Annons

Arkiv: sep 2010

Badkarsdrömmar

Jag rensade precis kameran från helgens bilder och begivenheter och fastnade en stund vid fotot på det här badkaret från Kafferosteriets Richterhus. Snacka om drömlik placering. Jag önskar att man kunde ta med sig hela paketet hem till Göteborg. För här skulle jag kunna ligga i timmar, tills huden blev ett skrumpet litet russin, med massor av tända ljus på hyllkanten och Maria Callas på högsta volym. Sommar som vinter. Fönstret blir ju som en levande tavla med de vidderna bakom skyddande glas. Ja, drömlikt var ordet.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Äppelhelg på Kafferosteriet

Om ni undrar varför det varit ovanligt tyst här på bloggen i helgen så beror det på att vi spenderat ett par dagar på Kafferosteriet i Löderup, alldeles på tröskeln till Österlen. Totalt urkopplade och avkopplade. Vi bokade deras helgpaket med äppeltema redan i somras och timingen kunde inte ha varit bättre. Jag behövde verkligen varva ner. Och som vi slappat. Vi har njutit av god mat och Skånska äppeldelikatesser, calvadosprovning, promenader längs Mälarhusens strand och trevliga pratstunder med nya bekantskaper. Kafferosteriet är ett relativt nyöppnat designhotell i Skåne, mellan Ystad och Simrishamn, inrett med vackra möbler från Norrgavel. Längre fram i november har de ännu en temahelg, i samband med ”Österlen Lyser”, och det är inte utan att vi funderar på att åka ner en gång till. Trots att det skulle bli tredje gången gillt i år. Nedan ser ni ett helt gäng färska bilder därifrån, som ett digitalt vykort från vår vistelse.
Kafferosteriet på Österlen
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Nyhet! VIPP ger sig in i köket

Danska VIPP lanserar en rad nya produkter, den här gången för köket. Kollektionen kallas Vipp Kitchen Tools och består av brödlåda, salt- och pepparkvarn samt ett set med praktiska delar för att snygga till diskningen . Kanske lite väl sterilt för min smak, men man behöver ju inte gå in för att köpa varenda del. Och den stilrena designen går ju väldigt bra ihop med den senaste rostfria kökstrenden.

Foto: pressbilder från VIPP

Inspirerande retro

Ett annat superinspirerande retrohem, på tal det senaste inlägget, så får ni inte missa Finska Highway Design. Bloggen hittar du här. Hemma-hos-bilderna från hennes lägenhet som är fotade av Lina Tallroth-Paananen har valsat runt i bloggosfären under den gångna veckan, men för er som inte läser så många inredningsbloggar kanske det kan vara en nyhet ändå. Otroligt väl sammanhållet, med svart och vitt som bas och gula eller röda inslag. Jag är riktigt förtjust i Fjällräven kånkens come back, som nu också finns i miniatyr. Själv hade jag en rosa ryggsäck när jag gick i förskolan. Tipstack till Emma och Charlotte!

Foto: Lina Tallroth-Paananen, Memento.fi

Coola kalenderdjur

På en lägenhetsbild från Skånska mäklarfirman Bo-Laget hittade jag de här coola kalenderdjuren på en hylla. De ser ut att vara tillverkade i papper eller kartong. Riktigt söta! Någon som vet varifrån de kommer tro? Lägenhetsobjektet som är till salu är också fint, om du är på jakt efter compact living i Malmö. En etta på 41 kvadrat som ”fullkomligen badar i ljus”, för att använda ett slitet mäklaruttryck

Foto: Bo-Laget Fastighetsförmedling

Trender 2011

Inför den stora möbelmässan Imm Cologne som äger rum i Köln, Tyskland, under januari 2011 har mässans trendråd (bestående av Patricia Urquiola, Defne Koz, Harald Gründl, Martin Leuthold och Marco Velardi) haft en två dagar lång work shop där de ringat in fyra beteendemönster och trendteman som kommer att påverka vårt sätt att inreda under nästa år. Här kommer en snabb översättning av utdraget från deras blivande Trendbok. Tipstack till Branschnyheter! Rejält kikarsikte, men intressant läsning.

Re-Balancing
Det här är en hyllning till det naturliga, och praktiska eller ”the icons of everyday life”. I grunden spirar en återgång till de ursprungliga materialen, till familjelivet och sökandet efter de meningsfulla produkterna. Färgerna som dominerar det här trendtemat är varmt rabarberröda, majsgula och krämigt vita. Material: kork, stickade textilier, mohair och fårskinn.

Emotional åtstramning
Tänk få och exklusiva objekt av hög kvalitet. Som mörk choklad eller dyra årgångsviner. Man mäktar inte med för mycket av allt i det här temat. Det är noga och utvalt. Färgerna som dominerar är nyanser av grönt (från jordig oliv till blek mint) och pudriga nyanser från rosa till brunt. Material: trä, läder och naturfiber.

Överraskande empati
I det här trendtemat lär nya former och material oss konsumenter att se på världen med helt nya ögon. För det handlar mycket om illusioner. Det som verkar skirt och tunt på ytan är egentligen tungt, och det som ser gediget, kraftigt och tjockt ut är egentligen fjäderlätt. Vinkelformad, kantig och utmanande design. Färgerna som dominerar är olika skalor av grått och vitt i kombination med citrongult och pastell. Material: vävda strukturer, reliefer, tvådimensionella ytor, veck och vikningar som origami utan papper.

Föränderliga utsikter
Här är revolution och revision är ledstjärnor för en rörelse som vill utforska allt. Det kan handla om gamla objekt som återupptäcks, eller slitna klichéer som revitaliseras. Ytor har stor betydelse, både matta och blanka, liksom optisk finish i form av rutnät och liknande. Färger inom trenden är mörk plommon, duvgrått med ett violett skimmer och artificiellt lavendellila. Metalliska skimmer, gärna i bruna karamelltoner, är också stort. Material: metaller och compositmaterial, mineral och glas.

Trendspaning: Träsmak

Det råder ju ingen tvekan om att trärena detaljerna är heta just nu. Men är det inte lite lustigt det där, med inkubationstiden för trender. Först gillar man det inte alls, sen vänjer sig ögat och plötsligt har viruset bitit sig fast och man kan inte se annat. Men vill man inte byta ut allt kan man blanda upp med accessoarer. Den fina pinnstolen i trä från John Lewis påminner lite om Design House Stockholms Family Chair.

Foto: Lampa i trä från DWR, pinnstol från John Lewis, skål i trä: Michael Verheyden, ljusstakar av Franzén, trälampa av Tom Rossau, pall IKEA PS och träkulor från Panduro.

All work no play

Jag får ofta önskemål om fler bilder från min vardag. Hur ser det ut runtomkring mig? Bor jag som de gör i inredningstidningarna. Och hur är det egentligen att tjäna pengar på sin blogg? Är det mingelkalas och goodiebags för hela slanten, som vissa modebloggare tycks vilja ge sken av? Inte direkt. Att driva företag och samtidigt jobba heltid är så långt från lattelivet man kan komma. Idag är inget undantag. Här helgas ingen vilodag. Här är det snarare all work no play som gäller, för att ta igen en förlorad arbetsvecka. Jag har fem föredrag som ska planeras, presentationsmanus som ska skrivas, en drös inlägg att förbereda (nästa vecka är jag på plåtning i Stockholm med jobbet, och då finns ingen tid att blogga) och fakturering som ska fixas. Här får ni snabb bild på min arbetsplats just nu. Travarna med oöppnad post och tidningar tornar upp sig som en skyline på skrivbordet. Det är sjukt kul, men också sjukt mycket jobb bakom kulisserna. Vill du läsa mer om hur det är att frilansa och inredningsblogga? Missa inte Marias frågestund!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Lyx vs. budget: runda soffbord

Dags att köpa soffbord? Här har du ett riktigt lyx eller budgetalternativ. Lammhults soffbord Chicago av Gunilla Allard som kostar nästan 10 000 kr eller IKEA’s betydligt billigare dito i form av STRIND för dryga tusenlappen. För visst är de oförskämt lika, om man viker bort prislapparna? Tipstack till Ann-Sophie!

Lyx: Gunilla Allards Chicago kostar 9930 kr hos Svenssons i Lammhult. Budget: IKEA’s soffbord STRIND av Ehlén Johansson finns i två olika storlekar (75 eller 100 cm i diameter) pris 1195-1495 kr.

Helgblomma

Det är svårt att få någon riktig helgkänsla när man har befunnit sig innanför hemmets fyra väggar under en hel vecka. Jag kan inte minnas när jag någonsin varit så krasslig att jag behövt det tidigare. Dagarna flyter liksom ihop till ett enda snuvigt töcken. I vilket fall, snart får jag sällskap i skokartongen när den bättre (och friskare halvan) kommer hem från jobbet. Bara tanken på det gör mig gladare. Liksom de fina blommorna och det gulliga krya-på-dig-kortet som kom hem till mig i cellofanpapper häromdagen. Perfekta exemplar av min favoritsnittblomma. Hoppas att ni får en skön fredag allihopa!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

1 3