19 december - dagens lucka i adventskalendern

Bakom dagens lucka hittar vi ett fint blombord från svenska Cult Design, inredningsföretaget med en förkärlek till de fyrkantiga formerna. Plant Table som premierades av European Consumers Award för sin innovativa och användarvänliga design har en naturlig plats för växter inbyggt i bordet och är framtaget av Cult Designs chefsdesigner Marita Lord. Vinnaren får välja fritt bland färgerna svart, vitt, pastellrosa, grönt samt i oljat trä. Värde 1 500 kronor. Allt du behöver göra för att delta är att svara på nedan frågor i kommentarsfältet. Du har som vanligt ett dygn på dig. Lycka till!
 
1) Cult Design lanserade nyligen serien Kitchen Farming som består av produkter som syftar till att man själv ska kunna odla fram sin egen mat. Nämn minst en produkt från serien.
2) Ge oss ditt bästa "gröna" tips till julbordet. Beskriv kort!
 
Tävlingen är nu avslutad. Grattis till Sandra som svarade 2013-12-19 kl 12:39:14. Hör av dig med din adress så ser vi till att vinsten kommer till dig inom kort!
*Tävlingen pågår tom 20/12 kl. 11.30. Vinnaren utses av Cult Design. Juryns beslut kan ej överklagas. eEtt bord i valfri färg ligger i potten. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Kommentarer
Postat av: Sara S

Grow green som låter en odla sina egna groddar, perfekt för raw food entusiaster. Och för att fortsätta på det spåret så skulle jag vilja föreslå en superstor skål med raw grönkålssallad. Mitt favoritrecept;

Håll i "stammen" på grönkålen och dra med kniven mot stammen bort från dig för att separera bort bladen. Riv sedan bladen i mindre bitar och skölj noggrant. Lägg i en skål och massera in med en dressing gjord på; olivolja, honung, chilipeppar, havssaltflingor, nymalen svartpeppar och en rejäl mängd citron. Viktigt att massera mycket, ungefär så det sjunker ihop till halva mängden.

För den som är mindre förtjust i raw food eller tycker att grönkålen har för mycket tuggmotstånd så är den väldigt god att lite lätt sautera med ex olivolja eller kokosolja och sedan krydda med salt och peppar.

2013-12-19 @ 11:25:15
Postat av: Erica Hjelm

1. Grow Green
2. Koka färsk brysselkål, fräs i smör med lök, bacon och krydda med muskotnöt, salt och vitpeppar. Garnera med färsk persilja!!

2013-12-19 @ 11:26:47
Postat av: Erica Hjelm

1. Grow Green
2. Koka färsk brysselkål, fräs i smör med lök, bacon och krydda med muskotnöt, salt och vitpeppar. Garnera med färsk persilja!!

2013-12-19 @ 11:27:34
Postat av: Marcus

1. Green Farm
2. Finsk kålrotslåda. Jag har finska rötter å då är detta ett givet inslag på julbordet.

2013-12-19 @ 11:35:59
Postat av: Jennifer

1 Snygga tags med örtnamn att hänga på krukorna
2 färsk rödkålssallad; strimlad rödkål, bladpersilja, hackade hasselnötter och pressad apelsin över. Mmm

Postat av: Funkynality

1. Green Farm

2. Med gröna tips tolkar jag det som det bästa Eco-tipset.
Jag odlar allt i mina fönster utom rotfrukter.
Chili, örter m.m.
När man köper färska örter tycker jag att det är slöseri att kasta växten efter användning. Plantera dem istället. Köp långa blomlådor som du har i fönstret och tryck ner plantan där.

Servera julmaten med en snygg blomlåda i zink på bordet där alla kan krydda ifrån helt färskt och fräscht.

2013-12-19 @ 11:44:36
URL: http://funkynality.blogspot.se/
Postat av: Mia

1. Grow Green
2. Välj ekologiskt kött om du känner att du inte vill vara utan kött på julbordet och i övrigt så mycket ekologiskt som möjligt, det gör skillnad, både du och vår jord mår bättre! :)

2013-12-19 @ 11:49:58
Postat av: Camilla Sjöberg

2. Bästa tipset odla så mycket grönt du kan själv, året om. På vintern kan du odla inne i ett litet växthus eller med speciell lampa, eller direkt i fönstret.Se till att ha ekologisk, bra jord. Vattna med vatten som har rätt pH balans. Dessutom är det mysigt&fint med grönt i hemmet och det finns många fina krukor. Finns många goda recept du sedan kan göra av allt det goda du odlat

2013-12-19 @ 11:55:24
Postat av: Marielle

- Grow Green
- Mitt tips är Grönkåls chips (Skölj grönkål, skär bort mitt själken och låt torka. Riv grönkålen i mindre bitar och lägg dem på en plåt. Ringla olja och strö salt över. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills chipsen är krispiga.)

2013-12-19 @ 12:07:59
Postat av: Ina

1.Green farm
2. Har man möjlighet att odla själv så är grönkål en fin grönsak nu i juletid. Den står sig länge ute i landet och är god både i en sallad på julbordet eller varför inte pynta julbordet med lite blad.

2013-12-19 @ 12:10:30
Postat av: malincatrin

1. Grow green
2. En riktigt god och krämig hemmagjord rödbetsallad med äpple i.

2013-12-19 @ 12:11:06
URL: http://villaaroma.se
Postat av: Erne

1. Green farm
2.Gå till närmaste bondgård och införskaffa så mycket som möjligt därifrån!

2013-12-19 @ 12:15:13
Postat av: Thilda Karlsson

1. Grow Green

2. Byt ut det traditionella julbordet med kött till ett grönt. Tips! köttbullar --> falafelbollar

2013-12-19 @ 12:16:12
Postat av: Thilda Karlsson

1. Grow Green

2. Vi försöker köpa så mycket som möjligt lokalt och närproducerat. Julskinkan, revbenen, äggen och fisken bland annat. Vi lägger in egen sill och bakar brödet själva. Väldigt mycket går att hitta på bondgården nära oss, kolla om ni också har en nära er!

2013-12-19 @ 12:19:02
Postat av: Mus Wahllöf

1. Grow Green
2. Jansson på rotfrukter är supergod!!
Du skivar strimlar potatis, kålrot, palsternacka o morötter, sen glr som en vanlig Jansson med mkt grädde :)
Serveras med skirat smör!!
mia.wahllof@gmail.com

2013-12-19 @ 12:22:18
Postat av: Christine

1. Evergreen
2. Har snöat in på grönkål då det är så vansinnigt nyttigt, en riktig powergrönsak. Så jag vill pusha för en ljummen grönkålssallad, lättstekt i smör, tillsammans med lite malen kryddnejlika. Toppa med valnötter och skalad, skivad apelsin och lite ringlad honung. Så galet gott att jag kan äta det året runt! Grillad halloumi är jättegott till...

2013-12-19 @ 12:28:28
Postat av: Ida Banck

1. Grow Green
2. Jag försöker alltid handla närodlat. Till jul kommer många av de lokala handlarna fram genom marknader, julskyltning mm. Mitt bästa tips är att se vad som finns nära dig och försök få ihop ditt julbord genom detta. Det blir dessutom så mycket godare!

God grön jul på er! (För den lär inte bli vit i Skåne iaf)

2013-12-19 @ 12:36:11
Postat av: Jonny

1. Grow green
2. Piroger fyllda med en stuvning av grönkål och ädelost. En fantastisk smakkombination!

2013-12-19 @ 12:36:21
Postat av: Sandra V

1. Green Farm
2. Mitt bästa "gröna" tips till matbordet under kategorin mat stavas lokalproducerat och egenodlat. Höstens skörd av potatis smakar extra gott på julbordet och de egenodlade rödbetorna ger en extra piff till rödbetssalladen. Sen röstar jag för att man dukar med gröna kvistar från närmsta gran, tall eller en tillsammans med juliga dekorationer.

2013-12-19 @ 12:39:14
URL: http://sandraviklund.se
Postat av: Nickan

1: Green Farm singel
2: Grönt tips kan tolkas på flera sätt. Jag har tolkat det som vegetarik mat: Vi har en lökgratäng som vi ALLTID gör till julen. Den består av gullök som är förvälld sedan blandas den med chilisås, tomatpuré, vitlök, riven ost i massor, grädde och kryddar med olika öreter. Detta ska sedan in i ugnen. Mums så grönt och gott!

2013-12-19 @ 12:40:12
Postat av: Hanna

1. Green Farm

2. Grönt på julbord för mig handlar lika mycket om vegetariska inslag som brytbönor i i ingfärasmör, grillad halloumi och närproducerat kött, fisk och fågel som att tänka grönt vid städning (miljövänliga produkter), dukning (tygservetter, kranvatten istället för bubbelvatten, porslin från loppis om det fattas något, kryddor som dekoration)och diskning (inget rinnande vatten, miljövänliga produkter). Dessutom, släck lamporna och dra ner värmen på elementen. Ös i stället på med levande ljus och sitt nära varandra. Mysigt!

2013-12-19 @ 12:53:25
Postat av: Kajsa

1. Grow Green
2. Svensk pesto med bladpersilja, hasselnötter och västerbottenost. Den konsekvente tar raps- istf olivolja, men det är en smaksak. Att plocka hasselnötter ingår dock INTE i allemansrätten, så fråga markägaren om lov. Och är du lycklig nog att ha på din egen mark, vänta till Mickelsmäss nästa år (september/oktober) för den delikatess färska hasselnötter är. Men kom ihåg att lämna tillräckligt för fåglarna, ekorrarna och mössen!

2013-12-19 @ 13:00:08
Postat av: Lina Eckerström

1, Green farm, grow green.
2, Ja eftersom jag bor i Halland så är ju GRÖNKÅL ett måste på mitt julbord.. ingen jul utan grönkål :) Sen brukar vi alltid göra en smaskig sallad med så närproducerade råvaror som möjligt att ha med på julbordet.

2013-12-19 @ 13:05:00
Postat av: Anna B

1. Green Farm

2. Ett trevligt grönt alternativ på julbordet är en krispig grönkålssallad med apelsiner och pinjenötter. Friskt och fräscht tillsammans med all julmat!
God jul!

2013-12-19 @ 13:09:57
Postat av: tess

1, grow green
2, Färska kryddor på bordet är dels dekorativt, dels en otroligt god kryddning som man själv kan styra. Och det passar utmärkt även till julbord. När det gäller maträtter försöker jag "lätta upp" julmaten men sallader med juliga smaker, har tex i apelsin, glöggmarinerade fetaost och julmustmarinerade russin osv. Skönt att inte bara äta tung julmat!

2013-12-19 @ 13:15:19
URL: http://tess.grevskapet.com
Postat av: Mahlin Larsson

1. Olika tags, t.ex. tag för koriander och basilika
2. Mitt bästa tips är att byta ut en del av köttet mot ekologiska nötter och mandlar. Det ger mycket protein och betydligt bättre fett för kroppen och mindre utsläpp.

2013-12-19 @ 13:16:29
Postat av: Carina

1. Evergreen
2. Stek brysselkål, ganska hårt, krydda med salt och vitpeppar, rivet citronskal, citronsaft, finklippt persilja, strö över granatäppelkärnor.

2013-12-19 @ 13:17:58
Postat av: Jonna

1: en av produkterna från den nya serien kitchen farming är Green farm.

2: Jag är inte mycket för julmat men något som jag däremot älskar med julen är att man kan inreda sitt hem med växter och ljus! Mitt bästa tips är att rota fram gamla krukor eller konservburkar, sätt en bit oasis i botten som du placerat en ljus hållare i, placera ett fint kronljus eller varför inte ett fint stöpt ljus, dekorera med mossa som botten och andra fina växter så som rönnbär, mistel, granskott, nejlikor, äpplen och varför inte kanel stänger. Är en fin dekoration på bord, är perfekt och ge bort i julklapp. Det är något jag pillat med de senast jularna.

2013-12-19 @ 13:18:13
Postat av: UA

1) Green Farm.

2) För mig är det inte julmat, utan att dekorera bordet man grönt granris som luktar juligt gott på bordet där man istället sitter och äter julmaten, eller där man dukat upp all mat.

2013-12-19 @ 13:18:19
Postat av: hedda

1. Grow green, green farming, evergreen

2. Ingen jul utan grönkålssallad (grönkål masserad med kryddpeppar, salt och kokosolja och sen stekt, med ungsrostade rödbetor, apelsin, kanel och valnötter) och grönkålschips (grönkål masserad med olivolja, flingsalt och lite chilipulver sen in i ugnen på plåt tills de är krispiga. Gott, näringsrikt och ett bra alternativ till chips.). Vi gillar grönt i min familj, därför har vi bytt ut mycket kött till vegetariskt och det kött vi äter är eko-kalkon från granngården. Närproducerad saffrans- och pepparkaksglass från andra granngården och så ekologiskt så långt det går i övrigt!

2013-12-19 @ 13:18:34
Postat av: Hannah Wiblom

1. Grow green, Evergreen, Green farm!
2. Mitt gröna recept som vi haft på julbordet i många pr nu består av ångkokt brysselkål, apelsinskivor, grapefruktslivor, granatäpplen, pekannötter samt mynta. Ringa över lite olivolja och vinäger! Färgstark, energirik och underbart god!

2013-12-19 @ 13:27:33
Postat av: Anna

1. t.ex. Grow green (som jag blev väldigt sugen på!

2. Jag har varit vegetarian i 10 år nu så min jul är grön! Mitt tips om man är vegetarian är att inte vara snål och laga mat till bara sg själv utan att laga riktigt mycket av de vegetariska rätterna för julbordet så att även de som äter kött kan testa det gröna och vegetariska som ser lockande ut. Även om min släkt var förfärade över bara tanken på ett vegetariskt julbord för tio år sedan sätter de numera med glädje i sig mandelbollar, grönkålsallad, linspaté och spenatpaj i massor!
Till mina med-skåningar måste jag också "tipsa" (eller snarare argt uppmana) till att plocka bort ålen från julbordet!

2013-12-19 @ 13:29:34
Postat av: Maria

1. Grow Green singel, Green Farm singel, Green Farm, Grow Green, Evergreen L, Evergreen S.

2. Jag tycker det är riktigt stiligt att ha en amaryllis hängande från taket, den blommar så fint mot ljuset och blomknopparna verkligen "riktas" mot ljuset i rummet. Ett enkelt sätt att liva upp inför dukningen till bords.

2013-12-19 @ 13:32:00
Postat av: Elisabeth


1) Grow Green singel, Green Farm singel, Green Farm,
Grow Green, Evergreen S, Evergreen L, samt olika tags t.ex. Tag rosmarin.

2) Mitt bästa tips är att göra dekorationer av vitkål och savoykål.
Jag brukar använda mig av en skål som är ca 4-5 cm hög. Plocka av bladen från huvudena och lägga dom som en lotusblomma i skålen. Lagret som är längst ner, täcker skålen genom att man lägger kålens böjda del neråt. De övriga lagren, (ett par eller tre, beroende på hur stor skålen är), lägger jag åt andra hållet så det ser ut som en blomma. Antingen blandar man grönkål och savoykål i samma kålblomma. Eller också använder man dom var för sig, vilket jag oftast gör. I mitten av savoykålsblomman placerar jag några kottar. Medan jag brukar dekorera vitkålsblomman med ett värmeljus i mitten.

Enkelt och roligt och klart på tio minuter.

2013-12-19 @ 13:33:21
Postat av: Malin

1) Grow green och Ever green
2) Halländsk långkål som är ett klassiskt svenskt recept på grönkål och som passar perfekt till köttbullarna och skinkan.

2013-12-19 @ 13:37:42
Postat av: Hanna L

Green farm är en av produkterna!
Nu kanske ni inte syftar på grönt i denna bemärkelse, men mitt gröna tips till julbordet är att välja det du gillar, men välj ekologiska produkter! Ekologiskt är bättre för våra kroppar och vår miljö. Gör exempelvis en god grönsallad fast byt ut tomaterna mot ekologiska apelsiner - för en juligare touch!

2013-12-19 @ 13:44:03
Postat av: Viktoria

1) Evergreen, Green farm & Grow green.
2) Grönt tips till julbordet väljer jag att tolka dekoration just nu :-). En liten grankvist istoppad i varje servett med ett snöre om ger en god lukt & en välkomnande till bordet. Det får gärna ligga lite större grankvistar mitt på bordet.

2013-12-19 @ 13:47:57
Postat av: Emma Persson

1. Grow green.
2. Köp närproducerat!

2013-12-19 @ 13:50:02
Postat av: Elisabeth


1) Evergreen L, Evergreen S, Grow Green, Green Farm, Green Farm singel, Grow Green singel, samt tags, t.ex. Tag rosmarin.

2) Mitt bästa tips är att göra dekorationer av savoykål och vitkål.
Jag brukar använda mig av en skål som är ca 4-5 cm hög. Jag plockar sedan av bladen från kålhuvudena, och lägger dom som en lotusblomma i skålen. Jag brukar använda mig av de olika kålsorterna var för sig, men jag kan tänka mig att det är fint att blanda dom.
Skålen brukar jag dölja genom att lägga bladen närmast skålen neråt. De andra uppåt, så de bildar själva blomman. Beroende på hur stor skålen är, lägger jag sedan två till tre lager med kålblad. I mitten av savoykålsblomman brukar jag placera några kottar. Men jag i mitten av vitkålsblomman placerar ett värmeljus.

Enkelt och roligt, och klart på tio minuter.


2013-12-19 @ 13:54:10
Postat av: Victoria G

1. Green farm
2. Julbulgur med torkad frukt, paprika, rödlök, rostad mandel och grönkål. Supermumsigt tillbehör på julbordet.

2013-12-19 @ 14:01:41
Postat av: Jenny

1. Evergreen
2. Jag laddar inför det nya året i jul med en riktig antioxidant. En grön energibomb fylld med kålkraft. Jag råsaftcentrifugerar några äpplen, ett gäng grönkålsblad, en halv citron och ett par centimeter ingefära. Starta julbordet med en sådan och in med mer grönt bland alla mastiga rätter så blir årets mysigaste tid både lättare och piggare!

2013-12-19 @ 14:06:21
Postat av: Anna H

Hej!

1.Evergreen & Greenfarm är två av produkterna.
2. Mitt tips framför alla är att inte vara rädd för det gröna på julbordet. Vare sig det är i syfte att dekorera eller äta.
Jag dekorerar gärna med allt från kål & lök till vackra grankvistar. Det blir väldigt vackert oavsett vilket porslin du har.
I matväg är jag alltid grön, för att värna om miljö och djur.
Det är allt annat än komplicerat att vara grön över jul.
De falska köttbullarna jag brukar göra lurar de flesta, även min far som älskar kött.
En riktig höjdare är smörfräst brysselkål med torkade tranbär och krossade valnötter.
Strö på lite flingsalt och voila!
Gott till det mesta, kött som vegetariskt. Och vackert att titta på dessutom.
Brysselkål är även en väldigt vacker kålsort. Särskilt om man får tag på en hel stång brysselkål.
Nu när det är jul är det ett ypperligt tillfälle att bli lite grön tycker jag. För miljöns skull.
Alla kan, det är hur enkelt som helst.

God grön jul på er alla!
Hälsar
Anna

2013-12-19 @ 14:11:02
Postat av: Emma L

1. Grow Green, Evergreen och Green Farm ingår.
2. Vi har alltid odlat grönkålen hemma i trädgårdslandet. Den går att använda till så mycket, fräscha sallader, dekoration eller det vi alltid har på julbordet: halländsk grönkål/långkål som är så himmelskt gott och gräddigt till skinkan och de hemmagjorda köttbullarna.

2013-12-19 @ 14:12:17
Postat av: Lotta Larsdotter

1. Green farm

2. Jag gör en nyttig välsmakande och mättande rödkållsallad till julbordet. Den innehåller 500 gram strimlad rödkål, kärnorna från ett granatäpple, 1 msk färskpressad citronjuice, 1 dl grovhackade, rostade nötter, 1 1/2 msk rapsolja , lite salt och peppar.

2013-12-19 @ 14:18:54
Postat av: Katarina

1. Green farm
2. Dekorera bordet med ätbara närproducerade delikatesser. Bra för mage, plånbok och fantasi!

2013-12-19 @ 14:36:01
Postat av: Daniel Olausson

Ewergreen!
Jag gör vegetarisk sill, då tjejen inte är förtjust i sill.Det är då aubergine istället för sill.
Sen gör jag en begetarisk skagenröra med morötter och vitkål, väldigt gott för alla skaldjursallergiker!

2013-12-19 @ 14:45:43
Postat av: Malin

1. Evergreen
2. Min favorit är grönkål kokad i grädde och sirap! Mums! Odla gärna grönkålen själv.

2013-12-19 @ 14:55:54
Postat av: elin

Grow green
Strimlad rödkål med en vinegrätt, toppad med delade fikon och granatäppelkärnor. Har smak, textur, doft och färg.

2013-12-19 @ 15:01:09
Postat av: Emma

1. Green farm
2. Vi brukar ställa de "gröna" rätterna först på julbordet så man tar av dem först. Då fyller man upp tallriken med veggo och tar mindre av det andra!

2013-12-19 @ 15:14:06
Postat av: Rebecca

1. Grow Green serien t ex.
2. Till dessertbordet kan jag tipsa om raw food chokladbollar. Bara mixa dadlar och blanda i kakao, agavesirap samt valfria mjöler, nötter och gryner till en lagom konsistens. Forma till bollar och rulla i riven kokos eller kakao. Nyttigt och förvånansvärt gott!

2013-12-19 @ 15:25:40
URL: http://hobbyisten.se
Postat av: Emma Kitti

1.Green farm
2. En sallad av rödkål, granatäpple, citron och valnötter. Så gott och enkelt!

2013-12-19 @ 15:29:24
Postat av: Pauline

1. Grow Green
2. Mitt bästa jultips kommer från polska jultraditioner då min mor är från Polen. Det är en rödbetssoppa med grönsakspiroger i. Rödbetorna hittar jag närodlade här i Skåne och resten av ingredienserna till pirogerna är mestadels basvaror vilka jag också väljer ekologiska och närodlade. Sötman av rödbetorna tillsammans med sältan i pirogerna är oslagabar!

2013-12-19 @ 15:55:50
Postat av: Frida Ahlsén

1. Green Farm och Tag koriander!
2. Från Asien: Grön mangosallad med koriander, russin och senaps- och apelsinvinegrette.

- strimla 1-2 gröna mango
- strimla 4 morötter
- hacka 2 msk russin
- blanda 1 tsk senap, 2 msk pressad apelsinjuice, 1 tsk olja, salt & peppar
- blanda allt i en sallad och ha till sist på färsk koriander

2013-12-19 @ 16:07:41
Postat av: Marty

Eveegreen

Brysselkål på bordet är min pappas måste i juletider!

2013-12-19 @ 16:32:58
Postat av: Nina

1. Grow green

2. Mitt bästa tips kommer från den finska jultraditionen, morotslåda på ekologiska & närodlade morötter. Den passar perfekt till all julmat.
Håller tummarna nu!

2013-12-19 @ 16:58:09
Postat av: Viktoria Olsson

1. Evergreen

2. För mig och min sambo som gillar kött väldigt mycket känns det extremt viktigt att i så stor mån som möjligt handla närproducerat kött. Vi lägger hellre pengarna på bra mat än massa kläder och prylar. På julbordet brukar det ju finnas en hel del kött och fisk. Mitt bästa tips är hemmagjorda köttbullar på närproducerad färs och se till att sillen och laxen är hållbart fiske-märkt.

2013-12-19 @ 17:35:10
URL: http://viktoriashemligheter.blogg.se
Postat av: Sofia

1. Grow Green.
2. Köp närproducerat och kravmärkt i den mån det går. Sen tycker jag att alla borde ÄTA MINDRE vid jul samt att äta upp allt man tar.

2013-12-19 @ 17:35:57
Postat av: Johan

1. Green Farm
2. Parmesangratinerad fänkål. Mmm!

2013-12-19 @ 18:27:51
Postat av: Sanna

1. Grow Green

2. Försökt köpa så mycket som möjligt lokalt producerat i stället och gärna kravmärkt i den mån det går och mycket frukt och grönt.

Kram Sanna

2013-12-19 @ 18:31:51
URL: http://mammasvardag.se
Postat av: Marie

Svar 1: Kryddkrukan Evergreen, Grow Green, och Green Farm..

Tips: Vårt hushåll, är vegetariskt till 75%, bara maken äter kött! Så varje år blir det ngn ny grön rätt till julbordet, men klassikern, som inte ens mannen vill avstå, är min grönkålspaté, med valnötter, såå god! Kålrätterna dominerar på vårt julbord, och det pga säsong, tillgänglighet, och så är det både gott och nyttigt..

2013-12-19 @ 18:43:31
Postat av: annica

Grow green.
2 brysselkål

2013-12-19 @ 18:44:35
URL: http://flinkan69.bloggplatsen.se/
Postat av: Eva Johansson

Evergreen

Älskar ju brysselkål och att göra det enkelt för mig. Så honungs- och chilimarinerad brysselkål. Mmm...

2013-12-19 @ 18:55:05
Postat av: Aniika

1. Grow Green
2. Jag låter det gröna ta plats som dekoration. Julgranen ansas och voilá finns det massor av fina små grankvistar som kan utgöra grunden för julgrupper med hyacinter och silverkulor/glitter. Barnsligt enkelt, men hur fint som helst.

2013-12-19 @ 19:13:32
URL: http://aniika.se
Postat av: Tove

1. grow green!
2. För att fortsätta på det spåret skulle jag vilja föreslå grönkålschips! De är supergoda, och även nyttiga! En bra kontrast mot resten av julmaten. Enkelt dessutom, lägg grönkålsbladen i en ungssäker form och häll över olja och salt. Sedan in i ugnen tills de blir härligt krispiga. Voila!

2013-12-19 @ 19:18:16
Postat av: Kicki

1. Grow green
2. Det gröna som vi har på julbordet är bland annat en god grönkålspaj och därtill pärltomater, gurkbåtar och morotsstavar. De tre sistnämnda för att barnen skall äta något mer än bara köttbullar och korv. De vuxna brukar också knapra på bra.

2013-12-19 @ 19:18:19
Postat av: Peter

Grow Green

Grönkål går inte hem hos alla, men en fräsch grönkålssallad överraskar och slinker ner hos de flesta! Strimla färsk grönkål fint, tillsätt tärnat äpple, hackad rödlök och valnötter! Ringla över vinäger och olja efter smak och avsluta med lite peppar! Och kör på ekologiska produkter, då smakar det ännu bättre!

2013-12-19 @ 19:19:46
Postat av: Anemonia

1. Green farm.
2. Jag brukar göra en julsallad med rödkål, rödlök och grenadineäpplen, underbart god till den i övrigt så feta och tunga julmaten.
Jag skivar rödlök tunt, kokar upp en 1,2,3-lag (ättika, socker, vatten) och lägger ner löken i lagen när den svalnat. Får dra ca en timme. Sedan hyvlar jag rödlök i tunna strimlor och vänder ner i en vinägrett (olja, vinäger, salt och peppar). Skär äpplen i små fina tärningar, häll på 1-2 msk Grenadine, får dra någon min. Sedan blandar jag ihop alla ingr, rödlök (häll bort lagen), rödkål och äppeltärningar i en stor fin salladsskål. Låt gärna stå i till nästa dag, i kylskåp, ännu godare då! Jättegod, kan inte vara utan den!

2013-12-19 @ 19:31:10
Postat av: Mia

1. Evergreen
2. Grönkålspaj är fantastisk gott, fyllning av grönkål, rödlök, valnötter, ost och äggstanning, kryddor.

2013-12-19 @ 19:33:25
Postat av: Amanda

1. Grow green
2. Jag går in på mitt åttonde år som vegetarian nästa år så med åren har släkten blivit allt mer intresserade av att laga mat till julbordet som passar även mig. Varje jul har vi en form av knytis som inspirerar till att utveckla det gröna köket. Min favorit hittills är mammas zucchini-och getostplättar med dill :) SÅ goda till grönkålen!

2013-12-19 @ 19:39:47
Postat av: Maria W

1) Grow Green

2) ny tradition är inlagda grönsaker (morot, lök, blomkål, broccoli mm) i ättiklag med julkryddor som kanel, stjärnanis och nejlika. Fruktansvärt gott och "gifter sig" perfekt med övrig julmat då det fräschar upp och ger syra. Tips tips!

2013-12-19 @ 19:45:46
Postat av: Carro

1. Grow Green
2. Vegetarian som jag är brukar det bli mycket grönt på julbordet; tomat med mozarella och basilika, sparris med pinjenötter, paj med grönkål och feta, och rotsaker i ugn med senapsfrön, till det en smarrig sås på matyoghurt, saffran & riven ingefära! Åh vad jag längtar efter allt gott nu :)

2013-12-19 @ 20:00:09
Postat av: Alexandra

1. Grow green

2. Grönkålspaj med valnötter. Så himla gott och traditionellt, men för att lyfta den några nivåer brukar jag ha i rivet äpple för att få lite syrlighet och sedan riva över parmesanost. Helt oslagbart gott!

2013-12-19 @ 20:01:49
Postat av: care69

1. Grow Green
2. Purjolökslåda är ett måste.
Skölj och dela purjolök i tre cm långa bitar. Koka ganska mjuk och lägg i en ungsform och täck med gräddfil blandat med chilisås. Täck med en smakrik ost och gratinera detta i ugnen. Mums!

2013-12-19 @ 20:06:42
URL: http://care69.blogspot.se/
Postat av: Gisela

1. Grow Green
2. När julmatsresterna står mig upp i halsen gör jag en pasta med pesto och skivad skinka.

2013-12-19 @ 20:16:14
Postat av: Kristin

1. Green farm
2. Att göra sallad på tunt hyvlad brysselkål, och servera tillsammans med tranbär och pecannötter - otroligt gott!

2013-12-19 @ 20:24:34
Postat av: Anonym

1. Green Farm
2. Saffranskokt brysselkål

4 portioner
ca 500 g brysselkål
2 dl grädde
1 schalottenlök, finhackad
0,5 g saffran
salt och peppar

Ansa kålen och kryssa stocken med en liten kniv.
Koka kålen i lättsaltat vatten 4-5 minuter tills de är lätt mjuka. Häll av och doppa i kallt vatten för att bevara spänst och färg.
Koka upp grädde med schalottenlök och saffran. Låt grädden koka ihop ett par minuter och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg i brysselkålen och låt allt koka upp och bli genomvarmt.

Mums på julbordet!

2013-12-19 @ 20:30:19
Postat av: Caroline

1. Green Farm
2. Sallad gjord på grönkål, apelsinbitar, äppelbitar, granatäppelkärnor och med en vinägrett gjord på pressad apelsinjuice, rapsolja, lite vitvinsvinäger och salt och peppar. Toppa med grovhackade valnötskärnor. Mums!

2013-12-19 @ 20:32:32
Postat av: Anna Skoglund

Growgreen
Ett enkelt tips är att smörsteka brysselkål med vitlök lök och pressad citron. Ringla över honung och stek en stund till. Så gott!

2013-12-19 @ 20:37:51
Postat av: Emma

1. Green Farm

2. Inget slår den klassiska halländska grönkålen! Hela Sverige borde testa den då det är det bästa på julbordet.

2013-12-19 @ 20:52:05
Postat av: Erika

Grow Green
Mina ungar älskar kokta morötter så hos oss serveras det roligt skurna lättsaltade morötter. Inget julbord utan morötter.

2013-12-19 @ 20:52:26
Postat av: Sandra

1. Grow green single samt Green farm single, vilka båda är delaktiga i min önskelista till tomten i år.

2. En vegansk julskinka kanske kan locka även en äldre generation att minska sitt köttintag. Även om den inte skulle falla alla i smaken kommer den troligtvis att leda till ett eller annat samtal om veganism, vegerianism, ekologiskt kött, köttindustrin och de etiska frågor som berör den. Kanske kan man då föreslå en vegetarisk dag i veckan för sin släkt och sina vänner på ett naturligt och okrystat sätt? Jag ska åtminstone bjuda på det och det blir mitt grönaste bidrag till julbordet någonsin.

God jul!

2013-12-19 @ 20:56:32
Postat av: Frida

1) Grow Green singel, Green Farm singel, Green Farm,
Grow Green, Evergreen S, Evergreen L, samt olika tags t.ex. Tag rosmarin.

2) Mitt bästa "gröna" tips är att fylla bordet med så många ekologiska rätter som möjligt- julskinkan är ett måste ekologisk. Stuvad grönkål är gott och jag ska försöka mig på en grön örtinlagd sill i år!

2013-12-19 @ 21:09:11
Postat av: Carin

1) Green farm (undrar om man kan odla krasse i den??)

2) Min mamma är i botten hallänning, men jag är uppvuxen i Västerås. Grönkål har alltid funnits på vårt julbord, hackas och kryddas samt redes med en lite skvätt grädde, serveras varm som tillbehör.

I Västerås fick grönkålen beställas på Ericssons frukt- och grönt. Grönkål, vad är det? Nu bor jag i Malmö och grönkål finns bland veckans erbjudanden på ICA....

2013-12-19 @ 21:16:14
Postat av: Karin Stjärnkvist

1. Självvattnande krukan Evergreen. Grow green - box för odling av groddar.
2. Carpaccio på rödbetor och apelsiner med honungs- och dijonkräm är en av favoriterna!

2013-12-19 @ 21:21:56
Postat av: Jenny

1. Grow Green
2.
Savoykålsknyten med färskost valnötter och päron tar mig till himlen på ett kick!
Allt tar slut till sista slick.

Mat som gör att man inte förstör vår jord
Det är det jag vill ha på mitt julbord

2013-12-19 @ 21:22:05
Postat av: Nina E

1. Grow Green och Green Farm
2. Kött är den stora boven och vi äter på tok för mycket. Blev bjuden på en vegetarisk julskinka som var supergod! Ska försöka mig på att göra en egen i år.

2013-12-19 @ 21:28:58
Postat av: Malin N

1. Grow green
2. Eftersom jag är vegetarian sedan 15 år tillbaka har jag mängder av gröna tips :) Jag brukar göra potatis- och jordärtskockgratäng istället för Janssons frestelse. Ugnsgratinerade rotfrukter med vitlök och rosmarin brukar också uppskattas. Och en fräsch grönsallad, gärna med nötter och ost!

2013-12-19 @ 21:31:41
Postat av: Ann-Catrin

1. Grow Green

2.
För mig med stort miljötänk är det givet,
vegetariskt är det bästa alternativet!
Att byta ut en och annan produkt är toppen,
både för miljön och för kroppen!

2013-12-19 @ 21:31:55
Postat av: Katrin L

1, Grow Green
2, Just det "gröna" på julbordet brukar lysa med sin frånvaro hos de flesta och även hos oss, dock gjorde vi en sallad förra året med lite äppel, apelsin, granatäppelkärnor och några valnötter. Det blev väldigt populärt med denna fräscha sallad till all mastig mat så i år får det bli en favorit i repris, fast denna gången en mycket större skål eftersom den var så poppis!

2013-12-19 @ 21:33:47
Postat av: chanette andersson

1. svar: grow green

2. ta med barnen ut i skogen eller trädgården o plocka nedfalna grankvistar, kottar, roligt formade pinnar och löv osv.... man får både fint på bordet o en fin stund med sina barn

2013-12-19 @ 21:34:19
URL: http://chanette.blogg.se
Postat av: therese sundström

Lycka och framgång!
Läs mer och inspireras!

Mvh, Therese
http://theresesundstrom.blogg.se//

2013-12-19 @ 21:35:26
URL: http://theresesundstrom.blogg.se
Postat av: chanette andersson

oj gällde det mat? ja då kan jag varmt rekommendera närodlat..här nere på österlen där vi bor e det gott om gårdar så vi har turen att ha färska ägg och mjölk runt knuten.. närproducerat direkt från gårdarna e ljuvligt... (vi e kött ätar familj men vi kör på polska piroger med vit kål i och svamp stuvning)

2013-12-19 @ 21:37:28
URL: http://chanette.blogg.se
Postat av: Tracy

Grow Green.

Jag är vegetarian och mitt traditionella "julmåste" är rödkål och brunkål, så himla gott till allt på julbordet!

2013-12-19 @ 21:44:27
Postat av: Annelie

1. Grow Green
2. Införa en ny grön rätt på julbordet var tredje år; sallader, pajer etc Mitt andra bästa tips är att dekorera med grönt från naturen, gör bordsdekorationer, krans till dörren av mossa och hyacinter etc.

2013-12-19 @ 21:45:42
Postat av: Amanda

1.grow Green
2. Mitt gröna tips till julbordet är att ha vegetariskt! Vi äter allt för mycket kött!

2013-12-19 @ 21:57:43
Postat av: Desirée

* Green Farm
* Härligt värmande grönskålssoppa med tillhörande hemmagjort bröd. Naturligt och super gott

2013-12-19 @ 22:01:24
Postat av: Jenny Lindberg

1. Grow Green
2. Dekorera med grankvistar, både på bordet och i taklampan. Genom att ta in naturen får du ett mer levande julbord.

2013-12-19 @ 22:03:59
URL: http://absolutjenny.blogspot.com
Postat av: Anneli Larsson

1 evergreen kryddkruka för färska kryddor
2. Brysselkål är min gröna favorit på julbordet. Smörkokt och varm är klassikern, men om jag får brysselkål över, så blandar jag den med lite russin och rostade solrosfrön, häller över en vinegrette av olivolja, balsamico, salt och peppar, och hyvlar över lite god parmesan. Oslagbart gott med det söta, det salta och lite bittra från kålen. Du måste testa!

2013-12-19 @ 22:05:51
Postat av: Sofia Sjögren

Grow Green

Grankvistar på bordet, ekologiska och lokalproducerade råvaror i maten, lagom mängd på tallriken. Och mycket skratt och värme!

2013-12-19 @ 22:12:52
Postat av: Lisa

1. Grow green, Evergreen & Green farm
2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

2013-12-19 @ 22:16:33
URL: http://www.vitagavlar.blogspot.se
Postat av: Lisa

1. Grow green, Evergreen & Green farm
2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

2013-12-19 @ 22:17:16
URL: http://www.vitagavlar.blogspot.se
Postat av: Anonym

1 green farm

2 har varit vegetarian de senaste 15 jularna men det grönaste,skönaste och bland det godaste jag kan rekomendera är nog sallad på färsk grönkål granatäppelkärnor och lite vinegrette. fräschar upp för både öga och gom

2013-12-19 @ 22:18:12
Postat av: Lisa

1. Grow green, Evergreen & Green farm
2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

2013-12-19 @ 22:18:47
URL: http://www.vitagavlar.blogspot.se
Postat av: Lisa

1. Grow green, Evergreen & Green farm
2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

2013-12-19 @ 22:19:53
URL: http://www.vitagavlar.blogspot.se
Postat av: Siv

1. Green Farm
2. Lokalproducerat, favoriten är älgköttbullar gjord av älg skjuten i byn. Kort fraktavstånd, sunt kött utan antibiotika av ett djur som har mått bra ända fram till dödsögonblicket.

2013-12-19 @ 22:21:38
Postat av: Lisa

1. Grow green, Evergreen & Green farm

2. Mitt gröna tips för julbordet är denna fantastiskt goda salladen från ica.se: http://www.ica.se/recept/appel-och-valnotssallad-715793/

2013-12-19 @ 22:23:21
URL: http://www.vitagavlar.blogspot.se
Postat av: Jenny

1. Green Farm Singel
2. Kålrotslåda! Åh, så gott det är då mamma lagar den med lite rotselleri i som extra smaksättning. Väl värt att pröva!

2013-12-19 @ 22:25:53
Postat av: Paola

1) Green farm, Grow green

2) Italiensk grönkålspaj med bl.a. ricotta, parmesanost, vitlök och citronskal :)

2013-12-19 @ 22:26:04
Postat av: Lisa

1. Grow green, Evergreen & Green farm
2. Mitt gröna tips för julbordet är den fantastiskt goda äppel- och valnötssalladen från ica.se

2013-12-19 @ 22:26:39
URL: http://www.vitagavlar.blogspot.se
Postat av: Erica Ö

1 Grow green.

2. Mitt bästa "gröna tips" vid julbordet är att ta in granris, äpplen och kottar som dekoration. Ofta helt gratis, och det bästa- har inte varit med och släppt ut farliga gaser som plastprodukter gör!

2013-12-19 @ 22:36:14
Postat av: Susanne Bengtsson Lund

1. Evergreen
2. Hela rödbetor o rödlökshalvor ugnsgratineras med olja o strö över flingsalt!

2013-12-19 @ 22:38:13
Postat av: Tina Carlström

1. Green Farm Singel
2.Avocado sallad med citron, räkor, mango, babyspenat och citrondressing. Något enkelt, fräscht och lite lättare mat för magen.Supergott och annorlunda på vårt julbord!

2013-12-19 @ 22:38:43
Postat av: Erika

1. Grow Green
2. Gör så mycket som möjligt själv. Du slipper onödiga tillsatser och kan välja att använda närproducerade och ekologiska ingredienser. Istället för alladin-asken, gör en sats fudge! Häll upp direkt i en fin glasburk och servera hela burken på en bricka tillsammans med små skedar så kan alla gröpa ut precis hur stor bit de vill ha. Trevligt samtalsämne också!

2013-12-19 @ 22:46:13
URL: http://lundabon.blogspot.se/
Postat av: KarinM

1.) Grow Green
2.) Färgglada sallader! Coleslaw, sallad med stekt brysselkål, grönkålssallad... finns oändliga varianter. Vill ha in färg i den annars ganska bruna julmaten!

2013-12-19 @ 22:46:22
Postat av: Åsa

1. Grow green
2.Skippa julskinkan för djurens & miljöns skulle och ät istället t ex griljerad, skivad kålrot.

2013-12-19 @ 22:59:18
URL: http://spacegirl.blogg.se
Postat av: Anna Hägg

1. grow green.


2. brysselkål :)

2013-12-19 @ 23:01:00
URL: http://annaflickan.blogg.se
Postat av: Anna L

Grow Green

grönkålsstuvning!

2013-12-19 @ 23:14:50
Postat av: Emma

1. Evergreen
2. Mn första tanke när ni sa bästa gröna tips så tänkte inte jag på mat utan på murgröna, till dukningen såklart, för den är ju nästan lika viktig som maten! Och med murgröna så kan man få till en enkel men festlig dukning! Men om ni menade i matväg så får det bli en enkel grönsallad med lite smått å gått i, känns alltid fräscht!

2013-12-19 @ 23:21:25
URL: http://www.hemoch%20inredning.blogspot.com
Postat av: Elin

1. Green farm

2. Jag skulle tipsa om en ekologisk och vegetarisk sallad med saltad och pepprad Bulgur med granat äpple, stekt hallomie.. och körsbärs tomater som lagas i ugnen tillsammans med paprika, olja och salt och peppar. sen får man inte glömma den mogna avocadon.

Det är kanske inte en julklassiker direkt men jag tycker man ska skaffa sig nya och mer naturvänliga traditioner för både jul och till resten av året. :)

2013-12-19 @ 23:49:47
Postat av: Anna

1. Grow green
2. Ekologisk och lokal julskinka, bra för dig och för omgivningen!

2013-12-19 @ 23:55:53
URL: http://annamarialouiseholm.blogg.se/
Postat av: Birgitta


1. Grow green
2. I över 30 år har jag sagt "nej, nej, nej",
brysselkål är inte min grej.
Men hos svärisarna blev jag tvungen att smaka,
och oj! Jag tar mitt nej tillbaka!
Tillsammans med granatäpple och apelsin,
det blir julens sallad, så god och fin!

2013-12-19 @ 23:56:29
Postat av: Laura

1. Green farm.
2. För mig med finska rötter är rosolli ett måste på julbordet. Rosolli är en rödbetssallad som är enkel att göra samt lätt och fräsch till den annars så tunga julmaten. Och är väldigt god också! Recept till 6-8 personer: Tärna följande ingredienser till ganska små tärningar: 300 g kokta (men låt dem svalna av först) morötter, 300 g kokta potatisar (låt svalna av först), ett äpple, 200 g inlagda rödbetor samt 3 inlagda gurkor. Finhacka en gul lök. Blanda alla ingredienserna försiktigt. Klart!

2013-12-20 @ 00:05:26
Postat av: Anna

1. Green Farm
2. Julskinkan är ju något som finns på i stort sett alla julbord och det är ju inte så konstigt, med tanke på den smaktradition som omger den. Speciellt miljövänlig är den dock inte, och inte särskilt "grön" heller. Men ett väldigt bra alternativ, som jag mötte för första gången på ett julbord hos min kompis som är vegetarian, är att på samma sätt som med skinkan griljera och ugnsbaka en mumsig kålrot! Olika smaker kan man enkelt fixa med hjälp av att variera griljeringen och välja det man själv tycker om! Man saknar inte köttet ett dugg :)

2013-12-20 @ 00:06:58
Postat av: Karin W.

Brysselkål blandas med några matskedar raps olja, ½ tsk salt och nymalen peppar. Rosta i ugnen i 190 grader i ungefär 25 minuter. Ta ut ur ugnen och blanda ner en klick smör, strö över en näve granatäppelfrön och en näve rostade och grovt hackade valnötter.

2013-12-20 @ 00:11:45
Postat av: Karin W.

Sorry glömde nämna Cult designs Grow Green

2013-12-20 @ 00:14:44
Postat av: Susanne Sandström

1) Green Farm Singel och i den sätter jag Tag Basilika (för det måste finnas färsk i hemmet)
2) Här finns en hel del att göra. Ta dig till den lokala marknaden (brukar finnas en hel del kring jul) och handla närproducerat (och utan läskiga tillsatser); skippa julskinkan (skippa allt kött tom) och granen; minimera antalet julklappar (och inget naturfientligt och människofientligt plast eller batteridrivet) - tänd de levande ljusen (men tänk på brandfaran), ta med familjen ut på promenad (gå långt och länge) i naturen och skänk en slant till någon miljöorganisation/miljöprojekt. Julen borde handla mer om att umgås och vara tillsammans och mindre om att hinna, stressa och köpa!

2013-12-20 @ 00:19:01
Postat av: Malin Nilsson

1) Evergreen
2) byt ut knäck, kola och skumtomtar mot rawfooddesserter gjorda på nötter, agave och rawchoklad. Finns fantastiska recept på kokosbollar som innehåller dadlar som kan julkryddas och fantastiska tårtrecept som är fräscha, grönare och nyttigare. Tipset är att kolla in boken raw delight!

2013-12-20 @ 00:30:50
Postat av: Elin

1. Evergreen

2. Tänk närproducerat, och gör så mycket från grunden som du bara kan.

2013-12-20 @ 00:36:55
Postat av: Henke

1. Gren Farm

2 Mitt tips är att finhacka färska örter i en salig blandning. Tillsätt havssalt och en skvätt citron. Ha som krydda på bordet. Det är försvinnande gött och passar till allt. Särskilt gör det en tråkig rätt till någonting himmelskt

2013-12-20 @ 00:40:06
Postat av: Emma G

1. Fina Grow Green.

2. Odlingskrukor (mina såklart från Cult)! Otroligt fina med färska kryddor i tillsammans med en grön dukning i övrigt. Så kan gästerna själva strö sin nyplockade dill över den gravade laxen. Även fina med ätbara blommor i. Perfekt när jultårtan åker fram efter jullunchen. Både grönt, vackert och ätbart!

2013-12-20 @ 00:42:24
Postat av: Leona

1. Green Farm

2. Det är vackert att ställa fram ätbara blommor i fina krukor på julbordet. Dekorera maten med blommor så som: lavendel, hornviol eller varför inte ringblomma? De tillför vackra färger, ljuvlig doft samt en lite udda smakupplevelse!

Varför inte frysa in dessa ätbara blommor i isbitar? Servera i en genomskinlig vattenkanna! Endast fantasin sätter gränserna!

2013-12-20 @ 00:57:33
Postat av: We Wear by Lowin'

Vill du vara först med hair tie-trenden i Sverige? Kolla då in min webshop: http://wewear.tictail.com!

- elastiska hårsnoddar av tygband
- sliter inte på håret
- snygga som accessoar
- flera färg och mönsterkombinationer

Louise Henning
#wewearbylowin

2013-12-20 @ 02:33:29
URL: http://wewear.tictail.com
Postat av: Lena Eriksson

1. Grow Green
2. Ugnsrostade grönsaker, t ex morötter, lök, sötpotatis, paprika mm. Billigt, enkelt och gott.

2013-12-20 @ 05:42:56
Postat av: Maggan

1. tags med olika örtnamn på och flera olika storlekar på fyrkantiga krukor att fästa tagsen på.
2. färsk strimlad rödkåls med ananas (eller apelsin) och russin = toppensallad

2013-12-20 @ 06:01:23
Postat av: Emma S

1. Evergreen
2. Det bästa "gröna" tipset om man syftar till miljövänlighet är såklart att äta mindre kött, och kanske välja att äta mer av ett annat. T.ex. äta lammköttbullar och äta mer sill(eftersom att den inte är så hotad) istället för bl.a. ål.
Ett gott grönt recept till julbordet är ta den kålen man hittar(t.ex. vitkål, grönkål), helst ekologisk och svensk, sedan blanda det med citronjuice(eller för att få det ännu juligare, apelsinjuice), rapsolja och salt&peppar. Sedan toppa det med granatäpplekärnor(det är ju nu det är säsong i Europa) och nötter om man vill. Gott, fräscht och nyttigt! :)

2013-12-20 @ 08:34:57
Postat av: Anna Wandel

1: Den fina evergreenkrukan!
2: På mitt julbord kommer det i år stå fina små snapps/drinkglas i olika höjder med små gröna kvistar blandat med julrosor och kankse en liten hyasintkvist. Använder mig av glas vi ärvt och eftersom min mans mormor hade väldigt många fester på sin tid så är glasen både ett starkt barndomsminne för honom men också inte tillräckligt många för att räcka till middagsgästerna. Mormor, morfar och hennes gäster hade riktigt roligt!

2013-12-20 @ 08:58:22
Postat av: Agneta Emanuelsson

1.Grow Green
2. Detta bjuder jag gärna på till jul:
Sötpotatis med chevre.
Dela så många sötpotatis du vill i bitar o lägg i form. Blanda olivolja , salt och peppar o häll över. Sätt in i ugn, 225 grader ca 35min. Ta ut och lägg på chevre bitar o ringla över lite honung. Tillbaka i ugnen ca 10 min tills chevren smält något. Strö över rostade ( i torr stekpanna) pumpakärnor

2013-12-20 @ 08:59:18
Postat av: Maria

1. Självvattnande krukan Evergreen och groddaren Growgreen.
2. Helt vegetariskt julbord för min del med kål i alla former. Ungsbakad brysselkål med rostade hasselnötter och citron-och vitlöksdressing är en klassiker. Sen grönkålschips, ångad svartkål och rödkåkssallad med apelsin och valnötter. Sen kanske lite "okålig" mat också...

2013-12-20 @ 09:04:34
Postat av: Marie D

1. Grow green
2. Min nya favorit: grönkålschips! Enkelt att slänga in i ugnen med olivolja och salt - det blir så gott och krispigt.

2013-12-20 @ 09:23:31
Postat av: Alex S

1, Evergreen krukan.
2, Jag plantrar amaryllis i stora kärl och dekorerar med lärkträdskottar och mossa. Härligt att få ta in lite av det gröna när hela världen är vit!

2013-12-20 @ 09:24:30
Postat av: Hanna

1. Grow green, Evergreen/Green farm.

2. En stor sallad med vitkål, clementiner och granatäpple. Nyttigt & supergott. För övrigt tycker jag att man skulle kunna tillämpa tallriksmodellen på julbordet också, dvs massor av gröna härliga rätter, lite kött och lite bröd och liknande. Magen mår superbra, och hjärtat också med tanke på hur mycket hemskt man läser om djurhanteringen.

2013-12-20 @ 09:51:35
Postat av: My

1. Evergreen
2. Se till att köttet kommer från en bra källa. Köp direkt från bonden, eller varför inte från närmsta jaktlag? Vildsvin är så "ekologiskt" kött kan bli och godare julskinka än så går inte att hitta!

2013-12-20 @ 10:42:12
Postat av: Jeanette

Evergreen

Mitt bästa tips är fänkål som man kokar tillsammans med saffran. Blir jättegott! Det är gott med varm vegetarisk mat på julbordet och "inte bara" sallad.

2013-12-20 @ 10:52:56
URL: http://heltvanligtliv.blogspot.com
Postat av: Kylie Larsson

Green Farm är svaret på första frågan din;
Hoppas ett vinstbesked hamnar i inboxen min.
Att kunna beställa fred på jorden;
Eller en tidsmaskin i orden.
Dessa är nog härliga önskningar som vi alla har;
Tyvärr är en sådan önskan ej uppfyllbar.
Men näst bäst är de underbart fina saker;
Ifrån Cult Design med något till alla smaker.
Man hittar alltid grejer som tänder köpgnistan;
Och härliga produkter som hamnar på önskelistan.
Ta Kubskålen i citronell som ett exempel;
Den får självklart min belåtenhetsstämpel.
Stilig, härlig, och mycket elegant;
Alla passande adjektiv som beskriver den briljant.
Man kan använda den året runt men nu till jul;
Med en grön växt i på julbordet blir det extra kul.
"En grönare julbord" blir det på ett sätt;
Mera tips finns att ha ett grönt julbord i vintermörkret.
En nyttig grön sallad att komplimentera kötträtter blir fin;
Tillsammans med ett glas lokalproducerat ekologiskt vin.
Håll koll på vilken sorters fisk som serveras;
Hotade ål från julbord ska nästa blockeras.
Framförallt om du för sopsorteringen ansvarar;
Blir det miljön som du i slutet bevarar.

2013-12-20 @ 11:01:44
Postat av: Rebecka

1. Green Farm, tags för olika örter, Evergreen, Grow green.
2. Ett grönt tips tolkar jag som något på grönsaks-/fruktvägen och måste därför skriva ned en supergod RÖD sallad. Riven rödkål, svenska äpplen, rödlök, morötter, lite rödbetor, creme fraiche och timjan är supergott och vackert på julbordet! Och nyttigt ;)

2013-12-20 @ 11:12:20
URL: http://visionettes.blogg.se
Postat av: Una

1. Evergreen S
2. Karamelliserad brysselkål och grönkålspaj med valnötter! Det är mums så gott!

2013-12-20 @ 11:20:28
Postat av: Erika

1. Tags med örtnamn för krukor
2. Coleslaw på rödkål med äpple, morot och rödlök i en dressing av creme fraiche, majonäs, dijonsenap och en skvätt grädde. Gott!

2013-12-20 @ 12:50:48
Postat av: Helene Lindström

1. Grow Green
2. Senapsgriljerad tofu som alternativ till julskinkan för de gäster som inte äter kött:
300 g. marinerad tofu
½-1 dl sötstark senap
2 tsk socker
ströbröd
Blanda senap och socker och bred röran på tofuns alla sidor. Doppa tofun i ströbröd så att alla sidor täcks, lägg i en ugnsform och grädda i 20 min. (200 grader). Kallna och servera i skivor som skinkan!

2013-12-20 @ 16:15:24

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovin



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL