Annons

Arkiv: maj 2010

Nyheter från Svenskt Tenn

I sommar lanseras tre textila nyheter från Svenskt Tenn. Och som så ofta när en klassiker lanserar nya klassiker handlar det om justerade färgställningar på tidigare mönster, men då och då skräller man till med helt nya diton. I år är det Aramal av Josef Frank som kommer i en ny blå färg och Elefant av Estrid Ericson som kommer i turkos. Formgivaren Maya Kesslers vågrandiga mönster Creek är den tredje och på riktigt nya nyheten. Creek har en stramare stil, som komplement till de annars stormönstrade textilierna från Svenskt Tenn. Maya Kessler är illustratör och textildesigner. För Svenskt Tenn har hon skapat Creek i två färgställningar, med kulörer tänkta att leka med – men inte nödvändigtvis matcha – Josef Franks mönster.

Foto: pressbilder Svenskt Tenn

Mood board på temat sommarhus

Inspirerad av Karolina Skande på Hotspot/Rodeo tänkte jag visa mitt eget mood board, som spinner vidare på inlägget nedan. Här har ni min högst privata samling inspirerande urklipp som sparats och klistrats med syfte att samla tankarna för ett framtida sommarhus. Huset vid havet, in my dreams. Jag har alltid skrivit önskelistor till mig själv, så konceptet med mood boards passar mig utmärkt. Det funkar lite som en visuell verktygsönskelåda, istället för lista, och gör det betydligt lättare att förklara för andra (och sig själv) vad det är man vill ha. Om inte nu nu, så på sikt. Har du ett mood board på gång för eget bruk? Vill du dela med dig så maila mig gärna ett foto. Bästa bidrag publiceras och länkas med nöje.

Foto: samlade faksimiler från Elle Interiör, Sköna Hem, Vårt Nya Hem, Living etc. mfl.

Söndag i stugan

Helgen har spenderats i lånad stuga, med fantastiskt väder och grillpremiär. Söndagen har dock bara bjudit på regntunga moln och en envis snålblåst som viner runt husknuten. Men det glöms lätt när det bjuds på kaffe och bullar i soffan, ljudet från en sprakande eld och en bunt nya inredningstidningar på armlängs avstånd. Med trådlöst internet är också Hemnet farligt nära, så eftermiddagen ska ägnas åt tomtscouting längs västkusten. Någon som har tips på något havsnära till salu? I’m all ears. Här kommer några ögonblicksbilder från dagen så långt.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Uppdatering av önskelistan: Bokstöd från Svenskt Tenn

”Äntligen!” som Gert Fylking skulle ha sagt. Efter snart två månaders väntan har min födelsedagspresent till slut kommit på plats. Jag fick nämligen de två bokstöden Alfa och Omega från Svenskt Tenn i födelsedagspresent av Niklas redan den 23 mars. Men de har varit restade i drygt 8 veckor, så man kan lugnt säga att det tog en stund innan paketet levererades till Tinna (som är återförsäljare av Svenskt Tenn i Göteborg) och de tu kom på plats i vardagsrummet. Men, nu står de i alla fall där. Tillfälligt kramandes min samling av böcker från Olle Eksell. I väntan på sin slutdestionation vill säga – för trots den långa väntan måste jag nog fundera lite till på vart de här stöden passar allra bäst. Lustigt men sant.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Eeames i kunglig miljö

På Rokokoslottet Turebyholm finns de klassiska Eames-stolarna att beskåda i ett lite annorlunda sammanhang. Inget jag själv hade kommit på, men riktigt snyggt när man ser det i ett nytt sammanhang! Här längs ett vitt långbord med moderna gulddetaljer (kolla in ljuskronan!) och klassiska Rokoko-influenser. Riktigt snyggt. Kul när nytt kan möta gammalt på det här lyckade viset. Bakom den modiga inredningen står arkitekten Winnie Mølsgaard. Spännande kontraster! Klicka här för fullständigt bildspel. Kanske något för kronprinsessan Victoria och hennes Daniel att inspireras av till inredningen av Haga Slott?

Foto: KML Design

Inspirationsbild på näthinnan

Inredningsprojektet växer fram i mitt huvud och just nu inspirerar den här bilden lite extra. Jag gillar de svarta kontrasterna, mot trä och prunkande växter. Snygg kombo, som klarar av att hålla en somrig stil utan att bli för lantlig och shabby. Kul med den textila bollen också, som omväxkling och kontrast till alla ombloggade träklot som varit i omlopp sista tiden. Stilleben plåtat av Morten Holtum.

Foto: Morten Holtum

Köpes: Ostindias äggkoppar

Se ögonblicksbilden nedan, från dagens söndagsfrukost, och finn ett fel. Jag har inga äggkoppar! Det verkar inte finnas att uppbringa några sådana till min Ostindiaservis ute i butikerna. Rörstrand har nämligen slutat tillverka dem och de som en gång har haft har lagren slutsålda. Därför har jag har sökt dem med ljus och lykta på andrahandsmarknaden, och tro mig jag har letat überalles, men utan lycka. På Tradera finns de visserligen ibland, men då säljs de ofta bara en och en och jag vill ju helst ha fyra, eller ett halvt dussin. Kanske är det någon av er bloggläsare därute som har ett gäng i skåpet som är till salu. Eller har en bekant som inte använder sina. Om så, hör av dig till mig. Jag köper dem direkt!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Sommarbalkong

Okej, jag lovar, det här ska bli det sista inlägget på länge om balkonginredning. Men jag kunde bara inte låta bli att posta en bild på den här grönskande oasen, mitt i centrala Göteborg. En härlig kontrast till alla panikstylade Hemnet-balkonger med klappstolar i plast och noppriga fleecefiltar, som ser ut att vara utslängda i sista-minuten innan mäklarfotograferingen. Lavendel, zinkkrukor, en vacker balkonglåda i rotting, gedigna trästolar, textilier som matchar färgen på innergårdens omgivande fasader. Och så en blå himmel med lätta sommarmoln på det. Me like.

Foto: Alvhems mäkleri

Näver say näver

Förlåt min dåliga Göteborgshumorsrubrik. Den syftar mest som symbol för att materialet näver, som länge varit totalt uträknat i min bok, plötsligt har fått en revival. Jag hittade ett fantastiskt reportage på det temat när jag bläddrade igenom en bunt inredningstidningar häromdagen. Näver är ju så fint, om det används på ett modernt sätt. De klassiska samearmbanden likaså. Speciellt när de har åldrats lite och skinnet blivit mjukt och fått personlig patina av bäraren. Här är en ögonblicksbild som sammanfattar de material och reliefytor som inspirerar mig just nu. Men tills dess att jag har en stuga eller lantställe där man kan få gå loss och blanda vitt, vitt, vitt med näver som på inspirationsbilden från tidningen, så får jag nöja mig med hantverksfägring från ett urklipp under min morgonkaffekopp. Hoppas att ni får en bra dag allihopa, själv hoppar jag på tåget till Stockholm för jobb nu. Tillbaka imorgon igen. Ses då!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

På skissbordet just nu

När jag har mycket att göra är det enda som hjälper för att skifta fokus – att göra mer, fast annat. Det kanske låter konstigt men om jag låter hjärnhalvorna växeldra blir jag mindre stressad än om jag försöker tvärnita. Och just nu har jag ett extra spännande sidoprojekt att bita i när jag kommer hem om kvällarna. Ett nytt inredningsuppdrag ligger nämligen på skissbordet och pockar på uppmärksamhet. Jag ska hjälpa en kund med ”det sista fixet” till ett vardagsrum. Och det är superkul! Jag är ju ingen utbildad inredare men är det något jag har insett att jag kan så är det vilka detaljer, lampor, mattor, prylar, loppisfynd och nya saker som finns på marknaden och hur man kan använda dem för att få till där sista pricken-över-i:et känslan. Ett projekt jag själv brottats med i många, många år och som kanske just därför lärt mig en del om saken. Efter fem års inredningsbloggande har jag nästan blivit ett levande uppslagsverk och det är roligt att kunna använda den konstiga ”tårtbits-kunskapen” till något vettigt för att hjälpa andra.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

1 3