Det kom ett litet kort med Posten

Det här var en helt vanlig måndag tills jag kom hem och öppnade postfacket. Däremellan alla vardagstråkiga räkningar kunde jag pilla ut ett snirkligt kort som plötsligt satte en rejäl guldkant på den här dagen. Jag har fått många fina mail tidigare, men det här var något alldeles extra. Ett personligt pysslat kort, en hälsning med handstil och en hänvisning till en blogglänk med rubriken "Thursday Tribute". Tack snälla Lina, det var verkligen en fin överraskning och rolig start på veckan.

Foto: Frida Bergund, Trendenser.se

Årets glögg

Igår var det första advent och glöggpremiär hemma hos mig. Vi testade årets glögg från Blossa, som till skillnad från tidigare år, stod pallvis på Systemet. De brukar ju annars ta slut redan vid lanseringen men i år verkar det inte vara någon strykande åtgång. Just därför blev jag positivt överraskad. Den var ju riktigt god! För formen på årets flaska står som vanligt BVD. Årets glögg har smak av clementin vilket också avspeglas i flaskans intensivt orange färg. Dekoren binder samman siffrorna 0 och 9 i vad som ser ut att vara en snabb handrörelse. Har du testat årets glögg än? Vad tyckte du?

Foto: Frida Berglund. Trendenser.se

Boomerangeffekten

När jag var i Stockholm förra veckan passade jag naturligtvis på att besöka ev av Boomerangs butiker för att kolla in deras nylanserade inredningskollektion av återvunna kläder. Dr fanns förutom pallarna jag bloggat om tidigare även pallar och en stor specialdesignad fåtölj med en jeanskudde som säkert kan återskapas hemma med dina egna trasor om du bara är lite fixig med en symaskin.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Näverdekorationer i modern tappning

Jag har fått många frågor om de fina näverdetaljerna jag använde till dukningen hos Orrefors. De kommer från Nunc Inredning och finns att besälla här. Och visst är de läckra! Jag gillar när man använder gammeldas material till nya idéer. Snöstjärnor och renar som säljs om 12 st. Pris 69 kr/paket.

Foto: kollage av pressbilder från Nunc inredning

Orrefors julskål - alla borden

Det har varit en helt galen vecka och nu i helgen har jag dessutom haft besök, därav  dåliga uppdateringar. Här kommer i alla fall på begäran, bilder på alla de fyra bord som finns i utställningen Julskål i Orrefors flaggskeppsbutik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Förutom mitt syns även Margareta Van Den Bosch och sonen Martijns (det svarta med hjärtglasen och djävulssnapsen) Adam Tenstas (med svarta glastomtar för mångfaldens skull) och Fredrik Erikssons (med hans personliga samlinga av vinöppnare samt äpplen och kvistar från hans egen gård). Utställningen står kvar till sista december så har du vägarna förbi Stockholm tycker jag att du ska kolla in den live, borden gör sig bättre i verkligheten. Men, om inte finns här även ett filmklipp från pressvisningen där man kan se mer.

Foto: Frida Berglund, Trendenser

Orrefors Julskål

Igår morse vid den här tiden stod jag i Orrefors flaggskepsbutik och dukade julbord för fulla muggar. En knapp timme senare vällde ett hundratal inbjudna journalister in genom dörrarna och minglade runt för att se årets utställning Julskål. Borden skulle spegla våra personliga tolkningar av julen och de inbjudna kreatörerna var förutom jag även Adam Tensta, Margareta Van Den Bosch (fd. designchef på H&M) och hennes son Martijn samt stjärnkocken Fredrik Eriksson. Mitt bord hade Norrländska och trärena influenser för at spegla mitt ursprung (jag är född i Umeå), och inte minst den rådande trenden med obehandlat trä i inredningsbranschen. Sen tyckte jag också att det var kul att plocka in saker från urskogen och lite råa, ruffa detaljer som skarp kontrast till det digitalt finputsade liv jag lever med varje dag.

Till dukningen hade jag valt skålarna Minus 10 av Ingegerd Råman samt den nya serien Arctic och de vackra ljusstakarna Carat som lanserades nu i höst. För att få det lite vintrigare och förena allt nytt med något gammalt placerade jag också ut massor av Snöbollar i olika storlekar på mitten av bordet. Ni vet den där gamla Orrefors-klassikern till ljuslykta som alla hade hemma när man växte upp. Det känns lite som att den har fått stå i skamvrån ett tag, men jag tycker den är urfin och förtjänar att plockas ur skåpen nu. Ställer man flera i rad blir det som en egen liten installation av isskulpturer och det kan vi behöva i dessa tider när det knappt är någon snö på marken. Här nedan ser ni en bild på Stefan Nilsson (trendspanare på TV4 och VD på Trendgruppen) samt Karin Sköldberg på Trendgruppen som stod bakom arrangemanget.

Foto: Trendenser.se

På önskelistan: Några IKEA-favoriter

Om jag hade 2500 kronor över att spontanspendera på IKEA (säg om jag till exempel vann ett presentkort i nedan nämnda tävling *hint hint*) ja då skulle jag nog lägga dem på något av följande. Här ser du min dagsaktuella önskelista från det stora möbelvaruhuset. Förutom mina favoriter från PS-kollektionen skulle även Jon Eliasons fina ljusstake som släpptes i höstas få följa med mig hem i påse. Vad skulle du köpa om du fick 2500 kr att spendera fritt?

Foto: kollage av bilder från IKEA. Jon Eliassons ljusstake Björkefall i vitt 59 kr/st. Obehandlad träbyrå från IKEA's senaste PS-kollektion som bara den skulle äta upp hela presentkortet, pris 2495 kr. De numera klassiska värmeljushållarna, också dem från PS-kollektionen om än en äldre årgång, pris 99 kr. Sidobordet Karl Johan pris 599 kr, vita kronljus i storpack 99 kr för 50 stycken.

IKEA's bloggutmaning - mina bidrag

På begäran kommer här en sneak peak på mina egna bidrag till IKEA's bloggutmaning Gilla Julen. Alla har inte laddats upp ännu, men här får du en förhandsvisning. Efter att ha sett alla otroligtfina bidrag på det lantliga temat har jag fyllt på med lite inspiration för er som är sugna på en mer modern tolkning av julen. Jag har använt IKEA's svarta julgranskulor, pynt och dekorationsslingor för att skapa pyssel, present och dukningstips som kan vara ända till nyårsfesten utan att man tröttnar på dem. Vill du får du gärna rösta. Blggutmaningen är nämligen inte bara ett utmärkt tillfälle för oss bloggare att marknadsföra oss via en av världens största möbelleverantörer - det är också en tävling där de bästra bidragen kan vinna ett presentkort hos IKEA. Klicka bara på knappen "like" om du gillar det du ser.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

IKEA's bloggutmaning - Gilla Julen

Missa inte IKEA's stora bloggutmaning Gilla Julen där ett antal inredningsbloggare nu delar med sig av sina bästa duknings-, pynt- och julklappstips. Perfekt uppladdning inför advent. Och jag måste säga att jag är imponerad av kvalitén på bidragen. Det är helt otroligt vad många duktiga människor det finns i därute i bloggvärlden. Kolla bara in dessa fint stylade och genomtänkta bilder! Hela julsajten hittar du här.

Bildkollage med bilder fotade av Fyra årstider och Me and Alice,

Kabelkonst

Via HenrickMikmak kom jag över den här roliga bilden på en som gjort det till en konst att dölja sina kablar. Kul idé som kan appliceras på de flesta former. Jag skulle kunna bygga en hel skog av alla kablar runt min arbetsplats. Trådlöst kanske kan vara en idé till Apples fredagsshopping?

Foto: skärmdump från Maisie Broad

Fantastiska Pia

Via Lotta Agaton fick jag nys om att en av Sveriges kanske bästa inredningsfotografer Pia Ulin (som ofta ackompanjeras av den redan omnämnda favvostylisten Agaton, bland annat på den första bilden nedan) har fått en egen hemsida. Underbara bilder. Alltid krispiga, med härligt ljus och perfekta kompositioner. Själv blir jag extremt sugen på att plocka in lite petrolblå, turkosa och kornblå toner efter att ha sett de här två godingarna i Pias portfolio. Den effektfulla kontrasten mellan avskavt och nytt gillas också skarpt.

Foto: Pia Ulin

Sätt guldkant på tillvaron

Gunnel Svenssons klassiska lampa Manhattan från Bsweden har än en gång fått ett nytt uttryck. Den här gången i en guldversion. Lamporna visades för första gången på mässan 100 % design i London tidigare i höstas där de fick stor uppmärksamhet. Nyheterna kommer dock inte att tas in i det ordinarie sortimentet, utan blir beställningsvara (vilket jag bara kan anta beror på priset). Ordinarie i sortimentet blir däremot den populära adventsstjärnan Fling av David Taylor som i år har klätts i guldskrud.

Foto: pressbild Bsweden

Alvar och Ivar

Många är de bloggläsare som har mailat mig och bett om en Göteborsguide med mina personliga tips på bra inredningsbutiker, caféer och restauranger. Det är en kul idé som bara inte riktigt har hunnits med in emellan allt annat. Men jag lovar, en sådan är på gång. Tills dess måste jag bara ta tillfället i akt och tipsa om mitt senaste tillskott på listan över guldkorn i Göteborg. Surdegsbageriet Alvar & Ivar. Fantastiskt goda bröd och ett genomtänkt koncept från brödbutiken till personalens kläder. Ni hittar det på Kastellgatan i Linnéstan, ett stenkast från Egg&Milk som jag tipsat om tidigare. Jag har varit stammis hos Alvar & Ivar sedan i somras och bor du också här i stan tycker jag att du ska testa det så snart du bara kan. Godare surdegsbröd finns inte att köpa.

Foto: bilder från Alvar & Ivars hemsda

Boomerangs nya möbler

Igår hölls pressvisningen där Boomerangs nya inredningskollektion avtäcktes. Av de saker som skissats ut gillade jag pallen allra bäst. Klädföretaget har förutom lampor och bänkar med sitsar av återvunna kläderstyger också gjort just den snygga pallen i samarbete med Jens Fager. Den trebenta pallen har avknäppnings- och tvättbar klädsel och finns även med vitt underrede.

Foto: pressbilder elleinterior.se

På jakt efter rekvisita - kan du hjälpa?

Jag har fått den stora äran att vara med i årets juldukning hos Orrefors. Tillsammans med bland andra Margareta Van den Borsch (fd. designchef H&M), Adam Tensta (musiker), Elisabeth Höglund (journalist) ska jag sätta min personliga prägel på ett av flera bord som ska stå på parad i utställning Julskål vid Orrefors flaggskeppsbutik i Stockholm under december. Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att mitt personliga bord givetvis kommer präglas av Norrland med ingredienser från naturen. Så, trärent och trendigt men också väldigt personligt eftersom jag kommer från Umeå. Och då blir de här träskivorna ni ser i kollaget nedan väldigt bärande för min idé. Men hur sjutton får man tag på sådana? Inte lätt. Eftersom jag är med i projektet i egenskap av bloggare, tänkte jag att det kanske inte vore helt fel att fråga er bloggläsare. Är det någon därute som har kontakter på en såg? Eller som äger skog och precis har avverkat? Jag behöver fyra stycken träskivor från en stam, som inte bör vara tjockare än 3-5 cm, med en diameter på ca: 30 cm. Finns det att få tag på i björk vore det ju toppen, men vilket träslag som helst funkar. Tacksam för alla former av hjälp! Svara i kommentarsfältet eller maila frida (at) trendenser.se

Foto: inspirationskollage till julbordet. Servett från Klässbols, näverdekoration från Nunc och träskiva från ?

Nyheter från Design House Stockholm

Igår hade Design House Stockholm stor pressvisning i huvudstaden, där nyheterna för 2010 visades upp. Av alla nya saker fastnade jag mest för de snygga stegarna, Step, av Karl Malmvall. Hur praktiskt som helst när man som jag är tre äpplen hög och behöver komma åt högst upp i köksskåpen, eller garderoben, eller förrådet, eller... ja ni fattar. En svart sådan skulle med lätthet kunna få flytta in här hos mig. Liksom stolarna Family Chairs, som jag bloggat om tidigare.

Foto: pressbilder Design House Stockholm

Per Holknekt + Europamöbler = sant

Ännu ett mode+ inredningssamarbete ser nu dagens ljus. Idag släpps nämligen den nya formgivaren till Europamöblers Ateljé. Det blir ingen mindre än den populära klädskaparen Per Holknekt, som fått gulknappen för sitt arbete med det egna företaget Odd Molly. Det ska bli riktigt spännande att se hur Per paketerar sin känsla för stil, i möbelform. I mina ögon har Europamöbler (åtminstone tidigare) stått för massproducerade divansoffor och kulörta ryamattor med matchande kuddar som synts till leda i "homestylade" lägenheter på Hemnet. Lättuggat och inte så unikt. Men nu kanske det blir ändring på det. Med tanke på Odd Mollys försäljningssuccéer och Pers öga för tidlöst mode kan det här knappast blir något annat än riktigt bra. Vill du följa projektet kan du göra det på Ateljéns hemsida.

Foto: kollage av bilder från Europamöbler och Odd Molly

Sobert och avskalat från Pinch design

Via The Style Files sprang jag på brittiska Pinch Design och blev omedelbart förälskad i de trärena möblerna. Avskalade, rena, gedigna och av rejäl kvalité. Produktbilderna är nästan grådassigt smutsiga, men det bidrar till den där stämningen som känns så rätt just nu. Vill ha, vill ha.

Foto: The StyleFiles och pressbilder från Pinch Design

Boomerang gör inredningskollektion

På torsdag släpps klädföretaget Boomerangs inredningsprojekt, som tagits fram i samarbete med den unga stjärnformgvaren Jens Fager. Mode blir inredning, än en gång. Kollektionen som går under namnet "Boomerang Effekten" ska vara tillverkad av återvunna kläder och tygrester från Boomerangs klädtillverkning. Intressant, och ett smart PR-trick om inte annat - nu får företaget täckning i alla designmedier på ett kick. Om du vill och kan finns möjlighet att gå på premiären (Elle Interiör har nämligen några platser kvar) men idag är sista anmälningsdag, så skynda, skynda.

Foto: kollage av pressbilder Boomerang, Jens Fager och Elle Interiör

Kvällens fynd under avdelningen antikt & modernt på webben

Jag surfade runt lite planlöst på nätet, på jakt efter inspiration och fann mig plötsligt på en liten webbshop som säljer "antikt och modernt" i Nässjö. På pricken röd. Och vad skådade mitt norra öga om inte en svart ljusstake av Jens Quistgaard, i alldeles perfekt skick. Omedelbar kärlek uppstod och klicketiklick, några sekunder senare låg godsaken i varukorgen. Nu är ljusstaken min och den inre lilla sakletaren i mig väser "my precious" med Gollums nasala röstläge så fort jag får syn på beställningsbekräftelsen i min mailbox. Lycka. Och snart är Jens Quistgaards modul på väg hem till mig. Ett riktigt kvällsfynd.

Foto: På pricken röd

Huslig tavla

Idag lunchade jag med Maria Soxbo som driver bloggen Husligheter. Maria var nämligen på jobbresa här i Göteborg, så vi passade på att äta mat och utbyta lite bloggskvaller under lunchtimmen. Även om det var första gången vi sågs så kändes det lite som om vi känt varandra sedan långt tidigare. Lustigt det där, hur det blir när man följt någons blogg en längre tid. Det visade sig också att jag inte ens behövde fråga henne om den fina tavlan hon bloggade om imorse samtidigt som hon visade sitt kanonfynd från konkursande R.O.O.M (lampan Pistillo, se bild nedan). För när jag lade ihop ett plus ett kom jag ihåg att Maria handlade vita bokstäver hos Järnia, på Södermannagatan i Stockholm, tidigare i våras. Det här är alltså ett pyssel man lätt kan fixa själv. Och tavlan är en menyhållare som finns att beställa på Restaurangbutiken.se så nu ska jag göra det, omedelbums! Perfekt projekt till vardagsrummet.

Foto: skärmdump från Husligheter

Mitt senaste köp: kartkudde från Svenskt Tenn

Jag har blivit omåttligt förtjust i gamla kartor. Fråga mig inte varför, för jag är samtidigt mer hemkär än någonsin tidigare och faktiskt inte alls särskilt sugen på att ge mig ut och resa. Så, kanske är det senaste kuddinköpet ett substitut för min önskan om en hemester nästa gång det vankas ledighet? I vilket fall upptäckte jag att det finns en återförsäljare av Svenskt Tenns produkter här i Göteborg. Alldeles intill mitt jobb dessutom. Lycka! Den här kudden stod först på min inköpslista, och ikväll ska jag hämta ut två till. Har nämligen köpt två mörkgråa linnekuddar också, som ska bli kompisar i min soffa.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Norrländsk nätkonst

Högst upp på min privata önskelista står just nu en nättorso från Norrländska Johanna Forsberg som har sin studio i Olofsfors, knappt fem mil från mitt barndomshem. Johanna är fortfarande ganska okänd som konstnärinna, men imponerar stort. Som ung och extremt driven entreprenör, med en fantastisk talang. I sin farfars ateljé mitt ute på landsbygden skapar hon nämligen de mest underbara konstverk av nät. Hennes avbildningar av kvinnokroppar, torsos och manliga ryggslut finns i flera olika storlekar och blir om möjligt ännu vackrare när de ljussätts och skuggspel bildas i nätformerna. Jag skulle gärna ha en stor sådan på min vardagsrumsvägg istället för en tavla. Så, just därför håller jag tummarna hårt för att Johanna är på plats i sin studio i december, när jag åker upp till Norrland för att fira jul med familjen. Då hoppas jag få tillfälle att besöka henne och köpa med mig ett alster hem. För visst är de helt makalöst vackra?

Foto: pressbilder Johanna Forsberg

Norsk popkonst med äkta "A-ha upplevelse"

I helgens DI Weekend kan man läsa om den Norska popartisten Magne Furuholmens karriär som konstnär, vid sidan av jobbet som bandmedlem i gruppen A-ha. Just nu ställer han ut sina alster på Paul Stolper i London. Tavlorna i konstvernissaget fokuserar på bokstäver och budskap, och är ofta omklippta låttexter med omkastade ord. Totalt omfattas utställningen av 30 grafiska blad. Kanske något för dig som gillar äkta popkonst? (Förlåt mina sjukt dåliga Göteborsordvitsar, men jag kunde bara inte låta bli).

Foto: pressbilder Magnef.org

Lyx vs. budget: Fåtölj med fotpall

Som jag sagt tidigare, den här kategorin skulle lika gärna kunna heta "lika som bär". Här kommer ytterligare ett exempel på en billigare produkt, som är nästintill oförskämt lik en älskad designklassiker. Swedeses klassiska Lamino med tillhörande fotpall för 8575 + 3290 eller Haléns dito 1495 kronor.

Grafiska kuddar - Bonjour mon coussin

Kolla in den här häftiga sidan med grafiska kuddar i alla möjliga och omöjliga varianter. Bonjour mon coussin heter den och är laddad till bredden med små konstverk till din soffa eller säng eller fåtölj eller ja... var som. Här finns inspiration i massor.

Foto: pressbilder från bonjourmoncoussin.com

Bloggträffen Formforum - del 5

Det sista inlägget om Formforum kommer på begäran att visa en lista över alla deltagande bloggare, med länkar till deras sajter. Kanske kan detta ligga till grund för lite spännande helgläsning? Här kommer alla, i ologisk ordning. Om jag av misstag har missat någons länk är det bara att hojta!

Purple Area
Inredningsbloggen
Too Much Inspiration
Hemmariket
Designdrömmar
Flexinredning
Fixa&Dona
Heurling
Fröken Kumlin
Hemtrender
Inspirera Mera
Emelie Wååg
Little Miss Fix it
Ellasinspiration
Proforma
Saravillfara
Dahlarna
Room by Sofie
Add Simplicity
Perlan
Nancy & I
Living like linda
Design Bye
Henricks Tankar
Stefan på Hus&Hem och på Trendgruppen
Och så jag på Trendenser då. Men hit hittar ni ju redan...

Bloggträffen Formforum - del 4

Sista delbesöket i bloggträffen Formforum ägde rum på Brand Design Center i Göteborg, en designbutik jag själv bara har hört talas om men faktiskt aldrig besökt (och det trots att jag bott i Göteborg i drygt tre år). Det måste bli ändring på den saken nu. Efter att ha sett de andra bloggarnas bilder, som fullkomligen kryllade av inspiration, vill jag ju åka dit så snart det bara går. Jag kunde inte delta dag 2 eftersom jag jobbade på måndagen, men vad sägs om bilderna på den här tolkningen av den populära trenden med "glasskiva + tapet" istället för kakel i köket. Här har de istället glasat in vad som liknar ett riktigt konstverk under de strama köksskåpen. Fint! Dessutom gillade jag de härliga borden med snirkliga ben och klusteruppsättningarna av den numera nästan uttjatade men ack så vackra Random Light från Moooi. Fint! Och ett besökstips om du har vägarna förbi Göteborg alltså. Ligger alldeles i närheten av Liseberg.

Foto: Perlan Living och Saravillfara

Bloggträffen Formforum - del 3

Sista dagen på Formforum kunde jag själv inte delta, därför har jag lånat bilder från Nancy&I och Fixa&Dona som var med hela vägen in i mål. Här ser ni några av deras foton från besöket på Eco-Boråstapeters designavdelning och tapetfabrik, lunchen på Ellagården och stoppet på Brand Design Center. Jag hoppas att det var givande dagar för alla inblandade. Stort tack till både bloggare och sponsorer!

Foto: Nancy&I, Fixa&Dona

Bloggträffen Formforum - del 2

Igår morse vid den här tiden satt jag på Avalon Hotel och frukost med det här glada gänget, de övernattande inredningsbloggarna som deltog i Bloggträffen Formforum dag 2. Och aldrig har jag hört så många kameror smattra på samma gång i den lokalen. Det såg väldigt roligt ut när vi ömsom umgicks, och nästan pratade i munnen på varandra av iver att ses, samtidigt som vi dokumenterade allt vackert runtomkring i foajén, i matsalen, på väggarna osv. När jag sedan kilade till jobbet hoppade de andra på en buss som tog dem till Eco-Boråstapeter för en visning av deras designstudio och tapetfabrik, därefter blev det lunch på Ellagården och sedan åkte hela gänget vidare till Brand Design Center där de dels fick en visning av de senaste produkterna och dels fick utmana varandra í en liten tävling. Det har varit ett par hektiska dagar så jag har halkat efter lite i rapporteringen, men fler bilder kommer.

Foto: Ulf

Bloggträffen Formforum - del 1

Jag har länge saknat ett tillfälle för oss inredningsbloggare att träffas och utbyta erfarenheter, peppa varandra och dela med oss av tips - motsvarande alla de träffar som arrangeras för modebranschens dito. Liksom ett tillfälle för företagen i branschen att möta oss bloggare och skribenter i digitala medier, med produktinformation som ligger lite närmare lanseringsfasen i butik än de normala pressträffarna (det är inte så kul att skriva om jul i maj). Därför tog jag saken i egna händer tidigare i somras och kontaktade Stefan på Trendgruppen och Anna på Milk för att initiera uppstarten av en landsomfattande bloggträff för oss inredningsentusiaster som skriver för webben. Efter några månaders planering och hårt arbete, samt stöd från ett antal sponsorer (bla. Cult Design, Eco-Boråstapeter, Indiska, Avalon Hotel, Danskdesign.nu, Rörstrand, Erik Bagger, KählerGeorg Jensen, Bagaren&Kocken, Sagaform, Resicence, Yankee Candle mfl.) fick vi till slut möjlighet att bjuda ner ett 30-tal av landets största bloggare till Göteborg för två dagars nätverkande. Idag gick del 1 av stapeln. Bloggträffen, som nu fått namnet Formforum, inkluderade under söndagen bland annat ett uppskattat föredrag om bloggjuridik av juristen Jakob Nortoft från Nordic Law, en trendföreläsning av Stefan från Trendgruppen, en produktvisning av "julen 2009" i Cult Designs showroom och så slutligen middag på Lipp innan vi avrundade kvällen i baren på Avalon Hotel där den trevliga personalen visade oväntade sätt att inreda med gamla champangekorkar (!), se bildbevis nedan. Imorgon fortsätter bloggeventet med en tidig nätverksfrukost på Avalon Hotel, vidare färd med buss till Borås, med fabriksbesök hos Eco-BoråsTapeter och Cole & Son samt ett kortare stopp på Brand Design Center. Riktigt kul! Stort tack till alla företag som varit med och sponsrat goodie bagsen och till alla de som var med och bekostade de tillresande bloggarnas boende, mat och resor. Tack för en mycket givande dag! Nästa gång hoppas vi på ännu större uppslutning, så att vi kan bjuda många fler.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Till pappa

Jag brukar inte använda bloggen för personliga hälsningar, men idag har jag så dåligt samvete att det gör ont ända in i hjärteroten för att jag inte har firat min pappa på Fars Dag så som jag brukar (eftersom jag har ägnat all vaken tid åt dagens stora bloggevent som jag varit med och arrangerat, men mer om det lite senare) så jag gör ett undantag. Här kommer en hälsning till pappa, och ett digitalt kort från Hallmark. Älskade finaste pappa, som alltid varit så sjukt driftig och fixat de mest oanade grejor, du är världens bästa och jag ser upp till dig mer än du någonsin kan förstå. Stor kram hela vägen från Göteborg till Umeå.

Foto: Hallmark.com

Lördagsfrukost och servisfunderingar

I helgen har jag två Umeåkompisar på besök och här är en ögonblicksbild från dagens lördagsfrukost. Och vad skymtar där om inte Hurtbullen. Jag missar aldrig en chans att promota årets bästa bröd. Idag experimenterade vi med hackade aprikoser och extra mycket nötter i, riktigt gott och som sagt lätt att baka. Nu ska vi bege oss ut på stan och NK's porslinsavdelning. Jag ska nämligen köpa koppar som komplettering till min Ostindia-servis, men kan inte bestämma mig för om jag ska köpa den här, eller den här modellen. Den ena varianten har lite större blommor (vilket jag gillar) och den andra är lite nättare. Hm. Svåra beslut. Vilken skulle du ha valt?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Lyx eller budget: handdukar

Jag funderar på att byta namn på den här kategorin, till "lika som bär", vad tror ni om det? Här kommer en lyx eller budgetversion på randiga handdukar i starkt kulörta toner. Vad sägs om Niminiko/Ujo från Marimekko för 175-325 kr eller Living Stripe från Hemtex för 79 kr/st. Vilken föredrar du?

Mitt senaste köp: Le Creusets krus

I helgen får jag besök av två tjejkompisar och då ska det lagas mat i massor. Lagomt till deras ankomst har jag tagit mig i kragen och köpt ett krus för att få ordning på alla redskap som behöver finnas inom armlängds avstånd från spisen, och som annars bara trasslar sig i kökslådorna. Det blev ett svart, från Le Creuset, till det facila priset av 199 kr. Matchar mina pannor från samma märke. Jag köpte kruset på Åhléns City, men det finns även att beställa på nätet hos Bagaren&Kocken.

Bild: foto Frida Berglund samt polaroidbild från Istockphoto

Nyheter från Svenskt Tenn

Idag presenterade äntligen Svenskt Tenn de nya mönsterna av Josef Frank, under en pressfrukost i Stockholm. Jag hade inte möjlighet att vara där men har fått bilder skickade till mig. De två mönsterna som kallas Aramal och Ceylon ritades av Frank på 1940-talet och har tidigare aldrig funnits i produktion. Aramal är namnet på en strand i Spanien och Ceylon är det gamla namnet på Sri Lanka. Varför Frank valde att döpa dem så vet ingen. Till lanseringen tas dessa mönster endast fram som metervara i 100 procent linne. Josef Frank efterlämnade 160 textilmönster som nu förvaras i Svenskt Tenns arkiv och släpps med ojämna mellanrum. När Aramal och Ceylon valdes ut ville marknadschefen Thommy Bindefeld komplettera det befintliga sortimentet med dels ett nytt stormönstrat tyg och dels ett småblommigt. Bland Aramals stora gröna blad döljer sig här och var en trollslända som träder fram när man tittar närmare, medan Ceylons blomrankor flätas samman i ett diagonalt rutmönster som framträder bäst på håll.


Foto: pressbilder från Svenskt Tenn

Vipp limited edition - Mermaid Blues

Danska designföretaget Vipps nästa limited edition collection kommer att bära specialfärger under namnet "Mermaid Blues". Tre levande och oceaniska nyanser. Mermaid Blues kommer att finnas på de klassiska pedalhinkarna och toaborstarna samt på tvålpumpen men också på de nya enheterna tandborstmuggen och tvålfatet. Vipp Mermaid Blues kommer att säljas i utvalda butiker fr.o.m. februari 2010.

Foto: pressbild Vipp

Mode + inredning - igen

Minns ni min blus, som ni kommenterade så flitigt? Den kom från InWear, ett danskt företag som firar 40 år i år. Den jämna födelsedagen hyllas lämpligt nog med ett jubileumssamarbete, mellan dem Fritz Hansen och Kvadrat. Ett projekt som resulterat i ett gäng specialklädda Sjuanstolar. Design Nanna Ditzel. Stolen kostar 7251 dkr. Ännu ett samarbete mellan mode och inredning att lägga till den här höstens arkiv.

Foto: pressbilder InWear/ via Euroinvestor

Dagens shoppingtips!

När vi flög hem från Umeå i söndags hade vi tre timmar på Arlanda, in emellan flighterna, då vi bland annat passade på att stanna till hos Pocket Shop för att köpa lite tidsfördriv. Jag kom inte bara ut med en diger bunt bokstavlig inspiration utan också en fin anteckningsbok. Försöker alltid ha minst en sådan lättillgänglig i handväskan för att fånga upp alla idéer som dyker upp när man minst anar det. Lisa Bengtsson har gjort inte mindre än 8 nya motiv inför hösten, nedan ser du några, som dessutom kommer med matchande bokmärken. Kul! Priset per anteckningsbok ligger på facila 29 kronor. Dagens designfynd med andra ord och värt att kolla in! Tipstack till min namne Frida, som också suttit bordsgranne med mig i ateljén under första månaden på nya jobbet.

Högst på önskelistan

De gånger min blogginspiration tryter eller energin går lite på lågvarv efter en stressig period på jobbet, så brukar jag peppsurfa mig själv på Lagerlings. En exklusiv mäklarfirma i Stockholm, som faktiskt varit min mentala snuttefilt längre än jag bloggat om inredning. Jag hittade dem redan sommaren 2005 och ett besök hos dem slår aldrig fel. Jag blir alltid lika taggad varje gång jag kikar in på alla dessa välinredda hem. För någon gång, någon dag, ska jag också bo sådär. Förra Formex sprang jag på driftiga Isabelle Sjövall, VD på företaget Stargo, som stylar lägenheterna åt Lagerlings. Häromdagen skickade hon över de här bilderna och jag föll direkt, som en fura, för en helt ny sak som nu toppar min önskelista. För vad skådar mitt norra öga, där bakom den vita kakelugnen (som tidigare legat höst i topp på önskelistan inför en framtida våning) om inte en svart, blanklackad flygel. Ja, tack. Och det säger jag som inte ens kan ta en ton på de riktiga tangenterna. Men får jag lägga vantarna på en sådan pjäs lovar jag att lära mig. Igår.

Foto: Stargo / Lagerlings

Nyhet från Svenskt Tenn: Två nya mönster av Josef Frank

I veckan är det premiär för två helt nya Josef Frank-mönster på Svenskt Tenn. Ceylon och Aramal. Josef Frank efterlämnade nämligen inte mindre än 160 mönsterritningar för textil som förvaras i Svenskt Tenns arkiv. Sortimentet i butiken uppdateras kontinuerligt och vissa mönster tas ur produktion till förmån för andra. Nu lanserar Svenskt Tenn två nya mönster av Josef Frank som aldrig tidigare producerats. Och nu på torsdag smäller det. Riktigt spännande! Själv hoppas jag på fler svartvita alternativ, som kontrast till alla färgrika mönster som redan finns i sortimentet. Vad står på din önskelista?

Foto: pressbild Svenskt Tenn


Annons
Annonsera