Inspiration för påskdukningar

Åhlens Home arbetar verkligen föredömligt med sin hemsida. Nu har de lagt upp massor med bilder på vårnyheterna under kategorin heminredning och de bjuder även på inspiration till olika påskdukningar. I sidmenyn finns också en hel del bra tips för dig som tänker bjuda till fest.

25594-1513
Foto: Åhléns

McDonalds designtävling avgjord

Tre lyckliga vinnare är nu utsedda i Svenska McDonald's stora kaffedesigntävling och de vinnande motiven kommer att pryda 2.5 miljoner kaffebägare i sommar. Tävlingens vinnande motiv är Pelargon designad av Anna Broström från Stockholm, ett mönster som också kommer att ges ut som en kollektion porslinsmuggar av Gustavsberg. De andra vinnande bidragen blev Mormors guld designad av Elisabeth Månsson från Malmö och Fikaställe designad av Dan Berglund från Skultuna. Vinnarna får även ett stipendium på 20 000 kronor vardera. Tävlingen arrangerades av McDonald's och Svensk Form i samarbete med Gustavsberg.

25594-1507 25594-1508
Foto: McDonalds

Roliga dörrmattor från Dixie

Daga frågade efter snygga och breda dörrmattor, om de här är särskilt breda vet jag inte men roliga mönster har de i alla fall. Du hittar ännu fler i Dixie Interiors katalog för 2006. De har ett stort urval som de säljer vidare till butiker över hela landet.

25594-1505
Foto: Dixie Interiors

Studio Ditte - Sampling China

Den här mattan är en del av det holländska designföretaget Studio Dittes kollektion Sampling China, som visades i Milano under Salone Internazionale del Mobile. Idén bakom produkten är att en stor del av den sociala gemenskapen i Kina sker utanför hemmet och mattan ska enligt Studio Ditte "ta inomhus utomhus". Mattan som är gjord av gummi kan lämnas ute året om och har ett mönster som inspirerats av asiatiska blommor och fåglar.

25594-1503
Foto: Studio Ditte


Chang & Björk

Chang & Björk är ett företag som blandar skandinavisk och kinesisk design. Deras senaste kollektion består bland annat av små inredningsprodukter som skålar, vaser och moderna set med ätpinnar, men också av möbler. Chang & Björk har återförsäljare i hela norden. I Sverige hittar du dem bland annat på Svenskt Tenn, Clarks Case och Norrgavel. I Kina har de sitt showroom i Beijing, men deras produkter finns också på Torana House Gallery i Shanghai.

25594-150025594-1501
Foto: Chang & Björk

Annabel-Lee Shanghai

Det finns en hel del lokala designtalanger i Kina. Några av dem, som Annabel-Lee Shanghai till exempel, förvaltar de gamla traditionerna genom att modernisera mönster och klassiska tekniker. De här nytänkande silkesbroderierna finns på alltifrån kuddar till små anteckningsböcker, väskor och kökstetilier. Jag kikade in i hennes butik tidigare idag och blev mäkta imponerad av de små finstilta detaljerna! Om du har vägarna förbi Shanghai någon gång hittar du hennes studio på Taicang Lu i designkvarteret Xintiandi.

25594-1498
Foto: Annabel-Lee Shangai

Mitt första inredningsfynd i Kina

Döm om min förvåning då det första inredningsfyndet i Kina gjordes från en gatuförsäljare idag, och inte från någon av de små designbutikerna i French Concession som vi hade åkt för att besöka. Efter en stunds letande i den här cykelvagnen fann vi nämligen ett avlångt fat från Baum Brothers Tea leaves Collection som jag lyckades pruta ner till 30 kronor. Det kommer att passa fint mot de pudrigt vita champagnetryfflarna från favoritcaféet Scmäck.

25594-1496
Foto: Baum Brothers

Vår i Shanghai

Nu är vi framme i Kina och här är det vår! Idag har det varit 19 grader varmt och sol, det är hur skönt som helst. Dessutom blommar magnolian och körsbärsträden utanför fönstret. Vackert!

25594-1493
25594-1492
Foto: Privat - Husmusen

Shanghai

Nu åker jag ut till Arlanda för vidare färd mot Shanghai. Vi landar imorgon förmiddag och stannar i Kina till och med den 22 april. Under den tiden ska vi hinna läsa en kurs på Fudan University, skriva C-uppsats om IKEA's marknadskommunikation och kika på massor med spännande unga kinesiska designers. Bland annat Shanghai Trio och Spin Ceramics. Bloggandet tar paus ett par dagar men jag fortsätter därifrån, om än inte lika frekvent när jag väl är på plats. Det lär nog bli en hel del tips och foton från Kinas inrednings och designvärld. Ha det gott så länge, jag hör av mig från andra sidan!

25594-1491


Badrumskärlek

Har mellanlandat och sovit över hos en kompis och hennes pojkvän i Stockholm innan resan till Kina. Jag fastnade för deras härliga badrum och blev helt förälskad i de stora kakelplattorna och tallriksduschen för att inte tala om det tjusiga klinkergolvet och de matchande infällningarna i väggen. Dessutom har de installerat ett högtalarsystem så att man kan lyssna på musik när man duschar och vill man lyxa till det extra kan man släcka spotlightsen och tända stjärnhimmeln av fiberoptik i taket. Vill ha, vill ha, vill ha som jag brukar säga,

25594-148825594-149025594-1489
Foto: Privat - Husmusen

Sagaform

Jag är jättenöjd med min skärbräda i valnöt från Sagaform. De har även fina grytunderlägg i samma serie med en utskuren blomma som man kan pilla ut för att förvandla det till två. Sagaform säljs i ett 60-tal länder. Via hemsidan kan du ta reda på närmaste återförsäljare.

25594-1487
Foto: Sagaform

Bordstabletter som insynsskydd

Mams skrev och frågade om tips på snygga och torkvänliga bordstabletter. Svårt, men kolla in Dixie Interiors katalog för 2006, de har inte bara ett gigantiskt urval som de säljer vidare till butiker över hela landet. De har också en del roliga idéer för bordstabletterna; som exempelvis att man kan använda dem som insynsskydd om man ställer dem i fönstrets nederkant.

25594-1486
Foto: Dixie Interiors


Hidden Art Shop

Om du vill ha tag på en speciell present till någon som är inredningsintresserad är den brittiska onlinebutiken Hidden Art Shop ett hett tips. De tar in unika föremål från små och ännu okända designers och det fina med kråksången är att de dessutom fraktar över hela Europa.
25594-1485
Foto: Hidden Art

Ditte Fischer

Igår när jag bloggade på temat dansk keramik kom Siggelicious med ett fantastiskt tips, Ditte Fischer. Ännu en dansk keramiker som gör otroligt snygga saker. Huvva, jag vill ju ha nästan allt jag ser på sidan. Vilket jobbigt men ändå angenämt bekymmer. Här hittar du fler bilder.

25594-1484
25594-148125594-1483
Foto: DF


Nyhet från Orrefors

Som jag tidigare bloggat om har Efva Attling anlitats för att designa kristallglas åt Orrefors. Igår var det releaseparty för de tjusiga glasen. Runt deras ben vilar en handgjord silverring med inskriptionen Amor Vincit omnia som också är namnet på kollektionen. Så här ser de ut:

25594-1480
Foto: Orrefors pressbild


Dansk keramik: Casalinga

Casalinga är namnet på den danska duon Trine Weng och Susan Liebe. Sedan 2004 driver de en designstudio tillsammans i Ryesgade, Danmark. De har specialiserat sig på porslinsföremål som skålar, vaser och fat men de gör också vackra smycken och stickade kläder.

25594-1493
Foto: Casalinga

Dansk keramik: Fabula

Det finns otroligt många talangfulla keramiker i Danmark, både sådana som driver verksamhet i egen regi och större designgrupper som tillsammans arbetar fram produkter under ett gemensamt namn. Fabula på Dannebrogsgade 14 i Köpenhamn tillhör den senare kategorin. Klicka dig in på deras hemsida för att se fler fina foton och produkter.
 
25594-1486
Foto: Montage av pressbilder från Fabula CHP

Dansk keramik: Helbak

Malene Helbak är en dansk formgivare och keramiker som driver sin egen designstudio Helbak i Köpenhamn. Hon gör bland annat fina karaffer, muggar och underlägg i vit glaserad keramik med moderna grafiska mönster med hjälp av silkscreen prints.
25594-1485
Foto: Helbak

Vårfint till köket

De här söta handdukarna och disktrasorna i lindblomsgrönt och dimrosa är två vårnyheter från Form & Design. De är tillverkade i 50% lin och 50% bomull. Design Ulrika Elofsson.

25594-1484
Foto: Form & Design, Ulrika ElofssonFolkform

Det blev tjejerna på Folkform som fick ta över skyltfönstret efter Tobi Schneider i statens projekt Designstafetten nu i mars. Chandra Ahlsell och Anna Holmquist är båda utbildade industridesigners och har bland annat tagit fram en kollektion med produkter som har sin utgångspunkt i en 500 år gammal persisk matta. Läs mer och se fler bilder här.

25594-146825594-1469
Foto: Folkform

Gardiner från Tord Boontje

Tusen tack för all positiv respons! Jag behövde en dags paus i bloggandet för att smälta alla intryck, men nu är jag tillbaka igen. Visste ni att Tord Boontje som designat den populära lampan Midsummer Light, även gör gardiner för det danska Kvadrat? Blommönstret går igen på skira, fina tyger som bland annat ställdes ut på möbelmässan i Köpehamn nyligen.

25594-1463 25594-1465
Foto: Kvadrat

Vem är jag?

25594-1460 25594-1461
Foto: Jonas Häll

Ja, vem det egentligen som ligger bakom Husmusen.blogg.se? Nu har det gått ett halvår sedan jag startade sidan och jag kan ärligt säga att ingenting har blivit som jag först hade tänkt mig. Det har blivit bättre. Efter sex månader och nära en halv miljon besök har jag lärt mig mer än jag någonsin kunnat ana och jag har träffat otroligt många trevliga och kreativa människor.
Jag känner att det är dags att säga tack och berätta lite mer om vem jag är.

Mitt namn är Frida Berglund, jag är 26 år och pluggar sista året på civilekonomprogrammet vid Umeå universitet. Anledningen till att jag började blogga var att jag ville lära mig mer om design och inredning. Som ekonom får man ju inte någon designteori eller branschkunskap via utbildningen, därför bestämde jag mig för att skaffa den själv eftersom jag gärna vill jobba inom det här området efter min examen. Till början var bloggen bara ett digitalt anteckningsblock (då jag var på utbytestermin i Kanada och inte hade någon egen dator). Jag fyllde den med information och bilder mest för min egen skull. Men sidan fick läsare, publicitet i många tidningar och en helt annan respons än jag först hade väntat mig. Om ni bara visste hur glad jag är för det. Att saker inte går som man har tänkt sig kan ibland vara ens största lycka.

På onsdag åker jag till Shanghai där jag ska vara i en månad för att skriva min C-uppsats om IKEA’s marknadsföring i Kina. Med mig i bagaget kommer jag inte bara att ha min bärbara dator, så att jag kan fortsätta blogga då och då, utan också en hel del värdefull information, ett större självförtroende och massor med inspiration som jag har fått tack vare er. Jag vill att ni ska veta att jag uppskattar det.

Ögongodis för oss som älskar Cult Design

Allas vår favorit Cult Design presenterar så många fina vårnyheter under 2006 att det är svårt att välja. Jag har fastnat för de höga cylinderformade vaserna med små hål och de lite mörkare träfaten till krukorna, som kontrast till all ek som varit den senaste tiden. Skulle passa fint i det nya vardagsrummet. Som sagt, det är svårt att hålla i plånboken i dagar som dessa.

25594-145825594-1460
Foto: Pressbilder från Cult Design

Angela Adams

Visste ni att textildesignern Angela Adams, som till vardags formger mattor som är så vackra att dammsugarna dreglar av upphetsning, även gör kakelplattor för Ann Sacks? Hon har tagit fram massor med roliga mönster i vår. Här hittar du hennes kollektion.

25594-1471
Foto: Ann Sacks

Vårkuddar

Om du söker inspiration för sömnadsprojekt och vackra vårapplikationer rekommenderar jag en titt på Susan Hable Smiths sida. Den är fullmatad med enkla men tjusiga idéer på fina kuddar med varierande färger som bas. Själv gillar jag de benvita som är helt lovely.
25594-1470
Foto: Susan Hable Smith

Clipso Design

I jakt på inspiration till en väggmålning jag planerar att göra i den nya lägenheten hamnade jag på Clipso Designs hemsida igår. De har ett stort bildgalleri med foton på vackra väggmålningar de gjort. Verkligen inspirerande. Dessutom finns det många bra idéer att låna.

25594-1469
Foto: Clipso DesignFlavor Paper

Nu kan de traditionella tapettillverkarna slänga sig i väggen. Kolla in amerikanska Flavor Paper från New Orleans i USA. De har återhämtat sig från de svåra sviterna efter Hurricane Katrina och släpper nu en ny tapetkollektion utöver det vanliga. Snacka om kreativt arbete och mönster galore. De har bland annat gjort tapeterna till Nike, Diesel och Ann Taylors butiker i New York.

25594-1466  25594-1464
Foto: Flavor Paper

Marimekko Memory Game

Vill du nära en liten designjunkie vid din barm? Köp ett Marimekko Memory Game och fostra ditt barn i det Skandinaviska formspråket eller spela med vuxna som är intresserade av det grafiska arbete som Marimekko har gjort under åren. Pris $29 via Textile Arts.
25594-1463
Foto: Textile Arts

Söta sänglampor

De här sänglamporna i munblåst matt glas från Trend & Design har formen av små lysande spöken och är ju bara hur gulliga som helst. Design Phillippe Daney. Pris 1080 kronor.

25594-1452
Foto: Trend & Design

Sirlig nyhet från Cult Design

Jag gillar verkligen de här nya vaserna från Cult Design. Visst är det sirliga vårmönstret i frostat glas fint! Det gör sig så bra mot min blomsterfavorit under våren - de vita tulpanerna.

25594-1451
Foto: Cult Design

Design Stina Engström

Jag blir alltid lika glad när jag springer på en lokal talang och påminns om att det finns en hel del duktiga designers bara runt knuten. Stina Engström är ett mycket bra exempel. Hon läser på Designhögskolan vid Umeå universitet och har bland annat formgivit lampor och fina brickor. Det här är hennes senaste nytillskott. Ljusstakar i "Barockn'roll stil" av vit plexi.

25594-144725594-1448
Foto: Stina Engström

Roliga soppskålar

Keramikern Mita Lundin har formgivit de här roliga faten och soppskålarnarna med texter som "tom skål är gott betyg", "soppatorsk" och "äta soppan, leva loppan". Pris 140 kr/styck. En rolig present att ge bort till någon som har allt. För beställning: info@mitaskeramik.se

25594-1446
Foto: Mita Lundin

Duktiga Annika

Duktiga Annika har specialiserat sig på att tillverka produkter av mjuka 70-talstyger. De gör bland annat babypåslakan (vagntäcken) som är anpassade efter handelns minsta täcke. Örngottet är i standardstorlek för en spjälsäng. Återförsäljare är bla. Haven. Kanske inget för mig just nu, men jag gillar modiga unga designers som vågar satsa på specialintressen.

25594-144425594-1445
Foto: Duktiga Annika


Karin Hagelström Design

Kolla in formgivaren Karin Hagelströms företag Hagelström Design som bland annat tagit fram snygga drinkunderlägg, tabletter och brickor. Jag gillar framför allt hennes mönstrade rumsavdelare. Karin säljer även produkter på marknaden Street i Stokholm.

25594-1443
Foto: Karin Hagelström

Tips för dekoration i barnrummet

- Lär ditt barn räkna med en egentillverkad tapetbård av siffror.
- Fräscha upp den ärvda sängen med en förstorad detalj av bäddtextilierna.
- Köp ett billigt bord på loppis, kapa benen och måla en racerbana på bordsytan.
- Köp dekorplast och skär ut bokstäver eller figurer. Schabloner hittar du på Flüggers hemsida.

25594-144125594-1439
25594-144025594-1442
Foto & idéer: Flügger Färg

Riviga kuddar

Jag undrar om inte det här är något man kan åstadkomma själv, med hjälp av en vass kniv eller skalpell? Looolotextiles kudde Ladders har ett upprivet parti på mitten som åtminstone för blotta ögat ser ut att vara ganska enkel att göra för egen maskin. Jag måste nog testa. De går dock att köpa färdiga via amerikanska 2Modern.

25594-1443
Foto: 2Modern

Hur kan inredning vara viktigt?

Svenska Norrgavels grundare Nirvan Richter inleder ofta sina föredrag med frågan "Hur kan heminredning vara viktigt när världen ser ut som den gör?”". Den här boken handlar om möbelföretaget Norrgavels första tio år och är berättelsen om ett inredningskoncept som sätter kvalitet, ekologisk hållbarhet och långsiktighet framför trender och lågpris. Författare: Ulf Beckman och Susanne Helgeson. Pris 395:-. Norrgavel uppdaterar för övrigt sin hemsida nu i mars och du hittar flera av deras möbelnyheter på webben.

25594-1441


Iform och Voxia

Visste du att designen från svenska Iform finns representerad över hela världen? Iform har möblerat alltifrån från styrelserum på Ericsson och konferensrum på Hasseludden till ambassader i Tokyo, Islamabad och Bryssel. Deras kollektion Voxia finns på museer i London, New York, Berlin, Amsterdam & Kyoto och har även beställts av bla. NIKE och DKNY.

25594-1440
Foto: Iform

Eva Hild

Mellan den 4 mars och 2 april 2006 ställer keramikern Eva Hild ut på Höganäs museum. Om någon av er har vägarna förbi och vill göra en litet reportage vore det jättekul. Synd att man själv bor så långt ifrån Skåne. Eva gör så otroligt fina konstverk och dekorationer i vit keramik.

25594-1436
Foto: Höganäs Museum

Signerat Droog Design

Sköna Hem har en handstilsspecial i sitt senaste nummer där de visar upp olika typer av inredning som dekorerats med bokstäver. Väldigt bra artikel, men de har missat en sak som jag verkligen gillar i det sammanhanget nämligen de signerade vaserna från Droog Design. Om du skriver ner din namnteckning på ett papper kan de med hjälp av stereolithografi scanna in den och skära ut en vas i nylon med cirkamåtten 30x20x15 cm i samma form. Designern bakom idén är Frank Tjepkema och vaserna började säljas 2003.

25594-1434
Foto: Pressbild från Droog Design

Vanilj

När jag var hemma och fikade hos en kompis igårkväll drack vi te ur hennes vackra samlingsservis Vanilj från Pentik. Jag har sett delarna var för sig i butik förut men aldrig komplett och i ett hem. Dessutom har jag aldrig tänkt på att man kan samla på dem trots att serien verkligen är otroligt snygg. Handmålad och tidlös. Pentik har en tillgänglighetsgaranti på alla delar till och med 2010! Här hittar du en komplett guide.

25594-1436
25594-143925594-1440
Foto: Pentik

Barnkalas för en 30-åring

Igår hade vi ett stort "barnkalas" för min sambo som fyller 30 i dagarna. Det är svårt att duka snyggt med plast- och engångsartiklar men jag gjorde ett försök. Jag ställde ihop ett långbord med konferensmöblerna på hans jobb, rullade på en lång vit pappersduk från Duni och lade två lager av Lagerhaus färggladada presentpapper (som veks till två olika bredder och tejpades fast) på mitten av bordet som en lång löpare. Ovanpå det ställde jag turkosa ljuslyktor från IKEA (9 kr styck) samt vita vaser med tulpaner och blå spiralkvistar. Sedan köpte vi in mängder med ballonger som färgkoordinerades och fästes i en stor klump ovanför bordet. Festen var riktigt rolig och idag har jag riktigt ont i huvudet. Stort tack till världens bästa mamma och svärmor för all praktisk hjälp med dukning, tårta och mat!

25594-1430
Foto: Frida Berglund

Marie Torbensdatter

Den danska keramikern Marie Torbensdatter vänder upp och ner på alla begrepp med sina udda former och linjer på muggar, tallrikar, skålar och vackra koppar. Marie strävar efter att man ska få en taktil upplevelse och en känsla av hennes produkter från mer än bara det visuella. Om du har vägarna förbi Galleri Norby i Köpenhamn kan du känna på dem live.

25594-1428
Foto: Marie Torbensdatter och Mocoloco

Festligt nyhet från Mique

Snygga drinkglas kan användas till så mycket mer än bara alkoholhaltiga drycker. Man kan ju faktiskt servera vanlig vaniljglass med cocktailbär i dem också och vips så har man en festlig efterrätt. De här snygga glasen i vitt och svart finns på Mique för 59 kr styck.

25594-1427
Foto: Pressbild Mique

Trendiga speglar

I Umeå finns en klädbutik som heter Kii. De har nyligen flyttat till större lokaler och en av de snyggaste sakerna de har gjort plats för där, förutom alla fina kläder, är en stor laserskuren spegel med sirliga kanter. En liknande spegelidé finns att köpa via amerikanska Elsewares med bland annat fågelmotiv och älgkronor för $50 styck. Vill ha, vill ha vill ha.

Uppdatering: När jag var på Lagerhaus i eftermiddags såg jag en liknande spegel i acryl för 129 kronor.

25594-142625594-1424
Foto: Kii och Elsewares

Tips för snygg återvinning

Granit har som jag tidigare bloggat om arrangerat en tävling på temat återvinning nu i vår. Finalisterna är klara och den här veckan presenteras de tre bästa idéerna. Gå in på deras sida och rösta på ett bidrag så kan du vinna 300 kronor i presentkort. Du kan välja mellan en smart lösning för pantburkar, pappersåtervinning samt sopsortering. 


25594-1424 25594-1426
Foto: Granit.com

Blomsterarrangemang i muggar

När man vill piffa upp en dukning med blomsterdekorationer är det viktigt att tänka på höjden. Ställer man allt för höga buketter på bordet hindrar man gästerna från att se varandra och konversera under middagen. Ett tips är därför att använda små espressomuggar, de passar utmärkt till lägre arrangemang med kvistar av Gerbera.

25594-1855
Foto: Frida Berglund

Nya karaffer från Boda Nova

Det finns ett par saker jag aldrig tycks kunna få för många av. Det är bland annat ljuslyktor och vattenkaraffer. Var jag än tittar, i vilket butik jag än går in och spanar är det mer en regel än ett undantag att jag hittar något snyggt för vatten eller värmeljus. De här nya karafferna från Boda Nova hör till den kategorin: Tyckaomprylar. Dessutom kommer de i en snygg tubformad förpackning vilket gör dem till en kul gåbortpresent. Design: Barbro Wesslander.

25594-141325594-141225594-1411


Vårnyhet från Filippa K

Jag har tidigare bloggat om Filippa K's special edition i muggform som kommer nu under våren 2006, men då om den guldfärgade varianten. Nu har jag fått tag på en pressbild från Rörstrand på den andra halvan av vårens kollektion. Den navyblå muggen. Liknande mönster men en annan färg. Fin, men jag gillade nog höstens Kimono lite bättre.

25594-1414
Foto: Rörstrand Pressbild

Stylish vagga

Knoppa är en hängande vagga som fästs i taket. Den kan hissas, sänkas och ger fria rörelser som bebisen är van vid från fosterlivet, dessutom är den stylish och snygg som få. Design Anna Häggblom och Ola Stålhammar. Tillverkad i handtryckt kraftigt bomullstyg med rött eller brunt mönster på den äggformade vaggans kanter. Pris: 1550kr hos Designtorget

25594-1412
Foto: Designtorget

Tulpanvas från tulpanlandet

Holländska designern Hanna Tynkkynen har designat den här udda tulpanvasen Clogs för projektet Dutch Souvenirs som syftade till att ta fram moderna och väldesignade souvernirer som folk verkligen vill ta med sig hem när de besökt landet. Hanna har som ni ser inspirerats av den holländska skokulturen och rika blomsterprakten. Kul idé!
25594-1411
Foto: Dutch Souvenirs

Bodo Sperlein

Företaget Bodo Spelein vars svartvita mönstrade tallrikar och skålar jag bloggat om tidigare har nu en röd variant av sitt underbara porslin och sin vackra keramik. De säljer dessutom lampor och sirliga keramikblommor. Kolla in hemsidan för fler bilder och produktnyheter.

25594-140825594-1407
25594-141025594-1409
Foto: Bodo Sperlein

Tips till påskdukningen

Ett roligt dukningstips som gör frukosten och påskmiddagen mer personlig. Peta ner lite mossa eller gräs i en äggkopp och skriv familjemedlemmarnas eller gästernas namn på ett ägg. Konstgräset kommer från Buketten. Äggkoppen är inköpt på Mique.

25594-1403
Foto: Frida Berglund

Ljuspyssel

De här söta påskljusen kommer från Broste Copenhagen och kostar 149 kr för sex stycken. Det är små doftljus i olika färger, du kan välja mellan honungsmelon och vanilj. Vill du inte lägga ut de pengarna på något du ändå ska bränna upp kan du faktiskt göra dem själv, med lite hjälp från husguden Martha. Här hittar du instruktioner. Material finns på bland annat Panduro.

25594-1401
Foto: Broste Copenhagen

Hanna Korvela Design

Hanna Korvela Design är ett finskt designföretag inriktat på mattor som även tillverkar andra inredningsprodukter i form av löpare och tabletter i vävt papper, snygga servetter och festliga jättestora vita ljus. Jag gillar ljusen allra mest. Visst är de häftiga!!

25594-1397
Foto: Hanna Korvela Design

Skapa vårkänsla inomhus

Nu när det är så kallt att öronen nästan ramlar av när man sticker huvudet utanför ytterdörren kan det kännas uppmuntrande med lite vårkänsla inomhus. Förutom att byta till ljusa textilier och att bära ner alla murriga höstprylar på förrådet är ett annat klassiskt knep att ta in kvistar och ställa i en vas. BHG har lagt citroner i botten på vasen som dekoration. Läckert! Det var också snyggt att lägga en hel hög med gröna och fräscha äpplen i en cylindervas.

25594-139325594-1394
Foto: Bhg.com

Välgörande design

Konstfackseleven Maria Johansson tog med sin stengodsmugg hem förstaplatsen i en designtävling som arrangerades tillsammans med Röda Korset ifjol. Sedan början av december förra året har muggen funnits att köpa på ICA-butiker runt om i landet. Hittills har de fått in 1,8 miljoner kr bara från försäljningen av muggen och totalt tre miljoner från alla de välgörenhetsobjekt som finns ute i handeln. För varje sålt par av muggarna går 47 kr till Röda Korset. Mer välgörande design hittar du på deras nätbutik.

25594-139625594-1399
Foto: Joel Wåreus

Designers Eye

Svenska Designers Eye, vars snygga bordslöpare jag bloggat om tidigare, gör också fina kuddar med ett liknande formspråk. Enkla men snygga och inte helt omöjliga att åstadkomma själv om man är lite händig med nål och tråd. Design Lena Bergström.

25594-1393 25594-1394
Foto: Designers Eye

Juup of Sweden

Kolla in de här coola vaserna från Juup of Sweden. Me like. Färgerna känns helt rätt. De skulle verkligen passa på mitt vardagsrumsbord. Juup of swedens första kollektion i läder finns för övrigt på Louisiana Museum of Modern Arts butik i Danmark nu. Om ni har vägarna förbi.

25594-1392
Foto: Juup of Sweden

Day Birger et Mikkelsen

Danska Day Birger et Mikkelsen har gjort som många av de stora internationella modehusen, de har lanserat en alldeles egen Home collection med inredningsprylar och textilier. De har bland annat tagit fram kuddar, plädar och filtar i trendiga former och färger. Kolla in dem på deras hemsida. Produkterna kommer inom kort att kunna köpas via Inreda.com.
25594-1386
Foto: Day Birger et Mikkelsen


Enkla vårhälsningar

Man behöver inte vänta ända till påsk för att skicka glada och uppmuntrande vårhälsningar till sina nära och kära. Att skicka och få papperspost är ett underskattat nöje och därför har jag ägnat en del av helgen åt att göra väldigt enkla men personliga kort som inte kräver mer än papper, lim, tuschpennor och möjligtvis en skrivare. Detaljerna är paljetter och leftovers från en fjärilspunch som man kan köpa för 25 kronor på Ordning&Reda
 
25594-1384
25594-1383
Foto: Privat - Husmusen

Paus för pyssel

Under lördag och söndag ska jag ägna mig helhjärtat åt kreativitet och pyssel. Dessutom ska vi gå på lägenhetsvisning vilket känns spännande. Det innebär dock mindre tid för bloggande, men vi ses igen på måndag. Hoppas att ni får en riktigt trevlig helg! 

25594-1381
Foto: Frida Berglund

Barock 'n Roll

Den moderna barockstilen, även kallad "Barock 'n Roll", med sin sammetslena yta och brokigt pråliga extravagans sprids just nu som en löpeld i inredningseuropa. Den har synts på de senaste möbelmässorna i Köln och Paris och saluförs av bland annat Tyska Kare och italienska Sawaya&Moroni. Jag har tidigare mest betraktat spektaklet på avstånd, men precis som med så många andra trender börjar man efter en viss inkubationstid så sakteliga ge med sig. Jag blev därför stormförtjust i de här nya ljuslyktorna som presenterades under nyheter på på Inreda.com's hemsida idag. Otroligt läckra. Finns i flera färger och kostar från 45 kr.
25594-1380
Foto: Inreda.com

Coola golvdynor

Minns ni pallen Luisa Stool i acrylplast som jag bloggade om i januari? Nu har företaget bakom dem, danska Gam plus fratesi, tagit fram ännu en ny typ av sittmöbel. En golvdyna i trä och filt. Ninfea Floorseating är inspirerad av Hans Christian Andersens saga om Thumbelina. Dynan knep en finalplats i talangtävlingen för designers på möbelmäsan i Köln nyligen.
25594-1376
Foto: Gam plus fratesi

Våryheter från Höganäs Keramik

Gult är inte bara vårens färg i modeväg, den börjar även synas mer i inredningssammanhang. Nu lanserar Höganäs Keramik den nya glasyren Citrus. En glad, pigg och uppfriskande syrlig färg som ger dukningen en rejäl vitamininjektion. Citrus är fortsättningen på Höganäs Keramiks förnyelse av färgpaletten som började med turkosblå Aqua och mustigt bruna Kakao. Den nya gula färgen kommer att finnas på de flesta av Höganäs Keramiks produkter. Vecka 12 kommer de nya reliefmuggarna i pastell designade av Carl-Johan Skogh ut i butikerna.

25594-137725594-1378
Foto: Höganäs Keramik


Pysseltips inför helgen

Jag söker efter pysseltips som kan förgylla min lediga helg och fastnade för den här söta boken från Better Homes and Gardens. Med lite tyg och textillim kan man enkelt piffa upp en billig anteckningsbok. En rolig present till en liten tjej eller kille som precis har lärt sig skriva.
25594-1374
Foto: Better Homes and Gardens

Spira Inredning

Kolla in dessa underbara textilier med sommarkänsla från Spira Inredning. Vilken härlig färg! Spira Inredning är ett svenskt företag som drivs av Lena Brunnsåker, Susanne Kjöllerström, Anna Ekelund med huvudkontor i Borås. De har återförsäljare över hela landet och säljs även i Norge, Finland, England, Holland, Tyskland och Japan.

 25594-137125594-1372
Foto: Spira Inredning


Vårpyssel

Nu när vi befinner oss i gränslandet mellan jul och påsk kan det vara kul att göra något pyssligt för att skapa extra vårkänslor. De här blomkorgarna för godis funkar både som present eller som en annorlunda bordsplacering vid dukningen till en middag. Använd färgade pappersmuggar som bas och gör blomblad av styv kartong. Fyll på med enfärgat godis. Klart!

25594-1370
Foto: Better Homes and Gardens


Tema Återvinning

Tord Boontje och Emma Woffenden har skapat dessa tjusiga karaffer av gamla öl- och glasflaskor i ett projekt för att stödja rättvis handel och hantverkare i Guatemala. Karafferna och glasen är producerade av Artecnica i Los Angeles och kan bla. köpas via Branch Home
25594-1369
Foto: Branch Home

Vynil på tapeten igen

Jag har skrivit om Vynil tidigare i samband med Formex i januari, men nu har den svenska generalagenten Formandfunction fått upp fler mönster av de självhäftande underverken på hemsidan så de är värda att nämnas igen. Dessutom har Vynil nyligen nominerats till “The International Design Award, 2006” av Elle Decór i Milano. Det är bara att gratulera!

25594-136825594-136725594-136625594-1365
Foto: Formandfunction

Husmusens nya kläder - ny logga och layout

Efter drygt ett halvår i etern, nästan 400 000 sidvisningar och publicitet i så gott som samtliga av Sveriges stora inredningstidningar har det nu blivit dags för Husmusen att byta utseende och få en alldeles egen logga. Stort tack till IT-hantverkarna i Umeå som har hjälpt mig att koda den nya layouten och till varendaste en av er som följer bloggen. Jag uppskattar det verkligen!

The Aalto Vase firar 70 år!

I år fyller den världsberömda vasen från Alvar Aalto 70 år. Det har man firat genom att låta en rad kända designers göra sina egna tolkningar av den, som nu säljs i begränsad upplaga under jubileumsåret. Man har också låtit göra ett istråg och en kakform med den karaktäristiska formen. Min favorit är Savoy i turkosblått. Vaserna kan köpas via bla. Finnish Design Shop.
25594-136325594-1364
Foto: The Finnish Design Shop

Fräsch karaff från Danska Menu

Det danska designföretaget Menu presenterar inte mindre än 18 fräscha tillskott i deras kollektion nu under våren 2006. Däribland den här tjusiga karaffen för elegant servering av vatten vid middagsbordet eller på skrivbordet på kontoret. Design: Pil Bredahl.

25594-1367
Foto: Menu

Cult Design vårnyheter 2006

Nu bjuder Cult Design på mässbilder tagna under Formexmässan, våren 2006. Nedan ser ni bland annat några av deras nyheter i form av höga vaser med mönster i frostat glas, limegröna produkter och nya påskprylar som piffar upp den traditionella pyntningen. Inspirerande till tusen! Formgivare är Marita Lord, Björn Nilsson, Monica Öfverström, Marianne Abelsson och Ami Matz.

25594-136025594-1361
25594-136325594-1362
Foto: Cult Design

Form & Design vårnyheter 2006

När jag var på stan och kikade i inredningsbutiker häromdagen fick jag upp ögonen för det relativt nystartade företaget Form & Design. Deras vårkollektion består av härligt limegröna färger, pasteller och somriga mönster designade av Ulrika Elofsson, på alltifrån snygga disktrasor till kuddar och dukar. Inför våren 2006 finns även vissa mönster som metervara. Otroligt fina produkter! Här hittar du närmaste återförsäljare.

25594-1357
25594-1358
Foto: Form & Design

Nyheter från Kinnasand

Nu kommer Kinnasand med en ny kollektion för 2006 med innovativa och laserskurna textilier. Växelvis täta, växelvis transparenta tyger i olika färger och ett krossat, pappersliknande material. Snyggt!

25594-1360
Foto: Kinnasand

Design för små barn

Den här söta lilla kudden såg jag häromdagen då vi letade efter en annorlunda babypresent. Det är en pedagogiskt designad "snuttekudde" för små barn med tvättrådslappar i olika färger och former som ska stimulera finmotorik, nyfikenhet och känsel. Den prassliga insidan och färgglada Thildekudden tilltalar även barnets hörsel och syn. Design: Pia Eriksson. Pris 179 kronor på bla. Booa Design.

25594-1357

Foto: Booa Design


Annons
Annonsera