Tre trender med en trendexpert

För att ta reda på mer om de kommande trenderna för 2009 passade jag på att fråga TV4's egen trendexpert Stefan Nilsson, som bland annat jobbar som ansvarig för Designgalleriet i Stockholm och som ägare för Trendgruppen, om hans syn på saken. Stefan är "tjenis och hej" med många viktiga beslutsfattare, marknadschefer och nya formgivare i branschen och har bättre koll än de flesta på vad som är på gång och vad som redan har släppts i butikerna. Stefan var också en av de fyra inbjudna svenska journalisterna till H&M Homes pressvisning i Berlin. Nedan har han listat tre trender för det kommande året.

1.  Återbrukstrenden

En fortsättning på eko- och miljötrenden och inte minst vårt behov av att vara individer. Massor av produkter får nu en ”återvinnings-look” med bitar som är hopplockade eller sammansatta för att tillsammans bilda nya produkter. Formgivare att hålla ögonen på: Piet Hein Eeek, Karen Ryan och designgruppen Committee. Titta också på hur Hella Jongerius arbetat med porslin. Londons Design Museum hade ett stort projekt förra året som gick ut på att formgivaren Martino Gamper gjorde 100 stolar av olika gamla stolsdelar. Vi är helt enkelt trötta på allt som är nytt, nytt, nytt. Här kan vi återanvända våra gamla saker – eller köpa nya designade prylar. Själv letar jag efter en sån där trearmad golvlampa på second hand som jag kan sätta dit tre olika lampskärmar på.

Foto: Byrå från WIS Design, korg av gamla bildäck från Giving and Living, Soffa från Doshi, fåtölj av stoldelar från Karen Ryan Chairs, pall från Mitab, karaffer och dricksglas av återvunna flaskor från Tord Boontje och till sist en byrå av resväskor från Casamania (kan göras med gamla resväskor och koffertar som du hittar på loppis).


2. Cute-trenden
Den söta trenden eller sago- och fabel-trenden som bland annat ska visas på Formex. Ja, kärt barn har många namn, men det här fenomenet går ut på att vi smyckar våra hem med supersöta saker, små djur och figurer som hämtade från fantasin och barndomens sagor. Gärna asiatiskt. Kan lätt bli kitsch, så det gäller att känna efter var gränsen går. Jaime Hayon är okej medan alla sorters rådjur inte nödvändigtvis är så kul. Mycket färg och lekfullhet. Vi behöver klä vår grå vardag med lite roligt och då blir det så här. Formgivare att hålla ögonen på: Jaime Hayon, allt från Moooi, Rosenthals serie Pepe & Friends.

Foto: Kaninlampan från Moooi, Rosenthals serie Pepe & Friends, Heirlooms söta kaninlåda, rådjursdekorarion från Åhléns, Röda ugglekrokar, Hayon Studios söta fantasivaser, Offects fantasifulla sagobord, ny ryggväska deån Designtorget.


3. Den industriella trenden

Den här påminner om återbrukstrenden eftersom det är produkter med blandade material och rustik känsla. Den industriella trenden är också släkt med folklore-trenden som vi hade under 2008. Det är samma nostalgiska tillbakablick men den har nu flyttat från landet in till stan. Gamla fabriker inspirerar. Tänk t.ex. på en gammal fabrik som tillverkade bakelittelefoner eller liknande. Den här inredningstrenden är den trend som har mest gemensamt med modevärlden 2009. Modet hämtar mycket inspiration från gamla arbetarkläder just nu. Den här trenden kommer alla som gillar ”god smak” att adoptera. Väldigt enkel att tycka om och på nåt sätt bekant. Bara lite uppdaterat. Titta på detaljer som lampkablar, bakelit och stålrör. Formgivare eller företag att hålla koll på: Form us with love, Jasper Morrisson, Iittala, i viss mån Design House Stockholm

Foto: Industrifläkt, lampkrona av industrilampor fråm Zero, jättelampa från Mio, golvlampa i rött som en enorm spotlight okså den från Zero, rålackade pallar från Tolix, Design House Stockholms Cord lamp.

+ en bonusspaning
En av de roligaste och mer vågade tendenserna som också kommer under 2009 är ju ”ful-trenden”. Vi kommer absolut att få se massor av exempel på formgivare som vill utmana vad ”god smak” är. Våra svenska förkämpar är ju Åsa Jungnelius och Jens Fager, men internationellt har vi fler aktörer som t.ex. Maarten Baas.

Foto: Åsa Jungnelius glas från Orrefors, ljusstaken av Jens Fager för Muuto finns även som stol, smälta möbler av Maarten Baas

Kommentarer
Postat av: Anna - Hundra kvadrat

Det finns många element från den industriella trenden som jag tycker om. Från ditt collage tex så är Tolixpallarna grymt snygga. Sen gillar jag stål och betong som två material. Så då kanske man kan säga att jag har "god smak". :)

2009-01-07 @ 22:07:56
URL: http://hundrakvadrat.blogg.se/
Postat av: Sara

Wow! Vilket härligt inlägg... Ingen skräll på trendfronten känns det som, men jag gillar tänket i återvinningstrenden och ÄLSKAR cute och det industriella som är perfekta match-motsatser.

2009-01-07 @ 22:13:42
URL: http://littlemissfixit.blogg.se/
Postat av: Annika

Jag tittade - och lyssnade - på Stefan när han besökte Tilde de Paula på TV4 i söndags. Då pratade han om just kommande trender för 2009. Intressant! Jag tror mycket på att vi vänder oss hemåt, till det trygga, när det är oroligare än vanligt i världen och när ekonomin känns sårbar. Som alltid, många fina produkter i dina collage.

2009-01-07 @ 22:14:47
URL: http://www.flexinredning.blogspot.com
Postat av: Anna Johansson

Vilket underbart collage :-D Tack snälla Stefan och Frida!!!!!

2009-01-07 @ 22:17:59
Postat av: Martina

Kul! Såg inslaget som handlade om just detta på nyhetsmorgon i lördags...

2009-01-07 @ 22:18:07
URL: http://rum.blogg.se/
Postat av: Jenny

Hej igen, Alltid kul att få höra alla analyser av vad som komma skall =)

2009-01-07 @ 22:18:32
URL: http://hemtrender.blogg.se/
Postat av: Jenny

Alltid kul att få höra alla analyser av vad som komma skall =)

2009-01-07 @ 22:20:12
URL: http://hemtrender.blogg.se/
Postat av: Lina i Umeå

Vad kul att få se konkreta exempel. Det gör det ju begripligt till och med för en sån som mig..he he

2009-01-07 @ 22:23:40
Postat av: Skönt Hemma

Älskar cute trenden :)Bra kollage, tack för det!

2009-01-07 @ 22:53:56
URL: http://skonthemma.blogg.se/
Postat av: ola

härligt och se, bra trendspaning av trendgurun. Skönt att äntligen se slut på Svart/Vitt och Medaljongmönster.

2009-01-07 @ 23:07:20
URL: http://jagvilltillaruba.blogspot.com
Postat av: Bodil

Jag såg inslaget med Stefan Nilsson i helgen. Det är alltid lite roligt att få höra om vad som kommer starkt framöver. Själv är jag väldigt svag för det industriella och har så varit ett bra tag. Jag gillar det där lite ruffa, stål, betong, vagnshjul osv Jag när en dröm om att få inreda en gammal fabrikslokal. Hoppas den kan bli verklighet någon gång. Tack för ett fint inlägg, Stefan och Frida!

2009-01-08 @ 00:25:29
URL: http://gladjeamnen.blogg.se/
Postat av: Ida G.

Jättekul läsning! Mer sånt!

2009-01-08 @ 00:28:46
Postat av: hemmabloggaren

Å va mycket läckert, vill ha de smälta stolarna och de röda ugglekrokarna, tack. Ha en härlig torsdag.

2009-01-08 @ 08:31:42
URL: http://hemmabloggaren.blogspot.com
Postat av: J o h a n n a - Inredning & pyssel

Va roligt att få en trendspaning från en trendexpert! Och vilka fina saker du visar i dina kollage Frida!

Har precis beställt en canvastavla med koden som jag vann i din adventskalender. =) Tack igen!! Har försökt beställa några gånger tidigare, men har haft problem med att ladda upp min bild. Men här på jobbet fungerade det tydligen. Så nu väntar jag med spänning på min tavla. =) Den kommer bli perfekt!!

Självklart ska du få se bilder på innehållet i några av julklapparna, hade tänkt fotografera några saker igår. Men det blev mest vila efter jobbet för min del, då jag åkt på en förkylning och inte kännt mig helt pigg. Men det kommer. Ha en bra dag! Kram

2009-01-08 @ 08:43:00
URL: http://inredning.webblogg.se/
Postat av: I våran lilla vrå...

Om man får välja mellan dom trenderna så får det nog bli nr3. Men jag är inte mycket för trend, utan inreder med hjärtat istället.. då kan det aldrig bli omodernt!

2009-01-08 @ 08:46:11
URL: http://cettciliasklotter.blogg.se/
Postat av: Solåkra

Men så intressant. Stefan är väldigt duktig och känner som sagt allt och alla. Giller personligen bäst den industriella även om jag tycker att det varit ganska mycket sånt under flera år. Cute-trenden tror jag på och ja, retro känns alltid aktuellt.

2009-01-08 @ 08:55:39
URL: http://solakra.blogg.se/
Postat av: Hanna

De röda ugglekrokarna vore perfekta i min sons rum men jag kan inte se att du har skrivit var de kommer ifrån?

2009-01-08 @ 09:27:52
Postat av: Kattis

Det är ju den där häftiga byrån dom hade i huset "Casa Core" för nåt år sedan. Bloggade om den då :) Ska bli intressant att se vilka trender som fastnar under året.

2009-01-08 @ 09:35:22
URL: http://frystaapelsiner.blogspot.com/
Postat av: Caroline

Den återvunna byrån från WIS är riktigt snygg. Enkel idé, men svår att komma på!

2009-01-08 @ 09:36:20
URL: http://autoMATtanten.blogspot.com
Postat av: Karin

Köpte vedkorgen i julklapp till maken. En lite högre variant. Den är super läcker! Och så känns det ju skönt att det är något återvunnet.

2009-01-08 @ 09:44:07
Postat av: Jeanette Karlsson

Hur höjer man mysfaktorn på ett enkelt sätt i ett rum på3x4?

2009-01-08 @ 10:46:18
URL: http://jeanetteevakarlsson.blogg.se/
Postat av: Helena på R&S

Känner mig oerhört trendig då jag visat massor av dessa prylar :) Är Stefan från Eskilstuna?

2009-01-08 @ 11:05:10
URL: http://roomservice.blogg.se/
Postat av: Lena/Byracka Design

Ja, ekotrenden diggar ju jag, för den har ju fler syften än att bara se bra ut!

2009-01-08 @ 13:28:57
URL: http://byrackadesign.wordpress.com
Postat av: The Gaming Life

ja behövrer en nystlol til min dataahar du än sån oxå???min blog e bästaste!!

2009-01-08 @ 16:19:58
URL: http://thegaminglife.blogg.se/
Postat av: Hella

Bra inlägg och intressant läsning!

2009-01-08 @ 17:26:12
Postat av: Nilla

Vad spännande, jättebra inlägg!

Jag gillar jättemycket den industriella trenden! :-)

2009-01-08 @ 17:37:28
URL: http://tankebubblor.blogg.se/
Postat av: Ann-Sofi Ohlson

Jättespännande att se vad som är på gång =)

Gillar den industriella trenden, och undrar om den röda takkronan. Lyckas inte hitta den på Zero's hemsida... Hjälp! =)

2009-01-08 @ 18:26:46
Postat av: Axelina

Låter som ett intressant 2009.. Jättelampan från Mio är ju fräck!:)

2009-01-08 @ 18:52:43
URL: http://axelinas.blogg.se/
Postat av: Frida

Ann-Sofi:

Den röda lampan/takkronan heterFOTO Chandelier

Design: Thomas Bernstrand and Mattias StåhlbolmThe chandelier is built of 16 spotlights (max).

Material: Lacquered metal and die-casted aluminium.

Will be made upon order in wanted colours.

Cables of rubber in matching colours.

2009-01-08 @ 21:41:10
URL: http://husmusen.blogg.se/
Postat av: Anna-Karin

Den röda golvlampan från Zero är en favorit. När det gäller återbruk så är jag nog hopplöst fast i den trenden sedan ett bra tag, tyger, glas m.m från Tradera och alla möbler jag handlat på Lauritz och Blocket.

2009-01-08 @ 21:47:37
URL: http://nancyandi.blogg.se/
Postat av: Linda

Pallen från Mitab och byrån från WIS Design är helt underbara! Såg att man kunde beställa en byrå till ett pris av 60 000 kr!!! Lite saftigt för min del men skulle älska att äga en själv.

2009-01-09 @ 08:27:13
URL: http://lindajohansson.blogspot.com
Postat av: Mitsukai

Väskan från designtorget är fan det sötaste jag sett idag =D

2009-01-14 @ 18:05:49
URL: http://mitsukai.blogg.se/
Postat av: Kenneth Branagh

Wis byrån känns lite snodd. Hayons vaser e nice!

2009-02-08 @ 15:47:48
Postat av: Buy Zithromax

Zithromax is the best antibiotic used to treat various diseases. Buy ZIthromax online

Postat av: sildenafil

Perfect!
sildenafil ,

2012-09-25 @ 12:35:25
URL: http://sildenafil4all.com

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL