Flingsalt och bordsservering - hur gör du?

Alla som känner mig vet att jag är svårt beroende av flingsalt och att jag därför har testat alla nya fantasifulla smaker som lanserats den senaste tiden med ett barns iver. Inte hjälpte det heller att jag tidigare jobbade på den reklambyrå som gör förpackningsdesignen och kampanjerna för Santa Marias dito. Tro mig, jag har provat det mesta. Havssalt, Smoked, Citrus, Rosmarin, Chili och nu även den senaste i raden - ett salt med smak av Karl-Johan från Falksalt (som dessutom kommer i en väldigt söt retroburk). Lite nyfiken är jag dock, på en annan sak än själva smaken. Hur gör du när du serverar flingsalt. Direkt ur burken, eller från en speciell saltpuck? De två i keramik som du ser på bilden nedan kommer från Bissa som jag bloggat om innan (pris 140 kr per skål). Berätta, jag är nyfiken!

Foto: Frida Berglund, Husmusen.blogg.se

Kommentarer
Postat av: Pethra på Inredningsbloggen

Vi har en liten skål med lock i keramik, från Minh, som vi har flingsaltet i. Jag har också blivit smått beroende av det, det är så gott!

2009-04-12 @ 20:54:40
URL: http://inredningsbloggen.blogg.se/
Postat av: Torun

Jag är så slö nuförtiden; serverar saltet i dess burk. Har fastnat väldigt mycket för röksaltet!

2009-04-12 @ 20:56:11
URL: http://matnjutning.blogg.se/
Postat av: Lina i Umeå

Om förpackningen är snygg nog att den tål att stå framme så får den göra det. Falksalts retromönster är ju superfint, men en ful JoZo-förpackning i papper eller plast skulle aldrig få stå framme på mitt köksbord särskilt länge.

2009-04-12 @ 20:59:33
Postat av: Margareta, Holmsunds blommor

Vi har en fin liten keramikburk med vanligt flingsalt. Är det verkligen gott med olika smaker på saltet?

2009-04-12 @ 21:01:29
URL: http://holmsundsblommor.blogspot.com
Postat av: Maja/Cactusvit

Även om Falksalt har snygga förpackningar så har vi vårat flingsalt (mycket viktigt att ha hemma, hihi...) i de små låga savoyvaserna. Hoppas påsken har varit bra, kram Maja

2009-04-12 @ 21:02:37
URL: http://cactusvit.blogg.se/
Postat av: Jo

Jag är själv fast i flingsalt-träsket och har små skålar med olika saltsorter. Bland annat har jag ett antal av de allra minsta Fuga-skålarna, de passar perfekt! De finns ofta att köpa på Tradera för en billig peng, och då kan man ju köpa på sig ett par! :)

2009-04-12 @ 21:04:12
URL: http://frkp.blogspot.com
Postat av: Johanna

Visst är det kul med salt som krydda, kruxet är ju bara att ju fler smaker man börjar tycka om ju fler skålar behöver man ju och sen blir det plötsligt svårt att hålla isär alla smaker (alla har ju inte olika färg trots smaksättning). Därför behåller jag dem i sina ursprungsförpackningar och lägger fram rätt smak till rätt rätt (allt passar ju inte ihop heller) efter behov i en liten kopp utan öra som jag fyndat på loppis.

2009-04-12 @ 21:07:23
Postat av: Malin Björling

Hej, jag kan tipsa om att gå på lerkurs, man kommer hem med en hel drös fula saker som man kan ha salt i, man har skapat dem själv och de blir speciella.

2009-04-12 @ 21:24:32
URL: http://cherries-malina.blogspot.com
Postat av: Nina

Vilken lurig fråga för mig som inte ens testat flingsalt!! HA HA! >=) Har jag bott under en sten eller?

2009-04-12 @ 21:45:02
Postat av: Victoria

Är också smått beroende av flingsalt. Har fått för mig det är nyttigare än vanligt salt.... :-)



Till matlagningen använder jag en saltkvarn från Santa Maria som vi fyller på flingsalt i. (Det var flingsalt i den när vi köpte den, så det blir lite större bitar) klockrent för matlagningen, Kan verkligen rekommendera det!!!

Sen har vi även en svart skål som är vit på insidan som passar klockrent till vårat porslin.

2009-04-12 @ 21:58:25
Postat av: Eva

Här serveras flingsaltet på små glasfat från Ingegerd Råman... jättefina för detta tycker vi.

2009-04-12 @ 22:09:41
URL: http://traningsvark.blogspot.com
Postat av: Smulan

Hmm, måste erkänna att flingsaltet ligger i en äggkopp. Men måste nog skärpa till mig lite...och även utforska saltvärlden. En liten fråga. Du tar otroliga bilder, vilken kamera har du? (förstår såklart att det inte bara beror på kameran :) men den betyder en del iaf. Är nämligen på väg och köpa mig en systemkamera men fastnar i djungeln av alla val.)

2009-04-12 @ 22:13:18
URL: http://www.metrobloggen.se/storaaochlillai
Postat av: Lisa

Jag gillar inte att flingsaltet står framme och blir smutsigt och att alla gräver med fingrarna i det. Jag vill ha burk med lock och en sked. Jättekonstigt för jag har verkligen ingen bacillskräck annars :-)



Jag tror det är sen hittade en snus en gång i en flingsaltburk på krogen.

2009-04-12 @ 22:34:55
URL: http://matalskaren.taffel.se
Postat av: J

Jag har mitt flingsalt i äggkoppar.Dock rätt fult äggkoppar... men det är rätt storlek på dem. Men nu blev jag sugen på att leta finare skålar att ha det i.

2009-04-12 @ 23:27:08
Postat av: Milla

Jag har flingsalt i en sån där lite högre, enkel värmeljuskopp i glas från Ikea. De kan man ha till allt möjligt men jag en med till 1/4 fylld med flingsalt som står i min utdragbara kryddlåda. Inte stå framme och samla damm... Kul fråga!!

Hälsningar, Milla

2009-04-12 @ 23:31:49
URL: http://millaflower.blogspot.com
Postat av: Milla

Gott!

I en liten skål för min del... OM jag har det hemma, lite dyrt tycker jag...

Kram

från snåljåpen

2009-04-12 @ 23:32:22
URL: http://milla-andante.blogspot.com
Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Små vita skålar (just nu: vanligt, citron och rosmarin) som har funnits i huset så länge så jag inte minns var de kommer ifrån.

2009-04-12 @ 23:37:33
URL: http://houseofjammi.blogg.se/
Postat av: Mia

Japp totalt beroende av flingsalt jag med, dock har jag itne varit lika modig som du och provat andra sorter men det ligger på att göra listan=) Superfina flingsalt krukor, jag köpte små i rosa och vitt från Bruka som jag använder men de är på gränsen till för små! Såg att det fanns fina i bra storlek från Matteus som jag skulle kunna tänka mig!

Trevlig fortsättning på påsken=) Kram M

2009-04-12 @ 23:41:42
URL: http://mittvitahus.blogspot.com
Postat av: Linda

Jag har mitt flingsalt i en söt liten pressglas"skål". Jag var på samlarmarknad i fredags, där fanns det många söta små skålar med pyttesmå skedar till.

Kram Linda

2009-04-13 @ 00:45:59
URL: http://celiasspetsar.blogspot.com
Postat av: Kristina

Håller med Linda ovanför. Det är det lilla skeden i skålen som gör skillnad om det blir en snuskburk eller inte.

2009-04-13 @ 07:42:55
Postat av: Maria

Jag är också beroende av flingsalt (2000-talssyndrom?), och har mitt vanliga i en liten rökfärgad glasskål fyndad på loppis. Trots att jag vanligtvis är en sån som provar allt med nya smaker har jag inte kommit mig för att testa de smaksatta än, det måste jag ju göra nu inser jag!

2009-04-13 @ 09:11:45
URL: http://www.husligheter.se
Postat av: Finna

Tack för besöket hos mig!! Jag är ingen expert på vett och etikett, men jag tycker att flingsaltet kan serveras direkt ur burken - de brukar ju vara så dekorativa i sig. Och då framgår ju även vilken smak saltet har. Annars är ju "puckarna" väldigt dekorativa, om man vill lyxa till det. Det finns ju även andra små skålar som alternativ.

2009-04-13 @ 09:19:08
URL: http://www.finnasmat.wordpress.com
Postat av: Anonym

Jag har mitt i två små och låga skålar från Ittala. Ett vitt salt och ett väldigt gott svart salt. Det svarta hittade jag på Grandma's.

2009-04-13 @ 09:22:36
Postat av: Josse

2009-04-13 @ 09:28:23
URL: http://www.josse.se
Postat av: Josse

Jag bruker ha mina kryddor i en liten gjutjärnsgryta från Skeppshult. Den har ett tillhörande lock också så det ser verkligen ut som en liten gryta. Kul grej att ställa fram på bordet när vi bjuder hem folk!

http://www.presenteriet.se/93-skeppshult-minigryta-med-lock.html

2009-04-13 @ 09:31:09
URL: http://www.josse.se
Postat av: Magdi

När jag väl saltar extra på maten så blir det flingsalt, vanligt neutralt utan smak. Jag vill gärna ha en sked i så att folk inte är där och gräver med fingrarna. Jag har saltet i saltkaret Twist från Georg Jensen.

2009-04-13 @ 10:23:14
URL: http://magdiofsweden.blogg.se/
Postat av: Christina

Jag har salt och peppar i kvarnar från Peugeot! Inte så fantasifullt men det funkar utmärkt!



http://www.prokok.se/peugeotpepparkvarnparis22cmsvartlack-p-782.html

2009-04-13 @ 10:35:29
Postat av: Åsa

Jag har en fin liten skål av Gunnar Nylund som jag har använt till fingersalt i säkert 15 år.

Det är en av de kökspinaler som jag skulle sakna mest om den försvann.

2009-04-13 @ 10:38:07
URL: http://ascaca.blogspot.com
Postat av: smul

saltripa, med tillhörande sked.

2009-04-13 @ 10:40:05
URL: http://smuloravallt.blogspot.com
Postat av: Linda P

Äh, det är ju förbjudet att servera direkt ur burken ;) Nä, liten skål o liten sked ska det vara. Typ såhär: http://livinglikelinda.blogg.se/2008/june/spice-tree.html

2009-04-13 @ 10:44:07
URL: http://livinglikelinda.blogg.se/
Postat av: Anna

Burken fyller ju sin funktion så smaken står på, dessutom är den snygg.

Om det är klassiskt vanligt flingsalt som kommer ur en vanlig tråkig förpackning serverar jag den i en fin liten skål. Dessutom är det väldigt roligt att köpa små söta skålar second hand som man direkt vet ett användningsområde till.

2009-04-13 @ 10:46:39
Postat av: charlotta

jag har mitt flingsalt i den minsta alvar aalto-skålen från iittala, perfekt storlek!

2009-04-13 @ 10:56:27
URL: http://charleston.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag ska erkänna!! Jag köper de fina förpackningarna och låter de stå framme på bordet! När de tar slut köper jag "refillers" från billigare märken som ex. Eurohopper =)) Ha ha!

2009-04-13 @ 10:59:04
Postat av: Rebecka

Om förpackningen är tillräckligt snygg i sig får den stå framme =)

Kul att du tittade in på min blogg, jag är en av dina läsare men har inte direkt lämnat kommentarer innan, men jag måste säga att du har en jätte fin och inspirerade blogg!



Kram Rebecka

2009-04-13 @ 11:44:23
URL: http://roomdesign.blogg.se/
Postat av: pipopp

Av 32 svar är det två som nämner att de inte vill ha fingrar från andra i saltet, utan serverar med sked. :-)



Jag utjämnar lite och svara: I skafferiet i originalförpackning. Vid servering i för dagen passande skål med en jättefin liten träsked till, snidad i ljust trä, modern formgivning, balans i linjerna - och lagom stort skedblad för salt till en portion.

2009-04-13 @ 11:45:46
URL: http://pipopp.blogg.se/
Postat av: Karin/Rosa maränger

Vi serverar direkt ur burken, tycker att Falksalts burkar är rätt fina. Men nu när jag ser dina underbara skålar så vill jag skaffa en direkt.

2009-04-13 @ 13:24:04
URL: http://rosamaranger.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag håller med SaraVillFara - Falksalt gör finast förpackningar av dem alla:

http://saravillfara.blogg.se/2008/january/vackert-salt.html



Fulast är Jozo!



På min önskelista står att Saltå kvar ska börja sälja salt (för det gör de väl inte än va??) eftersom deras förpackningsdesign är så bäst att man inte ens vill ha skåpluckor i köken =)

2009-04-13 @ 13:30:43
Postat av: Hanna

Intressant att så många är flingsaltsälskare ;) Jag också... Hos oss förvaras flingsaltet i en liten träskål från Sagaform. Älskar den skålen! Sedan har jag ett snäckskal som sked om saltet ska fram på bordet. Vackert att bara titta på också...

2009-04-13 @ 16:06:50
URL: http://renoveringsbloggande.blogspot.com
Postat av: Augusti_73/Anna

Har vårt flingsalt i en Aalto-skål, modell mini.

2009-04-13 @ 18:25:14
URL: http://augustisallehanda.blogspot.com/
Postat av: Hella

Ännu en Aaltoskål här! :-)

2009-04-13 @ 18:47:42
Postat av: Ellas Inspiration

Jag har mitt salt i en liten skål och som "sked" använder jag ett musselskal!! Blir alltid ett samtalsämne kring matbordet när den lilla skålen kommer fram.



Kram Karin

2009-04-13 @ 19:27:44
URL: http://ellasinspiration.blogg.se/
Postat av: mojje

i liten söt skål på bordet

2009-04-13 @ 19:56:29
URL: http://iskristaller.blogspot.com
Postat av: Louise Alexandersson

Av hygieniska skäl serverar jag aldrig ur burken/förpackningen, dessutom tycker ajg det är snyggare i en fin skål

2009-04-13 @ 21:53:45
URL: http://louiseigoteborg.blogspot.com
Postat av: M som i Mari

..i en liten vit alvar aalto-skålen från iittala, och pepparn i den svarta .. så ser det ut här hemma.

Ha en fin kväll!



2009-04-13 @ 23:24:12
Postat av: Jag

De små Mine, snaps glasen funkar toppen :)

2009-04-13 @ 23:42:04
URL: http://thisthisismy.blogg.se/
Postat av: Z - Sara

Både och. Jag har en jättesöt liten porslinsskål som det står SALT på, men nu köpte jag flingsalt i en liten (typ) svepask som är så fin så den får stå framme jämt.



Kram

2009-04-14 @ 08:59:00
URL: http://katterochpasta.blogg.se/
Postat av: HUSnrNIO

Sambon har havssaltet i en liten skål med retromönster från lagerhaus. Jag är ingen big fan av havssalt, inte ngt salt förresten. Keramikskålarna var väldigt fina. Ha en bra dag.

2009-04-14 @ 10:31:48
URL: http://hilajns.blogg.se/
Postat av: Inspirera Mera

Jag har en söt liten skål som jag har flingsaltet i, men nu var det länge sen den fick vara framme. Kram Sandra

2009-04-14 @ 11:05:00
URL: http://inspireramera.se
Postat av: Em

Hej Frida, jag har mitt flingsalt i en glaskupa från Broste Copenhagen. Finns här: http://www.broste.info/katalog/glass/index.html på sidan 10, långt ner till vänster.

2009-04-14 @ 11:24:38
URL: http://www.safrani.se/
Postat av: Annika

Ur en äggkopp, men det är inget jag är stolt över. :)

2009-04-14 @ 12:18:08
Postat av: havis

Har aldrig köpt flingsalt, men skulle jag sätta fram det skulle jag hitta en skol som speglade saltet bra. Tex, om det var smaksatt med chili skulle jag ha en röd skål/fat osv.

2009-04-14 @ 19:56:27
URL: http://hobbydesign.blogg.se/
Postat av: ✿ barnshoppingbloggen ✿

Har också flingsalt i en Aalto från Iittala! :)

2009-04-15 @ 20:40:11
URL: http://barnshoppingbloggen.blogg.se/
Postat av: Marie

Flingsalt står alltid framme på vårat köksbord i en liten glasskål med fint lock till. Då dammar det inte i saltet ;O) Ha en bra dag! /Marie

2009-04-19 @ 16:48:31
URL: http://www.silverlanken.se
Postat av: Amatörkock i Stockholm

Nu har JOZO gjort det! Kommit med ännu bättre smaksatta flingsalter. Med riktiga kryddor istället för Falksalts artificiella smaksättning. Gick in på jozo salts hemsida och dom ser riktigt bra ut. Skönt med "riktiga" produkter med bara naturliga ingredienser. Och dessutom i assnygga glasskålar med korklock. Både nytt och retro på samma gång. Nu ska det lagas goda och snygga maträtter....

2010-02-08 @ 11:05:01
Postat av: Amatörkock i Stockholm

Tänkte jag kan lägga upp hemsideslänken också.

2010-02-08 @ 11:06:07
URL: http://www.jozosalt.se

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovin



Kommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL