Lika som bär: Vita byråer med greppvänliga handtag

Jag vet redan på förhand att det här inlägget kommer dela er läsare i två läger. Några kommer hålla med, andra verkligen inte. Men stärkt av att fler bloggare nu noterat samma sak så publicerar jag denna "lookalike" trots att det här inte är fråga om någon helt identisk kopia. Det finns ju skillnader mellan de tu, det håller jag med om. Men det går ändå inte att låta bli att misstänka att IKEA's designavdelning valt att spinna vidare på Asplunds omåttligt populära förvaringsserie Snö. Handtagen, stuket... och inte minst "den kommersiella timingen". Nej. Det förvånar mig icket att den här släpps just nu. Vad säger du?
Orginalet: Asplunds byrå SNÖ, pris i detta utförande 17091 kr
Lookalike: IKEA's nya byrå NORDLI, pris i detta utförande 3699 kr

Kommentarer
Postat av: Silla

Ja visst är de lika! Jag valde ikeas, tycker de är helt ok och till barnrum vill jag inte ha Asplund-priser på möblerna. Men helt nya är de väl inte? Jag köpte i Mats/april

2014-07-07 @ 23:23:36
Postat av: Frida

Det stämmer, själva serien är ju inte ny men NORDLI kommer i flera nya Asplund-liknande-modeller i den nya 2014/15-katalogen (bl a denna variant)!

2014-07-07 @ 23:26:04
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: chatarina

Hej! Jag köpte min byrå (Nordli) för ett tag sedan just för att jag tyckte att den liknade snö. Jag tycker också att den är minst lika fin. Jag har byrån med fyra lådor och den passar fint i min hall. Kram

2014-07-07 @ 23:29:19
Postat av: Daniel

Tittar man på själva handtaget på lådan tycker jag det påminner om Dieter Rams klassiska hylla för Vitsoe.

2014-07-08 @ 00:06:59
URL: http://www.bluemindboy.se
Postat av: Kristina

Jag har sen tidigare köpt en vit byrå i samma stuk men från serien Stuva, Ikeas barnserie. Gör sig finfint som hallmöbel när barnen fortfarande är små och rymmer dessutom hur mycket som helst.

2014-07-08 @ 08:30:54
URL: http://mumlovesfashion.blogspot.se/
Postat av: Mäklaren

Utan tvekan en kopia! Om man skall se det rent formmässigt tycker jag att grepptagen på IKEAS är snyggare(!)... Men den förlorar mycket på den icke-genomarbetade sockeln. I mina ögon är sockeln överlägset bättre ihop med den tjockare omfattningen på Asplunds original. Av många anledningar och främst för att det skulle bli ännu mer uppenbar kopia så har IKEA varit tvungna att göra något annat...

2014-07-08 @ 08:44:59
Postat av: Nini Tjäder

Jag skrev om vita byråar här http://www.ninisworld.com/wordpress/?p=3216 för ett tag sedan och konstaterade då att Nordli är nästan lika fin som snö, men till ett bättre pris för oss vanliga dödliga med begränsade ekonomiska resurser… ;)

2014-07-08 @ 10:32:13
URL: http://www.ninisworld.com/wordpress
Postat av: Stina

Snö är snyggare men för dyr. Tycker att Ikeas Stuva är mer lik Snö än Nordli men visst finns det likheter den emellan också.

2014-07-08 @ 22:55:02
Postat av: Njaee

Spontant kan jag känna att det inte handlar om en kopia. Du kan inte använda dig av mycket andra formspråk när man gör en byrå. Du behöver lådor, och du behöver handtag. Hade man gjort handtagen figursågade fast på annat sätt, då hade man nog sneglat. Men utan mellanväggarna och att man faktiskt ser att IKEA haft samma typ av handtag på möbler tidigare, njaeee.. Dessutom är NORDLI en byggbar serie, så du kan ju bygga en modell som inte finns liknande i SNÖ, och då försvinner likheterna mer..

2014-07-09 @ 01:28:45
Postat av: Anna

Funderar lite på vad du menar med den kommersiella timingen?

Svar: Asplunds byrå Snö har väl aldrig varit så i ropet som nu. Syns i vartannat inredningsreportage och på varenda blogg och kör just nu en bred landsomfattande kampanj med 10% på sina förvaringssystem på de större inredningsbutikerna ex. Svenssons och Rum21 :)
Trendenser

2014-07-09 @ 21:41:56
Postat av: L

Fast jag förstår inte riktigt problemet här. Visst har en formgivare (ex asplund) jobbat hårt att ta fram sin design men de har inte ensamrätt på vita byråer med utskurna handtag. Snö är en "gammal" design och det har kommit flera olika typer liknande byråer sedan dess. Dessutom har dessa två företag olika målgrupper. Jag säger mer design åt folket! Och då menar jag alla, inte bara de med större plånbok. Sedan kan såklart kvalite och hållbarhet diskuteras men det är upp till var och en att ta ställning till

2014-07-09 @ 22:04:34
Postat av: mia

Helt ärligt så tycker jag inte de att speciellt lika alls!
har ni tittat där ute på hur många vita liknande förvaringsmöbler det finns. man kan inte uppfinna hjulet på nytt så att säga.

2014-07-10 @ 16:06:46
Postat av: Hanna

Lite lika är de ju, men ikeas nyå byrå är ju också väldigt lik den barnserie ikea började med för ganska många år sedan nu (tappat bort namnet tyvärr), med samma stuk på handtagen. Så nytt för ikea med de där handtagen tycker jag inte att det är. Resten av stilen må så vara!

2014-07-10 @ 22:59:36
URL: http://hemmahoshannablogg.se
Postat av: Världens bästa Maria

Jag tycker själv att Snö är 1000 ggr finare än Nordli, men som småbarnsförälder men begränsad ekonomi fick det bli en låg Nordli i hallen.

Förresten, kan Frida eller någon av läsarna hjälpa mig med vad jag ska ha i mina krukor på balkongväggen? Jag får inte plats med växter och behöver ha något annat.
http://ingamerundanflykter.blogg.se/2014/july/vad-ska-jag-ha-i-krukorna.html
Jag litar helt och fullt på Frida med läsare att hitta en snygg lösning.

2014-07-12 @ 20:35:18
URL: http://ingamerundanflykter.blogg.se
Postat av: Sofia

Det första jag tänkte på när jag såg ikeas Nordli var just asplunds Snö så ja.. Jag tycker de är lika!

2014-07-13 @ 19:00:48

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL