Glad Valborg!

Jag kikar in lite snabbt i väntan på våra middagsgäster och önskar glad Valborg med en närbild på kvällens bordsdekoration. Vitsippor. Alldeles perfekta i små glasvaser. Denna har jag köpt från Serax. Och som jag förknippar denna ljuvliga lilla blomma med härliga känslor. Sköna maj välkommen! Ha en härlig helg! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 

Hemma hos Sigge Eklund med If Stilsäkert

Jag är ju en "late adopter" vad gäller poddar och har precis börjat lyssna ikapp på Alex och Sigges populära dito. Allt började med att jag skulle måla om utemöblerna på vår altan, modell pilligt så in i bänken och jag behövde lyssna på något kul för att göra det mindre tråkigt... Hur det slutade? Med att jag skrattade så högt åt det HÄR avsnittet att grannarna kom och undrade vad jag höll på med. Hursomhelst är det svårt att inte älska Sigges underfundiga och lite släpiga humor. Och efter att ha hört några stories från han och hans snygga fru Malins liv blir man onekligen lite nyfiken på hur de bor. Nyfiken? Kolla in det HÄR klippet som gjorts i samarbete med If Stilsäkert. Där bjuds på glimtar från och diskussioner kring Sigges bokhylla och hem, till viktiga försäkringsfaktorer för ett säkert boende. Dagens tips! 
Foto: skärmdump från YouTube - presenteras i samarbete med If Stilsäkert

Oväntat besök

Jag har ju lovat ett blogginlägg om dagen i år och det grejar jag i skrivande stund med två minuters marginal mot midnatt efter diverse datorproblem (som bland annat gjorde att den planerade livechatten hos Ellos blivit flyttad på framtiden. Återkommer om ny tid för den!). Här ser ni utsikten från vårt uterum, tagen för några timmar sedan medan jag stod och dukade långbord inför en middag vi ska ha i helgen. Jag fick nämligen oväntat besök på andra sidan rutan. Ibland svär jag över att vi (två år efter inflytt) fortfarande inte har lyckats få upp någon större tavla på nedervåningen, men vid tillfällen som det här tänker jag att våra stora fönster mot skogen kanske är det finaste motivet av dem alla. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Trend Alert: Fransig frotté

När jag bad er lista önskerubriker till bloggen var det många som ville ha mer tips om trender. Och när jag tänker efter så lyfter jag aktuella fenomen på ett alldeles för subtilt sätt. Så jag testar att införa en klassisk modebloggskategori. Kalla den "trend alert", "hot, hot, hot" eller "på gång" eller ja.. vad du vill men tanken är att ringa in inredningsfenomen och detaljer som jag spottat den senaste tiden. Först ut? Fransad frotté. Vi såg det tidigt på de sträva Hamam-handdukarna i bohemsvängen för ett par år sedan, men nu har de spridit sig till de mjukare textilregionerna och finns i fler prisklasser. Halleluja för det. Varför jag gillar fransar på frotté? Finare avslut och en lyxigare känsla mot kroppen!
 
H&M Home duschhandduk 149 kr finns i grått, vitt och rosa, en mer klassisk Hamam från Loui & Friends 429 kr, Edblads mjuka badhanddukar med fransar i färgen Terry Nude 479 kr,  handduk i ekologisk bomull CasaMina 249 kr, Tine Homes vita handduk i frotté med fransar 179 kr i 50*70 cm. 

Veckans söndagssummering - v 17 - 2015

Eftersom den förra söndagssummeringen hade fokus på Milano-mässan så blir detta lite svepande på datumen för att fånga upp intressanta snackisar från hemmaplan som inte kom med då. Däremot orkar jag inte med ännu en diskussion och analys på temat lifestyle management. Så jag hoppar över att tycka till om veckans mest hajpade mediesnackis, som springer ur en artikel i Svenska Dagblades bilaga A Perfect Guide. Vill ni förkovra er i den debatten kan ni läsa mer HÄR och HÄR och HÄR. Nedan bjuder jag istället på några av mina favoritnyheter från de senaste två veckorna!
Formex har släppt höstens trendtema som går under benämningen "Nordic Essence". Älskart. Jag ser genuint fram emot att åka dit i augusti. 
Pia Wallén hakar på trenden med de nudefärgade och naturliga tonerna och lanserar en ny variant på sin populära Cross-pläd. Det nyafärgnamnet? Kamel.
 
Metro Mode har släppt en ny sajt och en papperstidning för heminredning. Den senare delades ut under veckan som gick. Jag lyckades inte haffa något eget exemplar men jag är sjukt nyfiken efter att ha sett det flotta omslaget med rubbar. Det här kan bli något bra tror jag. 
När jag avnjöt kakbuffén på Svenskt tenns tesalong förra veckan hängdes de här printsen upp inför kvällens öppningsvernissage (och jag svor lite inombords att jag var i Stockholm en dag för tidigt för att kunna köpa de nya verken). Så himmelens fina. Min personliga favorit är denna affisch av Jesper Waldersten som hängs på trälister i maghogny med läderband. Redan slut i lager. Snyggt. 
Och på tal om konst så har Absolut Art haft ett kändistätt vernissage under veckan som gått. Ett turnérande konstprojekt och onlinegalleri som ska tillgängliggöra konst till rimligare priser. Curator för Stockholm är ex-gallersisten Jonas Kleerup. HÄR kan du kolla in och köpa tavlorna.  
Fotografen Pia Ulin är aktuell med en ny inredningsbok som publicerats av bokförlaget Ryland, Peters & Small. Titeln Monochrome Home lär locka en och annan nordbo till läsning. 
Lite branschskvaller då. En leverantör har hintat att en hypad Göteborgsbutik (inga namn nämnda) är på väg att öppna filial i Stockholm men det är inte verifierat än, så jag sorterar det fortfarande under kategorin öronfluff. Vad som däremot är klart och bestämt är att 1) Åhléns City Stockholm öppnar ett helt nytt våningsplan för heminredning den 23 april, bl a med en ny större MUJI-shop om 230 kvm!
2) Royal Design satt spaden i jorden för att bygga en ny designbutik på 900 kvm, med fasad i mässing (!) som öppnar på Solåsen i Jönköping till hösten. Veckans mest ombloggade Hemnet-lägenhet har jag redan visat - därför avrundar jag med en länk till Lovely Life som sprutar ur sig redaktionellt material och nya hemma-hos-besök på löpande band. Kika in HÄR för mer inspo! Ha en fin start på Valborgsveckan. 
Foto: Formex, Pia Wallén, Metro Home, Absolut Art, Monochrome home, RD, LL

Lokal keramik i Göteborgs Posten

Jag kunde ju inget säga igår, men jag är faktiskt på möhippa hela dagen idag - så jag kikar bara in lite snabbt i en paus för att påminna er som bor i närheten av Göteborg att kolla in helgens "Två Dagar" som följer med GP. Jag har nog inte varit så tydlig med det i bloggen men sedan ett par år tillbaka är jag inredningsskribent för Göteborgs Postenoch har en stående sida i deras helgbilaga. Den här veckan handlar det om lokala keramiker och passande nog publiceras artikeln samma helg som A LaLondon äger rum. En designmarknad för oetablerade formgivare med massor av spännande saker att kolla in. Dagens tips!
Faksmil från Göteborgs Posten Två Dagar 2015-04-25 Foto: Frida Ramstedt
 

Fredagsblommor

Jag hade vägarna förbi Göteborg i förmiddags och inemellan mina jobbärenden smet jag förbi Bunches. Ett par timmar senare kom jag tillbaka till Spinneriet med en fredagsbukett som matchade körsbärsträden. Eller vad sägs om dessa stiliga saker, med stjälkar längre än mina ben. På tal om blommor så är det vad min helg ska ägnas åt. Imorgon åker spaden i jorden och förklädet på. Uppdatering utlovas. Happy Fri-yay!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Tips till hallen

Direkt när man kommer in genom ytterdörren i vårt hus står en vit byrå som sväljer allt från handskar och halsdukar till mobil-laddare. Men vissa småsaker blir ju lite jobbiga att leta efter i stora lådor. Typ mynt, nycklar och annat konstigt småskrot som jag springer runt och bär på i fickorna. Sådant hamnar ju lätt ovanpå byrån istället. Med risk att repa hela härligheten. Ett tag var jag inne på att beställa en toppskiva i kalksten som skydd, men det skulle göra byrån onödigt tippvänlig. Lösningen? Det blev en kompromiss! Det HÄR fina fatet från Stenhuggardottern som också tar igen golvet i vår entré. Liknande fat i marmor utan sarg hittar ni HÄR eller HÄR. Dagens tips och en ostylad ögonblicksbild till er. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

DIY: Väggdekoration på gardinstång

Jag tycker det är så vansinnigt svårt att hitta något fint och" bekvämt" att hänga som dekoration ovanför sängen. Det sistnämnda beror mest på att att jag dras med en löjlig noja över att tavelramar med glas skulle kunna lossna och ramla ner på mitt huvud under natten (sannolikheten för det, va? Inte så stor... Men det spelar liksom ingen roll). Därför blev jag oväntat inspirerad av den här väggbonaden via JM's blogg Hitta-Hem, i form av en Kimono från Love Warriors. Så himla smart upphängning dessutom, med IKEA's nya gardinstång SANNOLIKT. Bra idé, som även funkar för andra fina tygstycken.  
Inredning och styling: Pella Hedeby och Marie Ramse Fotograf Kristofer Johnsson

Favorittvålar och ett budgettips

I dagarna håller jag på att ta testbilder till en kommande artikel i Göteborgs Posten som ska handla om handtvålar. Här är de varianter jag vaskat fram hittills, men jag är nyfiken på dina tips på det här temat. Har du någon personlig favorit eller koll på något nytt spännande märke som jag inte får missa? Hit me! Skriv gärna en rad i kommentarsfältet. Som belöning bjuder jag på ett budgetkap till badrummet. Kolla in den här marmorbrickan som jag samlat pumptvålarna på. Perfekt bas för badrumsstilleben, smycken och parfymplaskor. Ryms på fönsterbänken! Priset? 399 kr på Granit. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Marmorklockor

Den senaste tidens närmast tsunami-lika hype för marmor börjar märkas hos kedjorna. Bland ILVA's nyheter hittar vi den här marmorklockan, nästan identisk med Menus haussade modell som lanserades förra året. Om man bortser från visarna och priset då förstås. Visst är väl de här lika som bär? 
Klocka 1: Menu väggur i grön marmor med visare av mässing, pris 2199 kr 
Klocka 2: ILVA's väggklocka Marble i grön marmor, pris 629 kr

Instamoments

Jag lovade ju att berätta lite mer om allt roligt jag har haft för mig vid sidan av bloggen den senaste veckan. Även om jag har blivit lite bättre på att uppdatera mitt Instagram-konto varje dag, så fastnar ju vissa bilder ändå i mobilen och de som publiceras låter sig inte alltid förklaras i farten. Så här kommer en kameratömning och uppdatering XXL - såväl jobbmässigt som privat!
1) Den här våren omsätter jag lika mycket i mitt AB som jag gjorde under hela mitt första verksamhetsår, så ja.. Det är mycket att göra nu! 2) Bland annat håller jag på med ett superspännande nybyggnadsprojekt för Semrén + Månsson och Patriam där jag får vara med och välja såväl material som inredning. Väldigt lärorikt och kul! 3) En och annan jobbresa upp till Stockholm har det blivit. Här har jag slagit upp ett temporärt kontor i mitt rum på Scandic Grand Central. 4) Ett annat trevligt ställe att förlägga möten på är annars Svenskt Tenns tesalong. Där satt jag i tisdags och drog upp planer för de kommande fem (!!) åren. 5) I ett helt annat projekt jobbar jag med mästerkocken Leif Mannerström. 6) Och hemma? Där ritar vi kök. Jippie! 7) ... samt fixar med uteplatsen. I helgen var jag och Max på Hjälmeskullas Handelsträdgård och botaniserade. 8) Dessutom målade vi om våra utemöbler. IKEA's serie ÄPPLARÖ är ju så mycket finare i svart. Tycker jag. 9) Sist men inte minst. Just nu gör jag en stor plåtning tillsammans med @bodilfotograf som ni kan se mer detaljer av på Instagram. Ni hittar mig på @trendenser

Veckans söndagssummering - v 16 - 2015

Den här veckan har inboxen fullkomligen exploderat av alla nyheter som släppts i samband med möbelmässan i Milano, eller "Salone del Mobile". Jag åkte inte dit i år på grund av jobb och andra prioriteringar, så jag har följt rapporterna på distans med spänning. Men de har varit minst sagt skarpa i tonen. Trendstefan gick ut hårt med ett kritiskt inlägg och fler har hakat på. Till och med formgivarna beklagar sig (men då mest över att digitala medier gjort bevakningen olidlig). Läs mer om det HÄR. På nyhetsfronten då? Jag har scrollat och sållat och valt ut mina favoriter bland lanseringar och events!
Precis som tidigare år verkar aktiviteterna på stan ha varit de mest tongivande. Fritz Hansens lägenhetsinstallation på Corso Garibaldi hade jag gärna tittat närmare på. Fin studiomiljö! 
LeBroom tog över en gata med tomma butiker på Via Alfredo Cappellini och skapade en popup-departmentstore för att premiärvisa sina belysningsnyheter. Film från eventet hittar ni HÄR!
En viktigt mäss-snackis att ha koll på verkar vara GamFratesis kurerande av den årliga danska utställningen Mindcraft på ny (spegelblank) adress i Brera. Fler och finare bilder + timelapse HÄR!
COS hade låtit Snarkitecture's Daniel Arsham och Alex Mustonen göra en installation av 100 000 meter genomskinlig textil för att presentera deras nya klädkollektion i samma material. Drömskt. Video HÄR!
Och finast på möbelfronten? Depadovas nya serie Yak. Känns som en parafras på Arne Norells soffa Ilona med rygg i läder. Gilla, gilla! IKEA var givetvis också på plats med ett popup-event. I år hade man tagit hjälp av Paola NavoneMatali CrassetStudio Irvine och Thomas Sandell för att visa upp nya Metod-köket. Sandell hade bland annat inrett en hemmamiljö för en familj med en eller flera rullstolsburna medlemmar!
Säga vad man vill om Instagram men tack vare den appen är det ju så otroligt lätt att kolla in mässan i realtid, eller i efterhand, via mobilen. Vill du se den genom svenska bloggares glasögon kan jag rekommendera hashtaggen #swedishbloggersinmilan och är du nyfiken på ett mer internationellt perspektiv kan du kolla in #milanogram2015 Med det önskar jag trevlig söndag!
Foto: Fritz Hansen, LeBroom, Dezeen, COS, Depadova, IKEA, Swedishbloggersinmilan 

Hemnetgodis Grevgatsbacken

Det känns som om mäklarbranschen kör slutspurt nu inför sommaren. Det ena spektakulära objektet efter det andra dyker upp i listan. Under dagens surfrunda fastnade jag för den här sagolika våningen på Grevgatsbacken. Vad jag tar med mig förutom att den bjuder på vackert tittgodis? 1) Att det är fantastiskt fint med ett rejält matbord. Kolla in detta med plats för 8 personer längs två breda plankor. 2) Att välväxta växter är ofantligt vackert. Ta in ett litet träd i en damejeanne kanske? 3) Att man ju faktiskt kan ha två sängar i ett gästrum eller barnrum om man ställer dem såhär. Fin inspiration. Fler bilder HÄR!
Foto: Wrede

Happy Friday!

Alltså, vilken vecka det här har varit. Helt. Galen. På ett positivt sätt. Jag ska uppdatera er om allt roligt jag har haft för mig imorgon, men just nu har jag bara ork kvar för att hacka ihop vår favoriträtt och korka upp fredagsvinet. Ikväll väntar ett par avsnitt av Blacklist på Netflix och tacksamhetens tanke till några av alla de fina människor som kantar min tillvaro just nu @bodilfotograf @kajsacramer @schedinanna / @ostlinhschedin och @ramstedtanna / @1846ceramics Tack för den här veckan. Den vackra bladbegonian fotade jag i Kajsas studio tidigare idag. Happy Friday!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

2 X Love

Jag är mitt uppe i en stor reklamfotografering och det är minst sagt rörigt, både i studion och i huvudet. Kartonger och props über alles. Som pausmusik i väntan på budbilar, bärhjälp och bättre tider bjuder jag på några snabba från-höften-bilder av två omedelbara ögonblicksförälskelser som ingår i morgondagens rekvisita. Alltså hur fina är inte dessa? 
Fåtöljen Rama i naturfärgat läder kommer från OX Denmarq och finns att köpa på Rum21. Och de söta små runda vaserna i handdrejad keramik kommer från Therese Hagström Olsson som har studio i Linnéstan. Kolla in fler av hennes alster på instagramkontot @vasakeramik. Dagens tips! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Presenttips till dop eller barnkalas: The Birth Poster

På tal om barn och presenter så sprang jag precis på det här tipset via den Holländska bloggen The Style Files. Man kan specialbeställa en sån här poster med sitt eller någon annans barns födelseuppgifter. Namn, födelsedag, vikt och längd. Jag har sett den virrvarriga lite suddigt ritade snurra förbi på bloggar tidigare, men den här som var enklare i linjerna - lite som ett enda penndrag - fastnade jag verkligen för. Speciellt som här i en tunn träram. Presenttorka? Kolla in The Birth Poster. De är svenska dessutom!
Foto: The Birth Poster

Kalas på en kvart

Våren tycks vara barnkalasens högsäsong nummer ett. Aldrig är det väl så många små som fyller år som just då. (O)lämpligt nog infaller den här perioden samtidigt som vi vuxna har som mest att göra på jobbet och med huset och i trädgården och med vinterdäcken.... Jag har förstått att många i min bekantskapskrets känner sig "kalas-stressade" såhär års och inte vet hur de ska få tiden att räcka till. Men hav förtröstan. I samarbete med Panduro har jag plockat ihop ett enkelt kalas-kit som gör stor skillnad på kort tid, och utan att man behöver pyssla sig till en hjärnblödning. Kalas klart på en kvart. Då kör vi!
1) Använd presentpapper som duk. Det gör ju inget om den blir kladdig. 2) Blås upp massor med ballonger och veckla ut honeycombs. Tänk mängd här. Ju fler desto mer kalaskänsla. Låt dem gärna ligga på golvet. Säg det barn som inte älskar att sparka på och leka med ballonger! 3) Häng upp en färdig vimpelgirlang. 4) Stansa ballonger ur färgat papper med en punch. Det här är så enkelt att barnen kan hjälpa till! Använd sedan detta konfetti på bordet och som detaljer på paketen. 5) Slå in paket i matchande papper. Om det finns tid och lust. Gör små paket till varje tallrik så att alla får en liten gåva. 6) Klipp ut en stor siffra (samma som barnet fyller) och lägg på tårtan. Strössla över mallen och dra bort. Klart! 7) Duka och bjud in barnen till bordet! Toppa kalaset med roliga tårtljus eller med ett festligt tomtebloss. Lycka till!
Foto: Frida Ramstedt och Jenni Tolf, Trendenser.se - i samarbete med Panduro.se

Lika som bär: Djurmattor

När jag visade Elisabeth Dunkers nya björnkudde i söndagssvepet häromveckan och omnämnde den som en visuell parafras på Svenskt tenns klassiska elefantmönster, men inte tog upp det under fliken "Lookalikes", var det någon som skrev en vass kommentar att jag "undanhåller mina kompisar från Lika som bär kategorin". Det är inte sant. Det vore dessutom en omöjlighet eftersom jag efter tio år som bloggare känner väldigt många som jobbar med produkformgivning i den här branschen, varav några blivit nära vänner. Men med risk för att nu göra mig osams med en blivande kontorsgranne lyfter jag ännu ett exempel på en Elisabethansk nytolkning. Visst har de här två mattorna sina likheter. Josef Franks Odjuret från 1939 och House of Ryms "Otis flat on belly"? Även om jag måste tillstå att Dunkers är den finaste av de två.  
Matta 1: Svenskt Tenns matta Odjuret, av Josef Frank. Pris 29 000 kr
Matta 2: House of Ryms matta Otis flat on belly, av Elisabeth Dunker. Pris ca 4450 kr (€453)

Veckans söndagssummering - v 15 - 2015

Jamen då var det söndag igen, och dags att runda av bloggveckan med en summering av de viktigaste snackisarna och lanseringarna från de sju dagar som passerat sedan sist. Introt till det här inlägget börjar kännas tradigt. Ni vet ju vad som gäller så jag går rakt på sak. Nyheter ni inte får missa från vecka 15! 
ByLassen fortsätter ständigt att utöka sin kollektion och förutom de klassiska ljusstakarna har de nu möbler, tavlor och speglar OCH är dessutom aktuella med en ny hängare av läder. Se mer HÄR!
Snygga förpackningar till tvålar, parfymer och handcremer har gjort rena förbrukningsvaror till viktiga inredningsdetaljer. Snobberiet kring detta har diskuterats i ett intressant blogginlägg under veckan. Och på tal om snyggförpackningar. Missa inte Commoditys nya parfymer som hyllas på nätet. Jag kan inte låta bli att tycka att just denna skulle passa extra bra i ett stilleben hos någon Göteborgsbloggare... :) 
Caparol har inlett ett tre (!!) år långt samarbete med alpinstjärnan Anja Pärson och hennes fru Filippa. Jag är mycket nyfiken på hur deras take på inredning kommer bli. Snart släpps första filmen...
Jag ska erkänna att det tar emot lite att visa detta, men H&M Home har släppt h ö s t e n 2 0 1 5!! Man tar sig för pannan. Kan vi inte få ha lite liiite vår först. Men ändå. Bilderna är som vanligt fulla av fina detaljer (kaklet, lamporna, möblerna!) och känns rätt somriga så jag bjuder på en sneak peek. 
 
Och nästa vecka inleds inte bara Milanomässan utan också Stockholm Art Week. Om du bor i krokarna eller är i närheten, missa inte! programmet hittar du HÄR. Den här veckans mest ombloggade lägenhet är utan tvekan bloggaren Tant Johannas tvåa i Göteborg, till salu via Entrance Mäkleri. Det är Johannas fjärde (!) renoveringsprojekt och flytt på kort tid. Och nu väntar husbygge! Men tro inte att detta är något slarvjobb. Åh nej. Allt är genomtänkt in i minsta detalj. Hatten av till Johanna och Adam för er oförtrutliga energi. 
Foto: ByLassen, Commoditys, Caparol, H&M Home, Stockholm Art Fair, Entrance

Mitt senaste köp

Det här med konst är ju en lite komplicerad sak att tipsa om. Vad man har på väggarna är ju så oerhört personligt. Och man kanske också vill att det ska vara just det. Det vill säga "att inte alla ska kunna ha exakt samma lika". Men just därför måste jag slå ett slag för mitt senaste köp. En tavla från en oförtjänt okänd organisation som heter Grafik i Väst. En webbshop för anslutna konstnärer som säljer grafiska blad i begränsad upplaga. Dessutom har de ett supermysigt litet galleri på Storgatan 20 (Vasastan) i Göteborg. Motivet jag slog till på i fredags heter "Hus" av Anne De Geer. Varför jag fastnade för just det motivet? 
Det är nämligen en perfekt kompis till en tavla som redan hänger här hemma, som har ett stort affektionsvärde för mig: "Ett Hem" av Lotta Nilsson som jag vann på ett konstlotteri 2008. Och ja ni ser, de här två passar ju ihop som om de vore gjorda för varandra. Är du trött på posters och på jakt efter något mer unikt och eget till din vägg, missa inte den här grafikbanken. Det får bli dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 1) Konst/grafik av Anne De Geer 2) Konst/grafik av Lotta Nilsson

Happy Friday!

Tanken var att jag skulle föreviga min fina fredagsbukett som jag fick av Jenni idag (hon avslutade nämligen sin 8 veckor långa praktik hos mig just denna fredag). Men ett lockigt litet troll ville annat. Han började gå loss som stylistassistent när jag tog fram kameran. Lyfte undan bokhögarna från soffbordet och plockade bort stearinljusen ur ljusstakarna och... simmade in i bild. Ideligen. Och innan jag visste ordet av var det vackert silade eftermiddagsljuset borta och glassbilens signaturmelodi studsade mellan husväggarna, så vi fick lite annat att göra. Jag önskar därför trevlig helg med en krulltott i hörnet. Happy Friday!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

ANNONS: Tips till uteplatsen - budgetfavoriter från Ellos

Nu när väderleken äntligen har börjat bjuda på lite vårvärme i stora delar av landet är det många som fått bråttom att göra i ordning sina uteplatser och balkonger. Och i samarbete med Ellos har jag faktiskt fått göra ett roligt stylingjobb på det temat idag. De bad mig välja ut mina favoritprodukter bland deras nyheter och styla en uteplats med sådant som snabbt kan skapa skillnad och uppdatera en plats i solen. Oavsett om man är i färd med att inreda en liten balkong eller piffa till en större altan. Scrolla och kolla vad jag valde!
Jag utgick från en neutral bas. På så vis kan ni själva lägga till accentkuddar i den färg som passar just er fasad eller smak. Till grått passar ju exempelvis både blått, grönt och pasteller. 
Detta använde jag / från vänster: Pläd Majsan, kudde Lykke (2-pack), kuddfodral Iva, skärbräda Raymond, sittkudde Tilde, kudde sunshine, korg Berry (2-pack), kruka Flower 16 cm och 13 cm.
Än så länge kan det ju fortfarande bli väldigt kallt om nätterna, och då är det rätt praktiskt att ställa växterna i korgar med handtag så att man kan bära in dem på kvällen. Och mitt sista tips! Skippa vingliga brickor och sköra porslinstallrikar i år och servera på en snygg skärbräda istället! Lycka till.  
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se i samarbete med Ellos.se 

DIY: klädhängare i hallen

Jag älskar att detaljstudera mäklarbilderna från Fantastic Frank. De bjuder alltid på annorlunda lösningar och smarta idéer. Som den här klädstången, tillverkad av ett kopparrör och en kedja (hänger i hallen på Runiusgatan 7, ute till försäljning nu). Superenkelt och snyggt sätt att ordna en klädstång! 
Foto: Fantastic Frank

Vilken utbildning har jag?

Just nu får jag dagligen mail från läsare som ställer frågor om olika inredningsutbildningar och hur man ska gå tillväga för att få arbeta med styling, bloggande eller foto som jag gör. Dessutom är det ju ansökningstider till universitet och högskolor, så till er som har dessa funderingar i bakhuvudet men som inte kommit till skott att bestämma er tänkte jag att det kanske kunde passa med en påminnelse - så ni inte glömmer att skicka in era papper i tid. Jag har tidigare skrivit ett långt inlägg om just detta. Klicka HÄR för att komma till "Jobba med inredning - utbildningar och tips!" och i kommentarsfältet till det inlägget dyker det fortfarande upp personer som delar med sig av sina egna erfarenheter från dessa skolor, vilket också kanske kan vara en hjälp på vägen till ditt beslut. Lycka till!
 
Vilken inredningsutbildning har du? 
Jag har faktiskt inte läst någon formell utbildning inom inredning. Jag gick Civilekonomprogrammet med inriktning mot marknadsföring på Umeå universitet och jobbade sedan som operativ projektledare i reklambranschen (Valentin & Byhr samt Forsman & Bodenfors) innan jag började blogga på heltid. Jag har alltid tyckt om att rita och teckna och hade MVG i ämnet Bild, så någon form av kreativ ådra finns det ju inom mig men jag är inte skolad till stylist. Parallellt med ekonomistudierna läste jag en ettårig distansutbildning i Copywriting och tog även fristående kurser i Psykologi A och B samt Socialpsykologi A samt kortare sommarkurser inom beteendevetenskap och humaniora. Föreläsningsschemat på civilekonomprogrammet var ju rätt luftigt i perioder, så det fanns tid över till andra studier också och även om de kurser jag tog inte är något krav på saker man måste kunna för det jag gör idag, så har det har varit väldigt nyttigt för mig att förstå mekanismerna i företagsekonomi för att bygga upp min verksamhet - och eftersom man jobbar med människor och deras miljö är det ju inte fel att ha lite insikt i de bakomliggande tankar som triggar oss också. Jag tror det finns oändligt många vägar till ett arbete i den här branschen - så jag vill inte peka ut en enda inredningsutbildning som den bästa. Det definitiva råd jag däremot vill ge till er allihopa som hör av er och frågar om tips är att inte börja på en nischad inredningsutbildning för tidigt i livet. Skaffa er erfarenhet och samla på er olika slags kunskap först. Och gör praktik! Det är väldigt få nyutexaminerade inredare som befinner sig i tidiga tjugoårsåldern som får vettiga jobb ändå så ta vara på de åren för att skaffa erfarenheter som du kan kroka upp alla teorier i utbildningen på sedan. 
 
Vilka fotokurser har du gått? 
Samma svar här. Inga alls. Vad gäller fotograferandet har jag istället lärt mig mest genom att titta på andra. När jag jobbade i reklambranschen brukade jag alltid passa på att kolla in och ta anteckningar på hur fotografen satte ljuset och ställde blixtarna när vi var iväg på studio-, mode- och inredningsfotograferingar och när de första bildvalen gjordes hängde jag lite över axeln med de andra och kollade hur de gjorde. Den enda egentliga utbildning jag har tagit är en kvällskurs hos Canon i Mölndal, som varade under några timmar, där vi gick igenom reglagen på min nya kamera (jag fotar med en Canon EOS 5 Mark 3). Däremot har jag plöjt massor med tidningar om fotografering, jag har läst oändligt mycket på nätet, hängt på nischade forum och kollat på videosnuttar där erfarna fotografer delat med sig av sina inställningar. Det är mitt bästa tips om du inte vill gå en mer avancerad eller formell fotografutbildning. 
 

Önskelista april

Jag blundar för en stund och fyrar av en maxad drömskelista inför april. Jakten på småbelysning till fönsterna fortsätter (tips någon?). För en "Danmarkofil" som mig skulle denna lilla lampa från LP sitta som en smäck i vår övre hall. Projekt avdigitalisera sovrummet pågår och två analoga väckarklockor står på inköpslistan. En snygg kruka och grönska till fönstret i dubbel bemärkelse (jag är besatt av brittish racing green just nu) vilket också föranleder en önskan om 32 silvermynt från Tennet (för då skulle jag slå till på den HÄR!), och så har vi ju dammat av uteplatsen för i år och börjat greja med grillen. Där skulle en Garden Trolley från Röshults sitta som en smäck i sommar. Sist men inte minst, två mer realistiska önskningar: Kol-tvål från nya Apotekia och finfina handdukar Tiles från Louise Roe. Komsi komsi!
 Foto: Louise Poulsen, Rosendahl Time Pieces, Svenskt Tenn, Apotekhe, Röshults och Louise Roe

Veckans söndagssummering - v 14 - 2015

Då var det söndag igen och dags att ringa in veckans viktigaste nyheter. För nej, söndagssummeringen tar inte påsklov. Eller för att referera till en av de mest omdiskuterade krönikorna i mediebranschen just nu: Dagens inspiratörer på internet och instagram må vara talanglösa nollor och satirmåltavlor i etablissemangets ögon (det är ju öppet för tolkning), men kanske är det också just den där prestigelösheten och "leveranssäkerheten" Daniel Björk retar sig på som avgör om man tvingas försörja sig på att skriva taskiga texter om andras framgång - eller om man kan försörja sig på sin passion/talang - oavsett vad den månde vara? Jag tar inte åt mig av hans text (aprilskämt?), men jag tycker den är trist generaliserande och raljerande. Med det sagt lämnar jag över ordet till trevligare snackisar. Hoppas ni gillar veckans flöde!

Precis innan påsk släpptes pressbilderen ny badrumsserie designad av Norm ArchitectsKasper Ronn & Jonas Bjerre-Poulsen. Ett minimalistiskt badkar och handfat  och förvaringsskåp tillverkade av kompositmaterial och trä med smäckra ben av stål för Italienska Ex.t.
Elisabeth Dunker och Fine Little Day är aktuell med en rad superfina nyheter och pressbilder. Och nyhet nummer två är att hon kommer flytta in på Spinneriet i vår - så vi blir snart kontorsgrannar. Kul! Men Björnkudden känns som en optisk synvilla på Svenskt Tenns klassiska elefantmönster


Snart är det dags för Milanomässan och mailen svämmar över av pressreleaser. En nyhet jag tror kommer få mycket uppmärksamhet är Ronan & Erwan Bouroullecs nya stol för Vitra. Se förhandsfilm HÄR!
IKEA har skickat ut en samlad pressrelease med sina aprilnyheter. På menyn står bl a en ny förvaringsserie för köket av bambu samt en ny serie skåpsluckor med dolda handtag som fått namnet VOXTORP. Mixade fronter med en rad i trä mot en rad i vitt/eller svart är f.ö. något jag tror vi kommer få se mer av. 
Veckans mest ombloggade lägenhet är defintivt denna tvåa intill Karlaplan som vi ju sett en gång förut. Ni kanke minns det här inlägget? Nu är bostaden till salu igen men med en lite annan styling. Klicka er vidare och låt er inspireras. Ha en skön avslutning på påskledigheten! 
Foto:  Ex.t., Fine Little Day, Vitra, IKEA, Vision Fastighetsmäkleri

Prenumerationserbjudande från Sköna Hem

I samarbete med Sköna hem har jag fått möjlighet att presentera ett nytt prenumerationserbjudande till er som känner sig manade att testa deras tidning. Ett perfekt sätt att helgardera mot en regnig vår och sommar. För vad är väl mysigare än att hålla sig inomhus och bläddra i ett glossigt magasin om det regnar ute. Erbjudandet gäller 4 nr i tillsvidareprenumeration av Sköna hem + en fin marmorljusstake + en kopparburk + en söt liten glasvas för små buketter och sticklingar = för endast 98 kr + porto! KLICKA HÄR för att hitta mer information om hur du registrerar dig. Hoppas du gillar!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se - presenteras i samarbete med Sköna hem

Påskägg från Skåne

Ni som följer mig på Instagram har redan listat ut det. Vi firar påsk på Österlen. Lite annorlunda för mig som Norrlänning eftersom jag älskar mitt hemma i Hemavan såhär års. Men det blev hastigt ändrade planer på gund av sjukdom i släkten, så vi hamnade här istället. Inte fy skam det heller. En läxa för livet är däremot att jag ska ta vara på varenda liten sekund med min lilla familj, därför kommer här en turbosnabb uppdatering modell mobilbilder. Ett mixat påskägg från Skåne, från mig till er. Hoppas ni har en fin helg!
Jag som är van med snödrivor i april. I Skåne är det full vår.
Vart vi bor? Pizza och date-night på... 
...Kafferosteriet. Här i ny nattskrud med fina små lampor i äppelträdet på innergården.
 Landskapet, väderväxlingarna, vidderna, vyerna. Österlen I love U. 
Och Skåne på påsk = konstrunda. För att ta reda på vad du vill se? Starta på Tjörnedala konsthall!
 Annars är Galleri Final ett givet stopp. Min favorit från i år? Mattias Sammekull. Så oerhört fint. 
Ny food truck vid HAVEN handelsträdgård, med kock från Noma. @breadnbutterfeed får två tummar upp! 
Avrundar med ett lyckoskutt på Sandhammarens strandbad! Fin påsk till er!

God morgon och glad påsk!

Påskhelg och långledigt. Vi kommer inte att fira hemma i år, så jag har faktiskt hoppat över dekorationer och hemmagjort pyssel och önskar istället trevlig helg med en bild på mitt senaste köp. Jag slog äntligen till på klassikern Linné Carafe när jag var på Artilleriet The Kitchen häromdagen. Ett resultat av bloggindoktrinering skulle man kunna säga. Har nämligen sett den skymta förbi i Sofis böcker och blogginlägg så många gånger nu att jag inbillar mig att mina juicer kommer smaka godare bara de serveras ur denna. Dagen till ära fylld med en påskgul mix av apeisin och mango. God morgon och glad påsk!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Lookalikes: Fermob-utemöbler

Såhär i påsktider är det många som börjar pyssla med uteplatsen och funderar på nya cafémöbler. Därför kanske det passar med en uppdatering modell lookalike på det temat. Fermobs bistrostolar och bord har tillverkats sedan slutet av 1800-talet, vilket gjort att de varit med och satt standarden för hur moderna utemöbler ser ut. Några finesser att lägga märke till: Det hålade mönstret i bordet som gör att regnvattnet rinner av, de dekorativt tvistade leden i stolsryggen och de smarta avsluten som stabiliserar stolsfötterna. Och sen kikar vi närmare på Jysk nyhet HAFJELL. Visst är de här lika som bär? 
Caféset 1: Fermobs klassiska bistroserie med caféstolar. 595 kr per stol och 1287 kr per bord
Caféset 2: Jysk nyhet HAFJELL 480 kr för bord och två stolar (!)

Vad inspirerar dig? Tävla med Luxaflex och vinn gardiner för 25 000 kr!

I vår har jag så tokigt många roliga jobbuppdrag att jag får nypa mig i armen. Ett av dem är att sitta med i juryn för Luxaflex stora inspirationskampanj som rullar ut på helsidesannonser i de stora inredningsmagasinen under april månad. Vad tävlingen går ut på? Att du kan vinna gardiner för 25 000 kr och ett hembesök av mig! Var med och tävla så kanske vi ses i sommar. Lycka till!
 
Luxaflex® är världsledande inom måttbeställd solavskärmning. Deras gardiner och persienner är handgjorda med omsorg och sys efter kundens önskemål. För att delta i tävlingen ska du dela dina mest inspirerande ögonblicksbilder på instagram och tagga ditt foto med #seminstil  Tävlingens 2:a och 3.e pris är gardiner från Luxaflex® till ett värde av vardera 5 000 kr. Under april och maj kommer vi som sitter i Luxaflex jury dessutom att vid två tillfällen, utse sex stycken bilder som vi har fastnat lite extra för och dessa kommer premieras med en årsprenumeration av Plaza Interiör. Läs mer om tävlingsvillkoren här: http://wall.luxaflex.se
 
 

Artilleriet The Kitchen - Grand opening

Imorse var jag inbjuden på för-frukost till Artilleriets nya butik The Kitchen, som slår upp portarna idag. Den 1 april (inget skämt) och på dagen prick 4 år efter att de öppnade sin inredningsbutik alldeles intill. Ni kanske minns mitt första inlägg om Sofia och Christian, då jag fick ta bilder veckan innan innan Artilleriet ens hade hunnit öppna? Det har hänt rätt mycket sedan dess, både med dem och med inredningsbranschen i stort och mat känns som en helt naturlig förlängning på deras koncept. 
Butiken ligger på Magasinsgatan 19 i Prickig Katts gamla lokaler, mitt emot en av mina favoritrestauranger (Hello Monkey). Perfekt läge och fantastiskt fint arrangerad butik. Bravo!
Det här är den vy man slås av direkt när man kommer in, och det förvånar mig inte att det redan är en av de mest instagrammade därifrån. Så mycket fint att kika på! Köksinredningen är specialritad av dem själva. 
Längst borta i den platsbyggda hyllan skymtar en grej som har stått på min önskelista rätt länge, och som jag äntligen gjorde slag i saken och köpte med mig hem. Tacka Sofi Fahrman för det. Jag ska visa er vad så snart jag bara har hunnit fota en ordentlig bild! 
Butiken är liten, men här finns så mycket snyggt. Helt omöjligt att göra konceptet rättvisa i några foton. Kolla in hos Johanna som också var där, spana in hashtaggen #artillerietthekitchen eller ta en sväng förbi affären själv när du har möjlighet. Ett perfekt utflyktsmål om du är i Göteborg över påsken!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Annons
Annonsera