Veckans söndagssummering - v 45

Veckans mest omdiskuterade "nyhet" oss inredningsbloggare emellan har jag ju redan nämnt, den tråkiga plagieringshistorien där en kompis till oss systematiskt stulit våra personliga texter och trendspaningar till sina egna krönikejobb för en svensk dagstidning. Många har frågat (och ifrågasatt) varför ingen nämner något namn. Jag kan bara svara för mig själv. Det skulle kännas allt för elakt. Och jag misstänker att vederbörande mår tillräckligt dåligt. Så, låt oss istället fokusera på allt roligt som har hänt under vecka 45. Här kommer en summering med fräscha nyheter och snackisar som kan vara kul att ha koll på!
Form Us With Loves omskrivna nya stol Janinge har nu nått IKEA's varuhus vilket uppmärksammats med nya pressbilder från både FUWL och Livet Hemma, samt en ny dos bloggkärlek
Och man kan väl lugnt säga att blommor är på tapeten. I veckan lanserade Boråstapeter del två av nyheten Falsterbo samtidigt som danska Fiona hade pressvisning på Glypoteket i Köpenhamn för en ny kollektion prunkande mönster signerade Helene Blanche
Förutom växtlighet verkar papper och snigelpost vara i ropet. Först lanserade IKEA eget papperssortiment och nu? H&M säljer kort, block och pennor. Med *trumvirvel* blommiga motiv. Såklart. 
På tal om blomster så hade även Iittala en pressvisning i veckan för att visa upp sin nya serie vaser formgivna av Ronan och Erwan Bouroullec. Kolla in nya "kombinerbara" Ruutu!.
Danska Playtype som ligger bakom dessa populära typsnitts-posters har slagit sina påsar ihpp med Skandinavisk och tagit fram egna doftljus. Klicka dig vidare för mer info här
Under bokmässan lanserade konstnären Jesper Waldersten sin nya bok "Allt brinner" och i fredags släppte han  fem nya original från projektet på Waldersten Online Gallery. Se mer HÄR!
Fastighetsbyråns PR-knep, att låta tre stylister inreda en lägenhet på tre olika vis, fick nog bättre genomslag än de hade väntat sig. Många har bloggat om de fina bilderna under veckan.
Det är lätt veckans mest ombloggade Hemnet-objekt (efter Isabelle McAllisters lya). Om du missat, kolla in alla versioner från Fastighetsbyrån HÄR! Och istället för stillbilder avrundar jag svepet med en filmad klickraket. VOGUE's rörliga hemma hos från Kate Moss boende. Kolla in den här!

Foto: FUWL, Iittala, Playtype, Waldersten, Fastighetsbyrån, VOGUE/Yotube 

Kommentarer
Postat av: Maria Riazzoli

Jäkla skit med den där plagieringen alltså! Det är just en tjusig vän och "kollega" som gör så. Kram!!

2014-11-10 @ 08:16:00
URL: http://riazzoli.blogspot.se/
Postat av: Marianne

Så mye spennende! Janinge likte jeg. Et tips: Det heter Vogue, ikke Vouge.

2014-11-10 @ 09:26:48
Postat av: Åsa

Ni som drabbats av denna kollega som snott era texter borde berätta vem det är. Just nu går nog många av era läsare och gissar vem det kan vara och vi kan ju gissa helt fel och det leder kanske till att en schysst bloggare får oförtjänt dåligt rykte...

2014-11-10 @ 09:41:02
Postat av: Karin

Är det bara jag eller var det lite konstigt att döpa ett doftljus till No. 2?

2014-11-10 @ 10:19:08
Postat av: Hannah

Karin: hahahahaha 😂😂😂😂

2014-11-10 @ 11:17:29
Postat av: Maria

Läste din intervju gällande kopiering. Jag är nyfiken på hur du som är så emot kopiering visar tapeten Falsterbo från Boråstapeter som är lite väl mycket inspirerade av Morris tapeter. Vad jag förstår har många bloggare samarbete med just Boråstapeter för det länkas väldigt frekvent i bloggarna när de släpper nya tapeter. Sen kan man ju prata om form och design. Nya vaserna från Ittala är det plötsligt de som står som upphovsman till en fyrkantig vas? Liknande har funnits på ikea i flera år. Du hånar folk som köper massa krams men är det upp till dig att döma. Du vågar inte gå utanför din comfortzon utan du gillar bara design av kända märken. Ungefär som att bara klä sig i Acne hur kul är det. Det finns många vackra saker som saknar signering. Var så glad när jag såg Kate Moss hem. En säker inredning med personlighet. Jag har sålt många sk designklassiker och jag har varken fått mer eller mindre än för andra möbler av bra kvalitet jag köpt. Jag tycker Ikea är ett fantastiskt företag men väljer att inte handla från dem eftersom det är slit-och-släng-möbler som jag inte ser som en hållbar investering. Deras möbler har väldigt kort livslängd och håller inte i det stora miljötänket. Deras möbler påminner väldigt ofta om andra möbler men klarar sig undan för det mesta eftersom de vet hur man " kopierar" lagligt. Men ser att du handlar därifrån och då verkar det helt ok.

2014-11-10 @ 11:25:58
Postat av: Emma - By Emma

Väl summerat som vanligt. Och väldigt tråkigt med plagiering. Oavsett vad det gäller!

kram

2014-11-10 @ 12:46:21
URL: http://byemmak.blogspot.com
Postat av: Inredningshjälpen

Bra spanat Frida, det blir ingen riktig söndag utan din veckosummering!

Kram Anette/Inredningshjälpen

2014-11-10 @ 12:50:06
URL: http://inredingshjalpen.com
Postat av: Martin

Maria, utan att gå in på detaljer - du har fel. Mycket fel och ofta.
Till en början så måste vi lära oss skilja på begreppen stöld och inspiration.
Sen är ju inte Falsterbo ens i närheten av WM. Nya tekniker, ny rapportering och helt andra mönster. I runda slängar 200 års skillnad.
Boråstapeter, eller rättare sagt Wallvison har samarbete med en bloggare: Underbara Clara.
Anledningen till att bilderna fått en enorm spridning är ju förutom fantastisk tapetdesign även superfint stylade bilder. Vackra saker har en förmåga att slå sig fram genom mediebruset:-)
Nu verkar du ju känna Frida ganska bra iom att du vet det mesta om hennes comfortzone. Det är ju bra, men vad har det med Fridas inlägg att göra? Lite som att svara på frågan, -Hej, hur mår du? med -Sjöväderrapporten.
Du får jättegärna ha Acnekläder när du handlar på Ikea för min del. Ingen fara.

2014-11-10 @ 13:57:40
URL: http://martinreda.com
Postat av: Lena

Storsint och helt rätt attityd tycker jag. Heja Frida!

2014-11-10 @ 14:09:51
URL: http://atshortcutroad.blogspot.se
Postat av: Lena

Storsint och helt rätt attityd tycker jag. Heja Frida!

2014-11-10 @ 14:09:52
URL: http://atshortcutroad.blogspot.se
Postat av: Maria

Hej Martin
Jag känner inte Frida men har tidiga följt bloggen sporadiskt, dock inte nu då det mest är hemnetinspirationsamt samt pressreleaser. I helgen var det en intervju i aftonbladet vilket kändes lite högtravande, Stefans var trevlig som vanligt. Vad är inspirerad av eller kopia . Lika illa vilket som och det är min åsikt. Men förstod inte att det är du som ger svaren här. Ville gärna ha en reflektion över intervjun men inte av dig då hade jag kommenterat på din blogg.

2014-11-10 @ 15:17:09
Postat av: Anette Starby

Vilka fina & inspirerande bilder & vaserna gillar jag verkligen. Nu blev jag sugen på lite förändringar hemma igen. Ha en fortsatt trevlig dag!
Mvh Anette Starby

2014-11-10 @ 15:45:37
URL: http://starby.devote.se
Postat av: Amanda

Som vanligt en väldigt läsvärd söndagssummering!
Folk borde skapa hellre än att sitta och kritisera eller stjäla andras verk - och gillas det inte är internet ganska stort..
Din fina blogg inspirerade mig att göra en egen, tack! (Skulle du vilja/hinna titta in och ev lämna en kommentar eller tips skulle det göra min dag!)

2014-11-10 @ 19:15:40
URL: http://verkstad.blogspot.se
Postat av: Hanna

Dina söndagssummeringar är alltid lika roliga och inspirerande att läsa Frida!! Men hu så trist med plagiatet!

2014-11-10 @ 19:30:19
URL: http://hannarty.blogspot.se
Postat av: Linda / Galleri Palla

Hu så trist, jag förstår att ni är besvikna. Men heder för att ni i gänget sköter det så snyggt. Näthat har vi fått nog av.

Kram

2014-11-10 @ 19:56:34
URL: http://www.galleripalla.se
Postat av: Angelica

Till Maria - mycket konstig kommentar efter en som vanligt bra veckosummering. Rena personangrepp till och med, efter att du uppenbarligen gått igenom Fridas garderob - för du vet långt mer än vad vi andra vet! Möjligen har du följt bloggen under längre tid än vad jag har gjort, men under mina år har Frida aldrig "hånat" någon för sina val. Hon må personligen välja en strategi för sina inköp, vilket självklart är upp till henne - men när hon tipsar på bloggen kommer inköpen lika ofta från Loppisar och auktionssajter som från storsäljande nätbutiker, så väl som butiker med designklassiker. Att inte godta ett svar från Martinreda när du ger dig in i diskussionen om tapeter är ju väldigt konstigt - en expert i ämnet. Precis samma misstag gör du när du nämner Iittala - du är dåligt påläst och din kommentar andas missunnsamhet och avundsjuka.

2014-11-10 @ 20:29:28
Postat av: Ebba von Sydow

Hej - klokt resonerat, and "what comes around goes around". Trevligt som alltid med veckosummering, jag inspirerades av dig när jag kom på min "kungliga fredagssummering"! Så tack! :-) Kram från Ebba (som mailade dig i veckan, kolla när du hinner)

2014-11-10 @ 22:22:04
URL: http://www.svt.se/EBBA
Postat av: Julia

Håller med om att Marias kommentarer var konstiga i ton och att det fanns en massa ovidkommande filosoferande gällande Fridas garderob och dylikt.
Men. Jag har läst Trendenser länge, och har sett ett flertal poster där Frida jämfört original och kopior. I många fall är det solklara kopior, ibland tydligt "inspirerat" av något och ibland lite reaching, produkter eller former som är så allmängiltiga att det är svårt att på allvar hävada att det dyrare "originalet" verkligen är ett original. Existerade verkligen inte pinnstolar i liknade form innan Lilla Åland? Uppfann Sonia Rykiel den mulitfärgade randen? Har folk tillverkat fyrkantiga glasvaser förut?
Med allt detta i åtanke är det ganska anmärkningsvärt att det varit knäpptyst hos inte bara Frida utan i princip alla våra duktiga, kunniga, design- och trendintresserade bloggare att Falsterbo tapeten ovan är VÄLDIGT tydligt inspirerat av William Morris vars tapeter ju har ett enormt uppsving just nu. Tekniken går framåt, absolut, och det är inte en EXAKT kopia men det är ju omöjligt att påstå att tapeten inte skriker WM for less. Varför denna tystnad helt plötsligt?

2014-11-13 @ 20:50:53
Postat av: Hanna Wendelbo

Hej på er! Jag är designern bakom tapeten Tulippa ovan från kollektionen Falsterbo II. Först vill jag bara börja med att förklara att "tystnaden" runt denna tapet kan bero på att jag under sommaren har bytt arbetsgivare och därför inte riktigt är med i processen längre. Men, nu när jag känner mig direkt tillfrågad skulle jag vilja säga ett par ord... Hos oss mönsterdesigners är William Morris och Arts & Crafts rörelsens mönster en inspirationskälla och en bas när man börjar sina studier och där man börjar lära sig teckna och rapportera mönster. Under många år har egentligen bra vi mönsterdesigners varit medvetna om Arts & Crafts rörelsen storhet när det gäller mönsterrapportering, men nu genom nya tider och trender har ljuset igen riktats mot denna rika, underbara mönstervärld. (åker runt landet och håller föreläsningar om detta... kom gärna och lyssna!) Och jag gör ingen hemlighet av att jag har hämtat inspiration från William Morris mönstervärld när jag ritade denna tapet. Den som följer mig på Instagram har kunna se delar av detta arv, jag älskar allt som är kraftigt och smart mönstrat (Liberty, Josef Frank, gamla arkivmönster, Hanna Werning, blommor, blad, natur!). Och ja, det stämmer att jag har lånat trellisformen (vilket jag har gjort flera gånger förut), jag har fyllt den med tulpaner och blad (från min trädgård) och över detta har jag drösslat små blommor av ormöga (också från trädgården). Och ja, Morris och många före mig har jobbat med både trellisformen och tulpanen... Stämmer bra det, där är inget unikt! Men jag vill ändå tro att sammansättningen här är helt unik och alldeles min egna personliga tolkning av olika influenser som omger oss i vår samtid. Om någon skulle få för sig att jämföra denna med Arts & Crafts rörelsens intrikata, underbara former, så tackar jag och tar emot, jag lyckades med mitt uppdrag. Och för att vara helt tydlig och transparent, jupp, jag är gift med både Martinreda och Tapetmartin... Bombardera mig gärna med frågor, så ska jag göra mitt bästa med att svara!

2014-11-14 @ 18:33:30

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL