas storsäljare. Något som Mio tydligen tagit fasta på. För nog är väl de här lika som bär?
Bild 1: Kastehelmi assiett från Iittala med Ø 24,8 cm, pris 349 kr
Bild 2: Punto assiett från Mio med Ø 21 cm (höstnyhet), pris 39 kr

Hemnetgodis: Spisbrödsfabriken på Kvarnholmen

Kolla in JM's nybyggnadsprojekt Spisbrödsfabriken, som hade säljstart i förra veckan. Snyggt stylade bilder av Marie Ramse som alltid levererar. Jag fattar inte hur du kan hålla så konsekvent hög nivå. Alla som någon gång har försökt sig på att skapa ombonad stämning i rakt och kantigt vet vilken utmaning det är, men i den här lägenheten bjuds ni på massor med inspo. Man kan mixa nytt och nött. Läs mer HÄR!
Fotograf: Sara Danielsson Styling: Marie Ramse Inredning: LOFTSTHLM Tine Sandberg

Formex hösten 2015: Min (söndags-)summering v 34

Jag tänkte inte tråka ut er med många och långa inlägg om Formexmässan, utan kokar i vanllig ordning ner min spaning till en snabbsummering så att ni som inte hade möjlighet att åka ändå kan få ett hum om vad som visades. Eftersom Formex är det mest centrala som hänt i inredningsbranschen den här veckan, och därav vad många bloggare och företag också har arbetat med och skrivit om de senaste sju dagarna, så ersätter detta den ordinarie söndagssummeringen. Sätt dig tillrätta, det blir långläsning!
Hur var mässan? 
Bra skulle jag säga. Det visades inget revolutionerande eller omvälvande, utan kändes mer som en sund vidareutveckling på populära fenomen kryddat med en lagom dos nyheter. 
Årets trendtema? 
Mässans övergripande paroll var Nordic Essence med inspiration från nordens natur. Dessutom hade man extra fokus på hållbarhet och återbruk i år genom den experimentella utställningen RE:DO
 
Vilka färger gäller hösten 2015?
Fortsatt mycket grått och beige men på den mer färgstarka fronten syntes många olika nyanser av grönt och blått, liksom en hel del vinrött, brända orangea toner och lite gult. 
 
Material? 
Naturligt - Linne, läder, kork, ull, mönsterfräst trä och näver. 
Elegant - Sammet, mocka, mohair, krom och/eller mässing. 
Fanns det några tydliga trender och influenser? 
Ja. Skogen. Det var väldigt många som hade målat sina monterväggar gröna i år och som hade pyntat dem med skogsmotiv, träd, stubbar, kottar, ekollon, kvistar, gräs och mossa. Företaget Skandinavisk slog också stort på sin serie scented candles med doft av just skog!
 
Något som håller i sig från föregående år?
Nordisk Art Deco. Det är en stil som växt sig allt starkare inom det klassiska segmentet, men som också börjat dyka upp hos nya företag som Ferm Living. Smäckra detaljer, sammet, elegant minimalism och art-deco-mönster. Glaserad keramik såg man också mer av i år. Ett fenomen på frammarsch. 
Finaste produktnyheterna? 
Svenska designduon Broberg Ridderstråhles fina matlagningskärl för Skeppshult. Och deras nya tjusiga ljusstake för Klong (se bild). Ny men samtidigt tidlös elegans! 
 
Några nyheter från anrika företag? 
Danska Kay Bojesen har släppt nya träfigurer, en häst och en hund plus en pläd med apan som motiv och en bitring för bebisar. Landsmännen hos Georg Jensen har bl a lanserat ett sushiset och serien Cafu. Glasföretaget Holmegaard firar 190 år och har släppt en jubileumskollektion (se bild). Orrefors Kosta Boda har gjort glas med Smäm och Skultuna visade förutom sin nya skrivbordskollektion med Lara Bohinc även en fin nyhet av prisbelönta formgivaren Emma Olbers
Någon bubblare? 
Inspiration och estetik från 70-talet. Tänk mörkbrunt betsat trä, riktiga ryamattor och kuddar samt färgat glas. Man såg embryon nu, men jag gissar att det är en tidsepok som kommer starkt nästa år. Eftersom det är ovant och skavigt för de flesta ännu kan man fortfarande göra bra loppisfynd på det temat i höst.

Mest omtalade montern?
Svenska Linum har ju gjort en jätteuppryckning av varumärket det senaste året i och med rekryteringen av deras nya chefsdesigner Karin Ward (som tidigare jobbade i modebranschen, på Gant) och deras monter var inte bara en av de mest uppsnackade inför mässan, och också en av de mest framsynta på plats. Som ni ser, moderna ryamattor och 70-talsinfluenser bland annat i samarbete med Kasthall. Mest fokus i bloggrapporterna tycker jag däremot att House Doctors förvärv av tvålfabrikören Meraki har fått. 
Produktfokus? 
Just tvålar och doftljus verkar vara populära komplementprodukter hos många inredningsföretag nu. Bästa "nästa steget" måste jag däremot säga var bäddföretaget Dirty Linens nya serie "Homewear". Snygga, sköna hemmakläder (alltså inte nödvändigtvis pyjamasplagg utan sådant man kan skrota runt i på kvällar och helger) i supermjuka material. För att det ska bli volymförsäljning på dem tror jag dock att snitten måste anpassas lite mer för normala kroppstyper (hint: se linnet längst fram i bild?!). 
Något nytt stjärnskott?
Utöver området med Young Designers och nominerade i Formex Nova fanns även en utställning med alster av designstudenterEmelie Thornadtsson som nyligen gick ut Konstfack visade sina karaktäristiska ljusstakar som vi säkert kommer se mer av i olika magasin framöver. 
 
Några andra snackisar man bör känna till?
Prins Carl Philip hedrade Formex med sin närvaro under torsdagen och gick runt i gångarna precis som alla andra. Dock i tätt sällskap av formgivarkollegan Oscar Kylberg och ett entourage av vakter, så det var inte så svårt att lista ut var han befann sig just för stunden. Carl Philip verkade väldigt intresserad och ställde många nyfikna frågor vilket resulterade i svallvåg av rödblossande glada utställare efter hans följe. Bra där! Dessutom plockade han pluspoäng på temat omtänksamhet när han lär ha bett om ett visitkort från en utställare med motiveringen "att hans fru är så förtjust i fjärilar". 
 
Någon nyhet du vill passa på att tipsa om? 
På tal om tvålar och ljus som inredningsprodukt skulle jag vilja slå ett slag för Norrländska Hing Organics från Piteå. Superfräscha produkter i fina förpackningar. Kolla in dem HÄR!

Formex hösten 2015: Trendrestaurangen Nordic Essence

Nästa steg i Formexrapporten, det obligatoriska stoppet på årets trendutställning / restaurang i B-hallen. I år var det Jan Rundgren som satt samman de trendpodier som visade upp ett urval av produkter från mässan. Om det inte vore för att jag vet att många förväntar sig ett inlägg från den ytan så hade jag gärna hoppat över att publicera de här bilderna. De kliar nämligen lite i mina ögon. Personligen tyckte jag att det var alldeles för rörigt (förutom att utställningen bjöd på tydliga kulörtrender: grönt, vinrött, blått och grått i kombination med trä). Det mörkgröna kaklet kändes dock lite kul, här i form av en tapet från Scandiwall. Men, men. Smaken är ju som baken. Kanske hittar du något du gillar? Scrolla och kolla! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex 2015: Entréutställningen The House Cat

Nu är jag på väg hem från mässan och det är hög tid att bjuda på bilder från årets upplaga av Formex. Vi börjar som vanligt på entrétorget, som för ovanlighetens skull inte inrymde en trend- utan en temautställning! House cat Festival. Nordiskt hantverk och slöjdande var i fokus och den enda produktexponering som fanns inrymdes inuti en gigantisk "huskatt" byggd av pappkartonger och på torkvindor med produkter som roterade vid dess fötter. Effektfullt. 
Men innan jag fattade grejen med kartongerna alltså. "Ba' oookej, papplådor?" 
Annorlunda produktexponering modell roterande torkvinda visade bl a mattor, posters och makramé!
Massor av makramé. Man kunde också ta trappan upp i kattens mage och spana in en fin utställning.
Hopplöst ljus att fota i dock, eftersom de oblekta pappkartongerna reflekterade rött ljus mot det ljusgult trärena i alla starka spotlighs. Men kul tittskåp att se på plats. 
Det jag fastnade mest för var dock slöjdarna på entrétorgets andra sida. Allra mest gillade jag Felix Wink. Han snider trä I en kombination av maskin och hantverksteknik.  
Den här killen kommer vi se mer av. Var så säkra. Hans kavlar, kakstämplar, knäppaskar med motiv (och skateboards!) fick många att stanna upp och gapa. Till vardags håller han till i Olofsforsbruk utanför Umeå. Supertrevlig dessutom. Tack Formex för bästa entrétorgsupplevelsen på länge!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Nä, nu får ni fasen sluta göra brickor tjejer!

Det är Formexmässa i Stockholm nu i dagarna och jag är på plats med kameran, i vanlig ordning. Men innan jag ger mig i kast med årets bildrapport ska jag bara genomföra min sista föreläsning på Stora Scenen imorgon och få en viktig tanke ur mitt system. Ni hittar en ledtråd i rubriken. Det här är nämligen ett öppet brev till alla unga (oftast kvinnliga) formgivare som försöker slå sig in i inredningsbranschen genom att testa sig fram i liten skala. Det är framförallt till er som ställer ut på Young Designers och till er som prövar era vingar via Nordic Design Collective eller Etsy. Men också till många av er som ställer ut för första gången runtom i A-, B- och C-hallarna. Det är möjligt att jag bryter ett fundamentalt kontrakt som kritiserar människor som ännu inte hunnit etablera sig i vår bransch. Men tro mig, jag vill er bara väl. 
 
Snälla. 
Sluta förminska er själva till brickor, skärbrädor och disktrasor med tryck.  
 
Ni är ju så jädrans duktiga. Ni skissar och ritar och hittar på de mest otroliga saker och sen sliter ni ut en bit av ert kreativa hjärta från kroppen och håller upp det till allmän beskådan på... något som i alla fall till yttermåttet lilknar en laminerad relik från skolmatsbespisningen: Ännu. En. Bricka.
 
"Men man vill ju ha en billig och enkel produkt att testa sin formgivning på" hör jag någon säga i försvar.
"På vilka premisser då?" undrar jag. Om jag får vara så fräck att fråga. För en kan ju rimligen inte låta utvärdera hela sin framtida potential som formgivare baserat på hur många mässbesökare (eller nätshoppare) som visar intresse för ännu en kollektion av formpressade brickor, skärbrädor, eller disktrasor med motiv? Eller kökshanddukar med prints. Den varianten är ju också rätt vanligt förekommande. Låg produktionströskel, ja. Ger ni er själva en rättvis chans? Nej.
 
Journalister, press, media, leverantörer och butiker - vi är alla sugna på att hitta nästa stjärna. Faktum är att det är vad många av oss triggas av. Men det krävs något alldeles extra för att få oss att hjula av förvåning över ännu en mönstersatt laminatprodukt eller wettextrasa. Det är tveksamt om ens självaste Josef Frank hade lyckats slå igenom med det konststycket, på den tiden det begav sig. 
 
Jag vill peppa er att tänka lite större. Och att faktiskt orka/våga/tro på att det går att söka lösningar för att konceptualisera sin formgivning även som oetablerad - på något som kanske kräver mer kapital. Mer resurser. Mer krångel. Mer ledtid. Men som i gengäld kan ge er en ärligare chans att utvärdera er själva och er design. För tänk om ni skrinlägger något alldeles fantastiskt helt i onödan, för att ingen stannar vid er monter eller klickar hem de där brickorna du investerat i - bara för att de inte behöver fler. Det kanske inte alls är mönstret det är fel på. Eller din talang. Det kanske bara handlar om att formatet gjort resultatet lika platt som produkten i sig. Du kanske fortfarande "har" något. 
 
Så jag tänkte såhär. Istället för att bara klaga och raljera. Jag måste förstås kolla upp alla detaljer med min bokföringsbyrå och ta fram ett formellt ansökningsförfarande. Men nästa år utlyser vi Trendensers "anti-brick-stipendium". Och ni läsare får gärna hjälpa till på ert vis. Vad skulle du hellre se att en ung hungrig formgivare såg över. Är det något produktområde eller behov som i motsats till brickan är kraftigt eftersatt och skulle behöva sig en makeover. Vi hjälps åt! Och så ser vi vart det bär. 

#fourfitchallenge

Har ni hört talas om initiativet #fourfitchallenge som startar den här veckan? Det här är inget sponsrat inlägg, jag tycker bara det är så himla vettigt tänkt och därför delar jag det gärna vidare. Fourfitchallenge går ut på att man ska tänka mer klimatsmart med sina kläder och utmana sig själv i sitt tänkande kring mode. Du får välja ut fyra plagg som du alternerar under den här veckan. Undantaget underkläder, träningskläder och arbetsuniform. Det låter svårt men ofta har vi ju rätt mycket vi kan använda därhemma, istället för att "bara köpa nytt" när klädpaniken infaller. I mitt fall är Formexmässan, som jag ska på idag, ett typexempel på tillfälle när jag normalt hade stressat ut på stan för att shoppa en ny outfit. Helt i onödan många gånger. För det är ju sällan de där plaggen man tvärköper för att kompensera nervositet inför en prestation (föreläsning i mitt fall), semesterns extrakilon eller sviktande självförtroende blir några garderobsfavoriter i längden. Vår generations överkonsumtion av textil håller inte i längden. Det var nytt för mig, men visste du exempelvis att det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull? Eller att det krävs ca 1 kg kemikalier för att ta fram 1 kg textil? Vi svenskar kastar dessutom 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Som man förstår är det ju helt ohållbart för vår planet. Därför utmanar jag mig själv den här veckan och jag hoppas du gör det också. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Lookalikes: Kuddar med växtprint

Lika förtjust som jag blev i Linums nya kollektion för hösten (och satsning på snygga pressbilder med attityd) lika förvånad blev jag när jag såg den nya kudden Stilwell i deras höstsortiment. För känns inte det mönstret igen? Jag tycker den påminner väldigt mycket om Svenskt Tenns klassiska Celotocaulis som ritades av Josef Frank redan på 1920-talet. Eller vad säger ni om de här, lika som bär?
Bild 1: Svenskt Tenns kudde i mönstret Celotocaulis, 40*40 cm. Pris från 1100 kr
Bild 2: Linums nyhet Stilwell, 50*50 cm. Pris 279 kr

Säljstart för Patriam Stocksund

Idag är det säljstart för Patriams bostadsprojekt Stocksund i Danderyd som ritats av arkitektbyrån Semrén Månsson. Totalt 36 hållbara hem ska stå klara för inflytt 2017 och jag har fått vara med på ett hörn för att tycka till om materialval, styling av 3D-renderade bilder och foton till säljboken. Det här ett av de större projekt jag arbetat med i vår och jag är så otroligt stolt och glad över att Trendenser får vara en del av det tillsammans med Patriam och Semrén Månsson eftersom jag står bakom konceptet till 110%. 
Materialvalen är genomtänkta in i minsta detalj för att skapa låg miljöpåverkan och hålla hög kvalitet. Fastigheterna ska också miljöcertifieras. Något jag även lät återspeglas i stylingen. Det här är ju en inredningsstil jag själv gillar så det kändes lite som att skapa ett hem jag själv skulle kunna flytta in i.
Rummen är inredda med möbler och mattor från Nordiska företag som Norrgavel, Ire, Asplund, Design House Stockholm, Källemo och Gemla. Många av dem närproducerade och samtliga tillverkade av miljösnälla material. HÄR kan du läsa mer om projektet och se fler renderingar. Är du spekulant på att köpa en av lägenheterna så är det Innerstadsspecialisten som har hand om försäljningen!
Foto: Bodil Bergqvist och Zynka - inlägget presenteras i samarbete med Patriam Stocksund

Veckans söndagssummering v 33 - 2015

Det märks att detta har varit den första arbetsveckan efter sommarsemestern för många i vår bransch. PR-byråerna har fullkomligen bombarderat oss bloggare och journalister med pressreleaser och jag tror aldrig jag haft så mycket att klämma in i en söndagssummering som den här gången. Tyvärr kan jag ju inte rymma allt även om jag gjort en extended version av "nyhetssvepet". Nedan bjuder jag på ett urval av viktiga släpp och snackisar som jag inte tycker att ni får missa från vecka 33. Enjoy!
Veckans största nyhet måste väl ändå vara IKEA's släpp av katalogen för 2016. Har du inte fått den i brevlådan kan du ladda hem en app i din smartphone. Temat är "Ta vara på ögonblicken" och man har lagt stort fokus på hållbarhet i olika former. HÄR kan du läsa vad jag tycker om årets nyheter! 
Den största hypen däremot måste ju vara IKEA's laneringsdag för Ilse Crawfords SINNERLIG. I fredags stod kollektionen uppdukad på varuhusen runt om i landet men oj så många besvikna sms jag fick under dagen. Tydligen var det rusning, men IKEA hade leveransproblem på den efterfrågade dagbädden och lamporna tog slut direkt vid öppning på många ställen. Även krukorna, faten och kannorna är redan slutsålda på sina håll. Glasburkar och flaskor med korklock verkar det dock finnas mängder av, så de lär inte bli samlarobjekt. Nåväl. Vi håller tummarna att IKEA får in allt och fyller på det som sinat för att hålla löftet om att denna kollektion ska finnas tillgänglig att köpa under en längre tid (året ut hörde jag?).
Annars då? Ferm living har släppt både höstnyheter och en superfin ny barnkollektion. Snyggt stylade bilder med inlånad rekvisita från bl a Stokke och Svenskt tenn. Läs mer och se fler bilder HÄR!
Och Danska Muuto har släppt två belysningsnyheter formgivna av svenska TAF. Mer bilder HÄR!
Mimou från Ronneby har släppt pressbilder på en ny kollektion med namnet HANDMADE som tagits fram under en 90 dagar lång resa i Asien. Den består av handvävda och handtryckta textilier i form av kuddar, överkast och mattor som kommer finnas ute i butik med start oktober 2015.
Mest nyfiken är jag nog ändå på Linums nya höstkollektion, inte minst eftersom de fått förstärkning i ledningen (med erfarenhet från modebranschen). Märks redan skillnad av pressbilderna att döma. Mer attityd och coolare uttryck! Ska bli vansinnigt spännande att kolla in dem på Formex i år! 
Skultuna har också varit i ropet den här veckan efter deras släpp av nya skrivbordsprodukter. Superfina! En fortsättning på samarbetet med Lara Bohinc i form av "The Norman Wilkinson Desktop Series".
Och på tal om skrivbordsprodukter så har danska Designletters (som gjort sig kända för Arne Jacobsens typografi-servis) tagit fram en rad nya produkter bland annat almanackor och block. Se mer HÄR!
Danska Kähler har också släppt finfina pressbilder på sina höstnyheter i veckan. Se mer från dem HÄR! Jag avrundar som vanligt söndagssvepet med ett populärt Hemnet-godis. Jag tror denna lägenhet varit mest ombloggad men den har jag ju redan visat, så bjuder istället på ett objekt som går andra varvet på kort tid - knappt ett år efter den var till salu senast. Känns den igen? Fler bilder HÄR. Bjut av dem och ha en riktigt skön söndag Nästa vecka vankas Formex. Då blir det nyhetsrace. Håll i er! 
Foto: IKEA, Ferm Living, Muuto, Mimou, Skutuna, Designletters, Kähler och Entrance mäkleri

Lookalikes: Kuddar med tofs

Jag har förstått att tofsar är i ropet i höst, och att knyta trådar är väl ingen patenterad idé - men hur man gör det och var kanske beror lite på populära föregångare? Här känns det som om någon har hämtat inspiration från Norrgavels storsäljare, Caravanes kuddvar Luni? Visst är de här lika som bär? 
Bild 1: Caravanes kuddvar Luni finns i flera färger. Mått 60*60 cm i linnetyg. Pris 850 kr
Bild 2: Ellos höstnyhet Aline, finns i flera färger. Mått 50*50 i bomull. Pris 129 kr 

Hemnetgodis på Carnegiegatan

Vilken härlig lägenhet som kom ut till salu via Stadshem idag. Kolla in Carnegiegatan. Jag tycker mig känna igen den från ett inredningsreportage nyligen. Kan det vara Plaza? Någon som minns. Fin kakelugn, eldstad och mysiga detaljer. Det syns att ägarna själva har en skön stil. Fler bilder HÄR!
Foto: Stadshem

Köksplaner på Spinneriet

I slutet på augusti ska vi bygga kök i studion på Spinneriet och parallellt med de mer funktionsfokuserade elevationerna som köksfirman ritar åt oss kör jag hårt på Pinterest för att göra moodboards till denna fantastiska och ganska speciella lokal. HÄR kan du följa mina visuella funderingar. Huset är ju byggt 1896, vi har 4 meter (!!) i takhöjd och det är ljust så man blir bländad när solen skiner in. Även om jag privat dras till den ljusa avskalade stilen så tänker jag att det passar bättre med ett klassiskt, lite tyngre och svart kök här, som tar för sig under de lite udda förutsättningarna - utan att för den skull bli för konservativt och tråkigt eller för trendigt och daterat. Svår balansgång. Mer då? Jo. Kakel? Belysning? Beslag? Detaljer? Puh. Det är så många roliga beslut som ska tas. I förmiddags var jag och Bodil på plats för att måtta och planera och här ser ni ett av alla kollage som är i omlopp. Fortsättning följer!
Foto: Spinneriet, lampa Bestlite, beslag Ballingslöv, soptunna VIPP, stolar ByLassen

Dagens kontor: Omstart, uppstart, nystart, hej och hå!

Idag har jag parkerat mig på hemmakontoret. Med utsikt mot skogen, ett nytt tomt block framför mig och en avstängd (!) telefon vid min sida. Jag ska skriva ihop en helsidesartikel till Göteborgs Posten, svara på intervjufrågor om höstens trender till ELLE och förbereda en föreläsning till imorgon - innan jag hämtar på förskolan kl 16. Ett lagom dagsverke kan jag tycka. Men min ilsket pulserande inbox tycks inte hålla med. Det strömmar stadigt in nya mail som blinkar rött av prioriterings-utropstecken och telefonen har ringt konstant sedan jag kom tillbaka från semestern i måndags. Och svarar man inte på vändande post blir PR-byråerna tokiga. Mina vänner. Det håller inte. Man kan ju inte tillåta sig att bli avbuten ideligen. Då får man ingenting vettigt gjort. Därför har jag lovat mig själv att blocka mer tid för fokuserat arbete med telefonen på flygplansläge i höst, att också avsätta ostörd tid för bloggandet och att peppa mig själv till att våga vara lite mer personlig i det jag skriver om. Smygstartar med en ostylad bild "from where I sit". Mitt älskade skrivbord av Josef Frank. Ett vintagefynd från Bukowskis Market. Liknande hittar du HÄR
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

DIY: Nattlampa av IKEA's lampa FADO

Nu när det börjar bli mörkare på kvällarna är jag på jakt efter en söt nattlampa som man kan dimma ner i Max barnrum. De flesta på marknaden är ju bara så ermarberligt grälla och stygga. Men, den här DIY-lösningen som gjorts med Martin Krusches Moonman Für Neil som förlaga, påmålad på en budgetlampa från IKEA kanske vore något att testa? Så himmelens söt att jag inte kan låta bli att tipsa vidare. Man behöver bara en FADO, svart och rosa glasfärg och en uttagsdimmer från Clas Olsson. Dagens tips!
Foto: Mommo Design

Veckans söndagssummering v 32 - 2015

Här kommer, som traditionen bjuder på söndagskvällar, en veckosummering av sådant det skrivits om i inredningsbranschen föregående sju dagar. Jag har scannat av nätet och samlat ihop en mix av aktuella nyheter och lanseringar, information om kommande kollektioner och en hel del fina pressbilder från olika bloggar. Detta har hänt vecka 32. Lite länkar och skön söndagsläsning till dig!
Sandberg Tyg & Tapet lanserar en ny tapetkollektion som fått namnet Skog. I veckan skickades det ut en sneak peak med pressbilder fint stylade av Daniela Witte. Läs mer HÄR!
I veckan blev det också officiellt att Superfront lanserar badrumsmöbler med start i höst. Skåp, kommoder och handfat som ska göra det enkelt att piffa upp utan kostsamma renoveringar. 
I september är Höganäs keramik aktuella igen när de lanserar två nya färger på sin serie som formgivits av Front. Kulörerna "Sjögrön" och "kiselgrå" är inspirerade av Kullabygden i Skåne där Höganäsmuggen kom till redan redan 1909. 
Och anrika Boråstapeter slår ett slag för "strukturtapetens revival" (nåja, snarare väv kanske? eller taktil struktur?) och lanserar en kollektion med linnekänsla. Pressbilderna är magiska. Ska bli spännande att se hur kollektionen säljer! Är vi redo för linnekänsla på väggarna igen?
Reform CPH som gör fronter för IKEA-stommar har släppt ny hemsida och fler pressbilder i dagarna. Kolla in det HÄR om du är på  gång att renovera ditt kök hemma. 
Danska Aiayu firar 10 år i år och gör det bland annat med en popupstore i Köpenhamn (påfår tom 24 augusti) samt en unik kollektion i samarbete med butiken Stilleben. Läs mer HÄR!
Och på tal om Danmark lanserar ByLassen sin klassiska serie i borstad mässing i höst, plus en ny kollektion tillbehör av hållare för tändsticksaskar. Hemnetgodis däremot är det fortfarande tunnsått med eftersom många storsstadsmäklare som brukar bjuda på tittgodis ännu har semesterstängt. Ett blogghem som däremot fått mycket fin uppmärksamhet i veckan är norska Elisabeth Heiers i sommarskrud. Fantastiskt fin uteplats och en hel del smarta lösningar att inspireras av. Se fler bilder på hennes blogg eller hos My Scandinavianhome. Klicka er vidare för bildregn och ha en riktigt skön start på vecka 33!
Foto: Sandberg Tyg & Tapet, Superfront, Höganäs keramik / Rörstrand, Boråstapeter, skärmdump från Reform, Aiayu, ByLassen, Elisabeth Heier

Hemnetgodis på Österlen

Det har nog hittills aldrig hänt i bloggens historia att jag har lyft ett Hemnetgodis som jag själv varit spekulant på (det vore ju hål i huvudet att haussa ett objekt man själv tänkt ge sig in i budgivningen för), men det här huset får bli mitt första undantag. Vi lyckades dock inte få till någon visningstid med mäklaren i sommar, trots flera försök under vår Österlensemester och det kanske var lika bra. För det är egentligen på tok för stort, och underhållskrävande OCH dyrt. Men som prospekt betraktat är det precis just exakt den typ av Skåne-get-away jag drömmer om någon gång. Det är inte nytt på Hemnet, jag har dreglat över det sedan juni - men eftersom jag själv gett upp hoppet nu kan jag lika gärna bjuda på länken som inspirationsobjekt här på bloggen. Och kanske är det någon annan som kan vara spekulant? Om så hyr jag det gärna av dig en vecka eller tre nästa sommar ;) Fler bilder hittar du HÄR!
Foto: Fastighetsbyrån

Happy friday!

Sista helgen på min sommarsemester står för dörren, och jag kikar in lite snabbt för att önska glad fredag med ett rejält fång av min kompis Emmas favoritblommor. Hortensior! Bröllopsförberedelserna ute på Tjörn är nämligen i full gång och imorgon smäller det. Då ska hon äntligen få sin Henrik och årets mest välplanerade fest kommer gå av stapeln. Jag laddar för en helg av bröllopskalas och hoppas att vädret är på vår sida. Håll gärna tummarna du med. Glad fredag!
Foto: Bodil Bergqvist för Trendenser.se 

Lookalikes: Små glasvaser

Svenskt Tenns storsäljare i vasen Dagg är det många inredningsintresserade som känner till, men dess småsyskon Stubbe och Kotte som faktiskt togs fram samtidigt av Carina Seth Andersson (år 2009) har inte riktigt nått samma kändisstatus. Men, med tanke på att Dagg kopierats in absurdum senaste åren blev jag inte förvånad när jag såg den HÄR nyheten i Jotex höstsortiment. Det skiljer en halv centimeter på höjden och några hundralappar på priset, men i övrigt är väl de här lika som bär? 
Bild 1: Vasen Kotte av Carina Seth Andersson för Svenskt tenn (höjd 9,5 cm) pris 300 kr
Bild 2: Vasen Hofors av Jotex (höjd 10 cm) pris 99 kr

DIY: Bygga matbord av träplank

Det är många som frågar vart jag har köpt mitt stora matbord som står i studion på Spinneriet. Det är nästan 3 meter långt och specialbeställt från vintagebutiken Östling Schedin som importerat det från Östeuropa. Men, är du lite händig kan du faktiskt bygga ett eget. Det bästa med den hemmasnickrade varianten är ju att du själv bestämmer måtten så att längd och bredd passar just ditt rum / uteplats. Det finns flera DIY-instruktioner att hitta på nätet. Kolla in finska tidningen Deko, svenska My Home och Studio Karin som bjuder på steg-för-steg-tips för hur man spikar ihop ett matbord av gammalt (eller nytt) träplank. Väljer du nytt virke kan du behandla träet för att fuska fram den rustika känslan. Lycka till!
Foto: Sameli Rantanen för Dekolehti.fi

Önskelista augusti 2015

Jag kan inte fatta att det redan är augusti. Vart tog den här sommaren vägen? Men vet ni vad? Jag klagar inte. Tvärtom skäms jag nästan för att jag längtar så mycket efter den kommande jobbhösten. Jag har aldrig haft så många roliga projekt inbokade eller så många drömmar som ska få förverkligas som nu. Jag kan knappt bärga mig. Det är klart att det har varit superduperhärligt att få fem veckor sammanhängande kvalitetstid med familjen, men jag är böjd att hålla med Clara. Någon semester vet jag inte om man kan kalla det längre, i alla fall inte under småbarnsåren. All respekt till förskolepedagogerna och deras förmåga att både stimulera och utveckla små individer till egna personer - fem dagar i veckan, 48 veckor om året. Heja er! För att underlätta mitt eget betydligt mer stillasittande och jämförelsevis ganska stillsamma arbete skulle de här härligheterna inte vara fel! Låt mig presentera, månadens önskelista för augusti!
1) Fördelen med att vara bortkopplad från jobb en längre tid är att hjärnan börjar bjuda på de mest oväntade idéer. Jag skriver ner dem för brinnande livet och hade gärna haft denna anteckningsbok från Smythson nära till hands. 2) Sommaren 2015 har jag lärt mig vikten av härliga material för att hålla värmen. Den här pläden i Mohair skulle jag gärna ha liggandes på hemmakontoret för att vira in mig i en frusen förmiddag. 3) Jag letar efter en ny (snygg) ergonomisk kontorsstol. Uppslagen är så många att de skulle kunna fylla ett eget inlägg men just nu lutar det åt en EA 104 (om än i skinn). 4) Mjölk i kaffet? Ja tack. Den här minikannan från H&M Home skulle gärna få stå på min kaffebricka i höst. 5) Jag är en pennknarkare av rang och mitt bästa budgettips är IKEA's FULLFÖLJA. 3 st för 19 kr och suveräna att skriva med. 6) Sist men inte minst önskar jag mig ett snyggt pennfodral att ha i väskan. För att skydda innanmätet från kulspetsprickar och inte minst för att snabbt kunna hitta och förvara favoritpennorna när man är på resande fot. Man behöver inte resa jättelångt för att uppskatta det, det här pennskrinet i skinn från PAP skulle mest åka pendeltåg mellan Kungsbacka och Göteborg men OJ så det skulle underlätta mitt vardagsliv. Det får nog bli min "välkommen-tillbaka-till-jobbet-present" till mig själv nästa vecka!

Budgettips: Handblåst glasburk modell XXL

I fredags hängde jag på låset när IKEA öppnade sina dörrar för dagen. Varför? Jo. Det var ju releasedatumet för deras limiterade kollektion Hemsmak och jag hade spanat in en grej jag ville ha. Nämligen den här handblåsta glasburken modell XXL (vet inte om det riktigt framgår av bilden men den är STOR, rymmer nästan 5 liter!) för ynka 129 kr. Ett bra budgetkap och en perfekt snyggförvaring för höstens värmeljuslager, småkakor, karameller eller vad helst man vill samla synligt och snyggt på samma gång. Dagens tips!  
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Veckans söndagssummering v 31 - 2015

Sista veckan i juli bjöd på en ganska stillsam nyhetsrulle i inredningsbranschen. Kanske för att den också varit den allra sista semesterveckan för många. Men, några spännande lanseringar och pressreleaser har allt sett dagens ljus. Här kommer en snabb summering för er som vill hänga med i och läsa mer om de bloggsnackisar som varit aktuella under vecka 31. Trevlig söndagsläsning önskas!
Den danska formgivaren Poul Henningsen var inte bara en fena på belysning (han har ju gjort många ikoner till lampor såsom Kotten och PH-lampan), han ritade möbler också. På Konstbiblioteket i Herslev har man funnit en designskatt i form av 80-år gamla skisser och ritningar gjorda av Poul Henningsen, möbler som nu har väcks till liv! Missa inte nystartade möbelföretaget PH Furniture. Läs mer HÄR!
Företaget This is Ground som gör nya smartsnygga laptopfodral har fått osedvanligt mycket uppmärksamhet hos inredningsbloggarna i veckan. Läs mer hos exempelvis  Em, Maria och Anette
Danska HAY har släppt en batch med sensommarnyheter, bland annat Plus-pläden i fyra nya färgställningar, vackra saxar och de här tjusiga lampetterna. 
Stoppa pressarna! Ingen har skrivit om denna nyhet än men jag måste ta upp det ändå. Inredningsbloggaren (och Äntligen Hemma programledaren) Hanna Wessman är aktuell som gästdesigner för DBKD! Ett samarbete ser jag fram emot att spana in på Formex i augusti! Och veckans mest ombloggade lägenhet då? Denna som ligger ute till salu hos Stadshem. Som den snurrat runt i bloggosfären sista veckan. Wow! Njut av fler bilder HÄR och ha en härlig söndag!
Foto: PH Furniture, This Ground, HAY, DBKD och Stadshem

Hemnetgodis i Rörsjöstaden

Har ni sett denna pärla som ligger ute till salu via Bolagets fastighetsförmedling i Malmö? Härligt (och alldeles färskt) Hemnetlördagsgodis att njuta av under årets allra första augustilördag.Vad jag tar med mig? Den fyrkantiga köksbordsläsningen (av två likadana hopställda), den fina molntavlan (jag vill också ha!) och alla fina stilleben som finns att beskåda här och där. Se mer bilder och rum HÄR!
Foto: Bolaget Fastighetsförmedling

Annons
Annonsera