Best of - Stockholm Design Week 2010

Eftersom jag själv inte hade möjlighet att delta i årets upplaga av Stockholm Design Week 2010 har jag hört mig för i branschen för att ta reda på vilka punkter som stack ut från mängden i det minst sagt späckade evenemangsschemat. Stefan Nilsson, som till vardags är VD för egna bolaget Trendgruppen har listat några av sina favorithändelser och jag har lagt till några som fastnade i mitt blickfång efter att ha scannat rapporteringen på olika ställen. Bäst hittills? Monica Försters omdiskuterade utställning på Berns med enorma lyktor i taket. Den installationen är tydligen helt fantastisk och kan beskådas till den 14 mars på Berns Asiatiska. En pressaktivitet som också lyfte hela designveckan till en ny nivå eftersom det inte bara var produktlanseringar utan också upplevelser. Tyvärr har jag inte så bra bilder från releasefesten den 8 februari, men jag återkommer med en uppdatering så snart jag fått tag på fler.


DesignWalk som arrangerades av SENAB och tidningen Plaza verkar ha varit helt fantastisk. Sandra på Designdelight rapporterade med bilder där dansare rullade ut möblerna på catwalken och visade deras funktion på olika kreativa sätt. Bäst var tydligen finalen där Fredrik Färgs stolssitsar hade trätts över modellernas axlar som en symbios av mode och design.


Arkitekturmuseet öppnade dörrarna för en bildande utställning om den kvinnliga designern och arkitekten Greta Magnusson Grossman som skapade sig ett namn i Stockholm på 1930-talet och därefter i Los Angeles efter andra världskriget. Hennes möbler, stolar och lampor har ofta ett högt värde på andrahandsmarknaden utomlands. Settingen i utställningen är ritad av arkitektkontoret TAF och är ett samarbete med R20th Century Gallery, New York. Galet fina möbler. Som dolda skatter för dem som inte kände till Greta sedan tidigare.


WIS design ställde på Trendgruppen under namnet "Add Up". Här ser ni delar av den nya kollektionen. Precis som tidigare mycket återvinning/återbrukstänk. De är ju redan kända för sina "lappade" byråer.


Form Us With Loves höll en hypad utställning och fest i en ruff lokal under ombyggnad. Omskriven och omtalad även den. Nedan ser ni pressbilderna som visar hur det såg ut innan festen drog igång.


Den för svenska formgivarvärlden och designscenen kanske viktigaste händelsen var dock NK-aktiviteten. En utställning för allmänheten, där Stefan Nilsson och Eero Koivisto samlat ihop de 20 viktigaste nu levande formgivarna och låtit en fotograf föreviga och tolka dem. Bilderna och formgivarnas produkter finns nu att beskåda på NK i allmänbildande syfte. Du och jag vet vem Jens Fager och Front är - men vet mannen på gatan det? Knappast. Han känner däremot alldeles säkert till Bruno Mathsson. Det här tycker jag därför var ett alldeles utomordentligt initiativ för att hylla och lyfta fram de personligheter som driver svensk designutveckling framåt just nu, här och idag.

Foto: pressbilder NK, Trendgruppen, WIS, Form Us With Love mfl.

Kommentarer
Postat av: Åse - Interiörguiden

Det är helt fantastiskt att evenemanget har vuxit så mycket och att det är så många som engagerar sig i att lyfta fram design och formgivarna som står bakom utvecklingen. Jag var bara på mässan men önksar verkligen att jag även hade hunnit besöka några av utställanra inne i city.

2010-02-15 @ 08:25:53
URL: http://interiorguiden.blogspot.com/
Postat av: Pethra

Åh, vilken bra rapport. Önskar jag hade kunnat vara där! Den där lampan som Greta designat föll jag genast för, ursnygg!

2010-02-15 @ 08:34:44
URL: http://inredningsbloggen.blogg.se/
Postat av: hanna

Hey, om du nämner designers vid namn, varför inte fotografen, när inlägget bygger på hans eller hennes bilder?

2010-02-15 @ 15:11:53
Postat av: Erica ung fru och tvåbarnsmamma

wow, den låga bänken vill jag ha, sjukt snygg!!!Ikväll ska jag lägga upp massa bilder på sluresultatet av vår hall renovering med plåtväggen osv.Kram

2010-02-15 @ 16:21:25
URL: http://erica.myshowroom.se
Postat av: Frida

Hanna:

Därför att jag skrev detta fem minuter innan jag sprang till jobbet imorse. Fotografen heter Knut Koivisto.

2010-02-15 @ 19:52:23
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: InneoUte-Malin

Ser ju ut som om du missade något. :-) Blir helt klart mest sugen på WIS saker.... Så fina! :-)

2010-02-15 @ 21:01:22
URL: http://inneoute.blogg.se/
Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Kul med lite highlights för oss som inte var där.Missa inte TÄVLINGEN på min blogg!

2010-02-15 @ 23:37:02
URL: http://houseofjammi.blogg.se/
Postat av: Johanna N.

Tack för en mkt BRA summering!

2010-02-15 @ 23:41:30
Postat av: Proforma

Gillar också dina rapporter! Och alltid fina bilder även om det i detta fallet inte var dina! :)

Irene

2010-02-16 @ 00:42:53
URL: http://proforma.blogg.se/
Postat av: Alexander

Välkommen hem från semester!

Bra summerat! Världsklass som vanligt./Ahttp://maxiander.blogspot.com

2010-02-16 @ 13:09:50
URL: http://maxiander.blogspot.com
Postat av: Anna

Mässan och eventsen runt om kring var fantastiska detta år! Jag håller fullständigt med om att NK vernisagen är ett kanoninitiativ som gör formgivning och design mer lättilgängligt för de som inte är i branchen. Mer sånt hoppas vi på :)

2010-02-16 @ 17:28:51
URL: http://colourmethree.blogg.se/

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL