2Modern tar in HZL

En liten fågel viskade nyss i mitt öra att det amerikanska inredningsföretaget 2Modern har bestämt sig för att ta in mattor från det svenska företaget Design by HZL som jag bloggade om i november 2005. Vad kul att ung skandinavisk design får mer uppmärksamhet i världen. De är värda all framgång!

25594-1356
Foto: 2Modern

Trendiga kuddfodral av filt

Elle Decor UK hävdar i sitt senaste nummer att filt och tovad ull är helt "rätt" material just nu och det finns onekligen en hel del ullprylar ute på marknaden i dagsläget. Bland annat har Broste Copenhagen tagit fram de här kuddfodralen med filtblommor. Kostar 249 kronor på Booa Design.

25594-1352
Foto: Broste

Hetta

Inreda har precis tagit in de här fina lådorna från Hetta, designade av Erika Mörn. De är framtagna för att du ska kunna hålla brödet/äggen varma när du till exempel dukar fram en härlig långfrukost. De finns i två storlekar och är tillverkade av 100% ull. Pris 340 respektive 470 kr. Jag fastnade för den turkosblå färgen.

25594-1351
Foto: Hetta

Sjuan blir gungstol

Design hotshop e27 har designat en påbyggnadssats till Arne Jacobsen’s berömda sjuanstol. På mindre än fem minuter kan du förvandla den till en modern gungstol. Skenorna kan bland annat köpas via det amerikanska livsstilsmagasinet Charles &Marie: The Quintessential Lifestylenavigator för 90 dollar.

25594-134925594-1350
Foto: Charles & Marie

Nyheter från Indiska våren 2006

Indiska lanserar en ny serie produkter i vår under arbetsnamnet Blueberry vars färger går i blått, turkost, grönt, brunt och natur. Just nu har de ett erbjudande med 20% introduktionsrabatt på kuddfordralet Liberia som ni ser i mitten av bilden nedan. På hemsidan hittar du rabattkuponger och mer information men också dukningstips och en tävling där du kan vinna inredning och kokböcker.

25594-1348
Foto: bildmontage av foton från Indiska

Habitat Spring/Summer 2006

Nu har det brittiska inredningsföretaget Habitat (som ägs av IKEA) släppt sin vår och sommarkollektion för 2006. Du hittar några higlights på hemsidan. Bland annat den här nya lampan Romanescu light.
Vill ni se bilder från deras skyltfönster i London? Kolla in Creamy Vanillas blogg.

25594-1347
Foto: Montage från Habitat's hemsida


Vårnyheter från Borås Cotton 2006

Det är alltid lika roligt att läsa pressreleaser från inredningsföretag. Associationerna är ofta många och långsökta. Ibland undrar man nästan vad copywritern fick i frukostkaffet. Borås Cottons senaste pressrelease för våren 2006 är inget undantag, men vilka vacka vårnyheter sen. Det är mer än begripligt att det regnar superlativ i texten. Det tvådelade påslakansetet Linn, som också finns i rosa, är designat av av Sara Wikman. Pris 299 kr. Duken Skala kostar 183 kr/m och finns även i gul, beige, röd, blå, grön och grå.

25594-1346
Foto: Borås Cotton


Match Light

En kul idé som sålt helt slut i USA, det finns inga ex. kvar till försäljning. Den gigantiska tändstickan Match Light från GNR8, med rött eller vitt huvud i form av en elektrisk lampa. Design: Chaiyut Plypetch.

25594-1345
Foto: GNR8 Funfurde

This way

Visste ni att Karin Mannerstål som bland annat jobbar med TV4's program Äntligen hemma även gör design för Bodenföretaget S&B Nord AB? Hon har bland annat formgivit den här roliga produktnyheten This Way, en vägghängd hylla för pocketböcker. Karin har också gjort ett lekfullt skåp som fått namnet Numero.

25594-1347
Foto: S&B Nord AB

Inspiration för designintresserade trädgårdsfantaster

Om du har tröttnat på de gamla vanliga och tråkiga talgbollarna med fågelmat kan du trösta dig med att det går att gjuta egna varianter med hjälp av fågelfrön och kokosfett. Designgruppen Atelier-oi har till exempel gjort de här roliga husen till trädgårdsfåglarna. Visst är de fina!

25594-1343
25594-134425594-1345
Foto: Atelier-oi via Architechtnophilia 

Gratis inspirationsbok på nätet

Det svenska företaget Mateus, vars fat jag skrivit om i ett tidigare inlägg (se nedan), tillverkar handgjort porslin i Portugal. På deras hemsida finns en gratis inspirationsbok med dukningsidéer att ladda hem från nätet som bland annat Gunilla Allard har varit med och tagit fram. Perfekt för dig som planerar att bjuda på middag snart, eller bara vill titta på vackra bilder. Boken är urpsrungligen tänkt att användas av återförsäljare för att de ska hitta inspiration till vackra upplägg i butiken, men man kan även få många tips som kund.

25594-1347
25594-1345
25594-1346
Foto: Pressbilder från Mateus

Sassi

Trend&Design på Artillerigatan i Stockholm säljer de här underbara handblåsta vaserna Sassi, formgivna av Annie Hiérnimus. Otroligt vackra att ställa på soffbordet med enenkel kvist eller blomma. 
 
25594-134425594-1343
Foto: Trend&Design

Neptune i Big Brother

Det enda jag fastnade för när jag såg ett avsnitt av det hysteriska TV-programmet Big Brother på Kanal 5 var de udda soffborden i formpressad valnöt som stod utplacerade i vardagsrummet. De heter Neptune och är formgivna av Alexander Lervik för svenska Johansson Design. Pris: 4500 riksdaler, styck.

25594-134125594-1340
Foto: Kanal5 samt Johansson Design

Ihreborn

Ni måste bara kolla in det svenska möbelföretaget Ihreborn, pronto! Vill du provsitta kan du göra det på deras showroom Adesso Stockholm. Ihreborn säljer även sina produkter via återförsäljare över hela landet. Vi som går i soffbytarfunderingar har blivit helt frälsta i det här ljusa tyget. Snyggt, snyggt! Även om just den här soffmodellen påminner väldigt mycket om IKEA's Karlanda som vi redan har testat en gång.

25594-1339
Foto: Ihreborn


Fint fat från Mateus

Jag öppnade nyss ett prassligt paket som jag fått som tack vid sidan av lönen för att jag har jobbat hela dagen. Snacka om att jag studsade upp och ner när jag rev av papperet. Där inne gömde sig nämligen ett otroligt vackert fat från Mateus! Det kommer garanterat att bli en ny favorit här hemma nu till våren.

25594-1336
Foto: Frida Berglund

Tuff inredning för barn

Det finns ett svenskt företag som specialiserat sig på roliga prylar och inredningsattiraljer för små människor. Liten jag heter det och startades under våren 2004 av Annika Carlstedt och Matilda Lindström. Avskalad, stilren design med enkla former. Perfekta presenter till designintresserade föräldrar, och barn.

25594-133425594-1333
Foto: Matilda Lindström


Pentik Finland

Pentik är en finsk kedja som grundades redan 1971 i norra Finland. Idag har de 50 Pentik-butiker i Finland och 10 i de övriga nordiska länderna, varav en av dem finns i Umeå. Jag är otroligt förtjust i deras vackra glas och fina keramik. Bland annat de här vaserna och vinglasen med tema randigt. Vårvackert så det förslår.

25594-1331
25594-1332
Foto: Pressbild Pentik


Färg & Form Sweden

Idag har det blivit lite bloggande, jag har nämligen fått långväga besök i helgen och vi har ägnat eftermiddagen åt att botanisera bland vårnyheter och reafynd i Umeås alla inredningsbutiker. Vi klämde bland annat på textilier, lampor och ljuslyktor från det svenska företaget Färg & Form. Fina färgklickar till hemmet! Och ja, det är ju lika bra att erkänna, sedan det avslöjades i tidningen Hus&Hem alldeles nyligen. Jag bor i Umeå nu.

25594-1336
Foto: Pressbild från Färg&Form

Wallpaper firar 10-årsjubileum

Den stora designtidningen Wallpaper, som bland annat skriver om inredning, firar tioårsjubileum i år. För att fira det kommer de att ge ut speciella tidningsomslag i en begränsad upplaga, med start i februari. Specialtidningarna är formgivna av Richard Pattersson och kan beställas via Mags UK. Snyggt vet jag inte, men det kommer garanterat att vara värt pengar om ett par år. Klart samnlingsobjekt för designnördar.

25594-1327
Foto: Wallpaper

Tips för innerdörrar

Vi har vanliga, tråkiga, vita innerdörrar i lägenheten. För att liva upp en av dem, toalettdörren närmare bestämt, har jag satt upp IKEA's speglar Sörli (49 kronor/4 st) med självhäftande kuddar i en vertikal rad på mitten. Det gjorde stor skillnad, plötsligt känns rummet mycket större och dörren lite poppigare. Dessutom reflekterar speglarna ljuset från spotlightsen i taket, så det har blivit mycket ljusare tack vare dem. Me like.

25594-1322
Foto: Frida Berglund

Sol de la Flor

Via det amerikanska livsstilsmagasinet Charles & Marie, The Quintessential Lifestylenavigator fick jag syn på det här Holländska mästerverket Sol de la Flor från Dutch By Design. Med hjälp av vikbara plastdelar och deras skuggor  har designern Jelle Nijdam åstadkommit känslan av överlappande blommor. Vackert!

25594-1325
Foto: Dutch By Design

Simonii

Tygserien Simonii från brittiska Romo och jag har inlett en stormig förälskelse. Ena sekunden tycker jag jättemycket om de svartvita textilierna från Nottingham, nästa sekund känns de bara för mycket. Huruvida jag kommer slå till eller inte är ännu oklart, i vilket fall har jag luskat reda på att de säljs i Sverige, via THC.

25594-132325594-1324
Foto: Pressbild Romo

Vinnare av Forsnäspriset 2006

Efter att ha premierat sittmöbler i så många år har juryn för Forsnäspriset nu funnit en annan typ av möbel värdig att prisas. Bland förslag från Danmark, Finland, Norge och Sverige valde de ett vägghyllsystem med namnet SantinoCoppiCalla av den unga och lovande designern Eirik Helgesen. Han är född 1982 och kommer urpsrungligen från Norge men pluggar nu vid Camberwell College of Arts i London. Inspiration till produktens namn fick han från rollkaraktären Santino, Vito Corleones son i filmen Gudfadern. Det är bara att gratulera och tacka för att någon äntligen tar tag i det magra utbudet av väldesignad väggförvaring.

25594-1322
Foto: Pressbild på Forsnäspriset

Design House Stockholm

De här muggarna från Design House Stockholm är på intet sätt nya, men när jag stod och höll i dem tidigare idag kunde jag inte låta bli att förälska mig i det sköra porslinet så därför tipsar jag om dem nu. Priset ligger runt 170 kronor vilket är mer än vad jag normalt skulle vilja ge för en temugg, å andra sidan gör det dessa små skapelser till perfekta presenter till någon som sällan unnar sig vackra vardagssaker. Tänk vad roligt att få som födelsedags-, namnsdags eller gåbortspresent! Design: Marie-Louise Hellgren. De finns bland annat på rikstäckande kedjor som Inspiration och Duka. Alla återförsäljare hittar du på hemsidan.

25594-1320
Foto: Pressbild Design House Stockholm.


Rockiga rullgardiner

Rockmade har specialiserat sig på att tillverka coola rullgardiner för tonåringar och andra som har barnasinnet kvar. Du kan antingen välja ett av deras färdiga motiv eller specialbeställa ett utifrån dina egna önskemål. Tänk på att rullgardinerna inte bara passar i fönster utan även kan fungera som rumsavdelare, för att skapa en sovalkov eller en avskild plats för barn som delar rum med våningssängar.

25594-1319
Foto: Cool Hunting, Evan Orensten

Svenskt Tenn goes British - in Sweden

Efter Svenskt Tenns lyckade lansering på Liberty i London i november 2005 flyttar Storbritannien tillfälligt in på Strandvägen med utställningen "Svenskt Tenn Goes British". I Strandvägsgalleriet visas Josef Franks klassiska möbler i brittiska miljöer inspirerade av olika engelska personligheter och excentriker. Utställningen pågår mellan den 7 februari - 30 mars 2006. Kanske inte riktigt min stil, men det vore kul att se!

25594-1317
Foto: Pressbild

Popcornskål från Cult

Kolla in den här nya skålen från svenska Cult Design. Otroligt fin! Jag gillar verkligen att de tar in mer runda och följsamma former i sitt sortiment, som kontrast till deras tidigare kantighet. Dessutom passar den här skålen perfekt både till popcorn och till sallad. Liknar den inte Helen Felcey's vackra skålar också? Om man kisar lite? Ähum, i vilket fall är det ett klart budgetalternativ för oss som inte har råd med hennes alster.

25594-1318
Foto: Cult Design

helen felcey

Via Design*sponge sprang jag på de här underbart vackra skålarna från brittiska formgivaren Helen Felcey. Se fler exempel på hennes alster genom att klicka här. För övrigt kan man inte bli annat än stolt när en av världens bästa design-bloggare öser lovord över en. Ohlala, idag är en glad dag för Husmusen.

25594-1316
Foto: Helen Felcey

Kors i taket

Jag trodde aldrig att jag skulle tipsa om Jysk, men kors i taket och allt det där för det må vara en lågpriskedja som inte håller någon vidare jämn kvalité men ibland glänser de faktiskt till. Nu kan man exempelvis hitta en hel del trendriktigt naturinspirerade saker i deras sortiment. Som de här fina korgarna, bambufaten och snorbilliga blockljusen. Liknande fat, fast dyrare, finns på amerikanska West Elm.

25594-1315
Foto: Jysk Bäddlager

Robex Italy

Döm om min förvåning när jag hittade skålar från Robex Italy idag, otroligt snygga. En klassiker i nytappning som kan sammanfattas med två ord: Vill Ha! Mer information hittar ni via den här italienska länken. Om du inte bor i en stad där det finns butiker som saluför märket kan du beställa dem via GGD.

25594-1313
Foto: Robex Italy

Fantastiska former i betong

Läsaren Charlotte tipsade mig nyligen om C.S. Former i Mölnlycke som tillverkar jättefina inredningsprodukter i betong. Idag fick jag förmånen att klämma och känna på dem live i en butik och jag måste säga att jag är mer än imponerad av vad de lyckas åstadkomma med materialet! Här hittar du närmaste återförsäljare. Om du bor i närheten kan du ta en betongkurs för 1250 kronor. Max fem deltagare per kurs. Ring 0708-99 15 85 för mer information. Kursledare är Cattis Steffensen.

25594-1314 25594-1310
Foto: C.S. Former

Gör om TV'n till en tavla

Med hjälp av De Tour Dvd's kan du göra om din TV till en tavla när du inte använder den. De Tour är ett företag som gör grafiska konstverk till exempelvis plasmaskärmar. Bilderna rör sig sakta och gör att din TV förvandlas från en tråkig möbel till en vacker tavla på nolltid. Jag har sedan länge en DVD med fem olika brasor och akvarier (Fish & Flames) som jag är supernöjd med så det här vore kul att testa. Det finns tre olika skivor och de kostar 200 kronor  styck ($24.95). Via: Per Thelin på Prylguiden.

25594-1308
Foto: Prylguiden

Allesis nya vårkollektion

Nu har Alessis släppt sin nya vårkollektion för 2006. De lanserar dessutom två nya interna varumärken: Officina Alessi som inkluderar mer sofistikerad, dyr och innovativ design samt limited editions. Det andra märket är A di Alessi, som är en kollektion med mer tillgängliga och demokratiska priser. Intressant. Fler och fler klassiskt dyra märken och "exklusiva" designers tycks göra en lyx och en budgetkollektion nu.

25594-1307


Fråga om duschdraperier - Tema Antiplasti

Anna skrev och undrade om det finns några duschdraperier för folk som inte gillar plast. Jodå. Frågan är bara om de är lika praktiska. Jag vet inte för jag har aldrig testat. Jag vet heller inte var man kan få tag på riktigt bra duschdraperier, är själv på jakt efter ett. Någon av er som har erfaremhet av exempelvis "polyester stripes", bomull och andra material? Var har ni köpt dessa? Alla tips emottages tacksamt. Här är ett gör det-själv-tips från Vi i Villa som kan vara roligt om man har ett favorittyg. Se även deras badrumsspecial.

Elle Decoration UK

I senaste numret av Elle Decoration UK finns en filtspecial (på sidan 38) där bland annat den danska designern Louise Campbells stol "Prince Chair" finns med. Elle menar att "felt is the material of the moment" så min förälskelse i det tjocka ulltyget kanske rent av ligger i tiden? I vilket fall rekommenderar jag er verkligen att köpa marsnumret. Det är proppfyllt av ny och spännande design. Pris: 69 kr via Interpress.

25594-1306
Foton: 1) Privat - Husmusen 2) Pressbild från Louise Campbells hemsida

Candeline

Seletti har tagit fram ett koncept med stilrena burkar i rostfritt stål som innehåller alltifrån kritor och rep till tårtljus. Candeline Aluminiumburk är fylld med 60 st födelsedagsljus till tårtan, fyra glasljustakar medföljer (mått 4 cm). Kan köpas på Inreda. Det kanske vore en rolig present att ge bort till någon som fyller jämnt?

25594-1306
Foto: Inreda

Chilewich

Chilewhich, som bland annat Design*sponge har bloggat sig varm om den senaste tiden, finns nu att köpa på den svenska nätbutiken Inreda. De har bla. tagit in de här servettringarna i rostfritt stål. Pris: 190:-/2 st.

25594-1304
Foto: Inreda


Krasse till köksbordet

Jag köpte ett vitt fyrkantigt krukfat i keramik på en blomsteraffär och odlade lite krasse. Förutom att det är gott att lägga på maten eller på en ostmacka blev det dessutom en fin vårdekoration till köksbordet.

25594-1309
Foto: Frida Berglund

Snooze har blivit gungstol

Snooze, den prisbelönta fåtöljen med det karaktäristiska mönstret som sedermera blev matta (som jag  bloggade om i november) har transformerats igen och presenterades i en helt ny tappning på senaste Stockholm Furniture Fair - som en modern gungstol. Snyggt! Design: Borselius & Mattson för Blå Station.

25594-1302
Foto: Blå Station


Front

Katja Sävström, Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren är några av de hetaste namnen på den skandinaviska designscenen just nu. På Stockholm furniture fair i början av februari visade de bland annat upp en ny typ av papperskorg (Bin, se bild) som ändrar form när den successivt fylls med papper, två läckra rumsavdelare samt en tamburbajor (Hook, se bild) med helt uppochnervänd design.

25594-1301
Foto: Scandinavian Design

Vårlika blompinnar til orkidéerna

Orkidéer är visserligen vackra nog som de är men vill du skapa lite extra vårkänsla kan du göra de här söta blompinnarna från Martha Stewarts tidning Living i form av vita, skira fjärilar. Använd mallen och skissa av på vit kartong, silkespapper eller vitt bakpapper. Klistra på vanliga blompinnar och stick ner i krukan.

25594-129925594-1300
Foto & mall: Martha Stewart

Visa kärlek i frukostfilen

Överraska din älskling till frukosten eller fikat genom att ringla ett hjärtformat mönster av sylt på frukostfilen, eller varför inte chokladsås på toppen av en cappuccino? 
 
25594-1298
Foto: Omnimedia Inc.

Man tager vad man haver - Enkelt dukningstips

Om man vill göra en enkel bordsplacering men inte har tid att pyssla ihop något större projekt räcker det med en enkel lapp nerstucken i gaffeln. Hjärtat kan du göra med en punch, 25 kronor på Ordning&Reda.

25594-1297
Foto: Frida Berglund

Veckans fredagsblomma

Idag står dessa två skönheter och pryder sin plats på vardagsrumsbordet. Vackra vita fredagsblommor som dessutom luktar riktigt gott. Och i helgen är jag ledig. Halleluja. Inget resande och inget jobbade. Det här är min första helt lediga helg på nästan sju veckor. Gissa om jag ska njuta!

25594-1294
Foto: Privat - Husmusen

[Mo:dul]

Jag som (uppenbarligen) är helt galen i filt nuförtiden kan inte låta bli att dregla över [Mo:dul], pusselbitsliknande bordsunderlägg i ull från tyska Dekoop. De ser ju bara så tjocka och härliga ut. Usch, det är såna här produkter som får min numera väl utvecklade filt-fetisch att fortsätta leva och frodas.

25594-1297
Foto: Dekoop

Badkarspropp med sommarkänsla

Kolla in den hör lekfulla badkarsproppen i form av ett strå. Tålig och ständigt uppåtsträvande. Designad av den tyska formgivaren Vincenz Warnke som jobbar med Pension für Produkte. Helt i plast i svart och grönt. Vassen mäter ca 45 cm, inkl. propp. Finns att köpa på Designtorget för 98 kronor.

25594-129325594-129525594-1294
Foto: Pension Für Produkte

Nöden har ingen lag - dukningstips för budgetkalas

I brist på annat när man budgetdukar kan man vända uppochner på vanliga enkla vinglas, knipsa av en kvist konstgräs eller liknande som man lägger  i kupan och därefter tända vanliga värmeljus på toppen. Den här idén passar både för stora som små dukningar men kan vara extra bra att ha i åtanke när man dukar för en sittning eller liknande större middag på lokal, där man har tillgång till många glas men få dekorationsdetaljer.

25594-129225594-1291
Foto: Privat

Feltstudio


Det är mycket möjligt att Feltstudio har jordens mest omoderna hemsida men gosh vilka läckra specialdesignade prylar de gör, enbart i filt. Jag gillar deras snygga väggpaneler extra mycket. Imponerande!

25594-1289
Foto: kollage från Feltstudio

Paradisverkstaden

Oh om det bara inte vore så dyrt. Det här handdrejade fågelbordet från Paradisverkstaden är ju så gulligt! Ett unikt inslag i vilken trädgård eller på vilken balkong som helst. Finns bara i ett fåtal exemplar. Kan köpas via Designonline för 849 kronor (gratis frakt på allt över 700 kr). Lyx i kubik för vårfåglarna.

25594-1288
Foto: Designonline

Ballonger för vårbarn

Jag vet inte hur många kompisar jag har som fyller år nu, under årets allra första och skälvande månader.
Januari, februari och mars är födelsedagarnas kvartal. Med det följer onekligen en hel del fester, kalas och tillställningar. Tufft för föräldrar, men misströsta icket. Martha Stewart har nämligen många fina tips för er som ska ordna barnkalas. Bland annat de här roliga djuren som man lätt kan göra med hjälp av färgad kartong, silkespapper, lite lim, en sax och en helt vanlig påse ballonger. 

25594-1289
Foto: Marta Stewart

Vårlik krok

Jag gillar verkligen den här snirkliga kroken från Plutoprodukter. Den väcker någon slags tidig vårkänsla hos mig. Mått: 12 x 13 cm. Finns bland annat på Inreda för 125 kronor.

25594-1287
Foto: Inreda

Pysselidé för kortfixare

För er som är erfarna scrappare är detta säkerligen inget nytt, men för mig som inte är så van att göra egna kort tyckte jag att det var en kul idé att trä en ståltråd med små pärlor och forma ett passande mönster till ett babykort. För mig blev det en barnvagn men man kan lika gärna göra blommor, nappflaskor eller andra motiv. En enkel men rolig detalj. Jag ber om ursäkt för den usla bildkvalitén.

25594-1285
Foto: Privat - Husmusen

Lampskärmar av papper

Luminik är en vikbar lampskärm i polypropylene med stansade fluoriserande blommor som lyser även när lampan har släckts. Design Nikki Philips. Kanske något att testa själv? Det kan inte vara så svårt att göra ett budgetalternativ med sax och färgad/vit kartong till IKEA's bordslampa Grönö för 49 kronor?

25594-1283
Foto: Nikki Philips

Snyggt element

På möbelmässan i Frankfurt som avslutas idag har Droog Design visat upp det här snygga elementet, Heat wave, formgivet av Joris Laarman. Joris gjorde det redan 2003 men det är först nu som den uppvärmningsbara versionen finns ute på marknaden och går att köpa av privatpersoner. Läckert!

25594-1275
25594-1276
Foto: Droog Design

Inspirerande Pitebor

Piteåborna har förmodligen landets bästa lokaltidning för inredningsintresserade i Piteå Tidningen (PT).
Efter att ha varit norröver på jobb under helgen kan jag inte låta bli att tipsa alla som bor i övriga delar av landet att surfa in på PT:s Ute&Inne för en stunds inspiration. Kolla till exempel in familjen Dan och Vivi's nyrenoverade Gullringshus från 60-talet i Öjebyn. Snyggt möter praktiskt. Ge mig den tvättstugan nu! 

 25594-1269
25594-1272
25594-1270
Foto: Foto: Gunnar Westergren för Piteå Tidningen

Konsthantverk Katarina K.

Piteå imponerade. Förutom den gudomliga maten på Valdino (och de übersnygga turkosa flaskorna med bordsvatten som stod utplacerade vid det bekväma möblemanget) fångade Katarina K. på Prästgårdsgatan min uppmärksamhet. Tyvärr fick jag bara tillfälle att beundra skyltfönstret eftersom butiken var stängd när jag hade möjlighet att ta en promenad på stan, men snacka om fina keramikfat! Dessutom gillade jag idén att skära ut och måla matchande tredimensionella blommor av tjock skumplast som dekor. Läckert!

25594-1268
Foto: Privat - Husmusen

Pysseltips inför Alla-Hjärtans-Dag

Tyvärr kommer jag inte ha tid att pyssla så mycket själv i helgen eftersom jag ska åka upp till Piteå och jobba, men jag har samlat några gulliga och kärleksfulla idéer från nätet. Hoppas ni kan inspireras av något!

25594-1265 
Gör en enkel lykta av silkespapper, vit kartong och en sax.

25594-1267
Gör en vacker hjärtgirlang och vira runt ett blockljus.

25594-1264
Duka fint med band av organza. Knyt runt servetten eller linda runt en glaslykta. 
 
25594-1263
Sy små hjärtan och fyll med lavendel så blir de vackra doftpåsar.
Fyll dem med bomull och ge bort dem som nåldynor eller dekoration.

25594-1266
Sy en söt liten kudde eller förgyll ett redan färdigt örngott i rött eller rosa med en liten ficka på framsidan och stick ner en kärlekshälsning och ge bort till någon du tycker mycket om.

25594-1267
Gör egna chokladtryfflar och lägg dem i en vacker pappersask. Dekorera med rött strössel.
Den hjärtformade asken kan du enkelt göra med röd kartong, tårtpapper och tejp.

25594-1266
Gör ett maränghjärta och blanda i karamellfärg för rätt kulör.
Fäst en söt hälsning i kakan och vips så har du en rolig garnering att lägga på en enkel bakelse eller muffins.

Foto: Meredith Corporation, Papercraft, Creative Homes, Better Homes & Gardens


Gör egna kort till Alla-Hjärtans-Dag

Pernilla vill ha tips på pyssel inför alla hjärtans dag. Your wish is my command. Här kommer några sidor med olika teman att inspireras av för er som vill göra egna kort till den stora dagen:

- Stamp of approval
- So hung up on you
- Circle of love
- Gör en liten kärleksbok

25594-1261
Foto: Better Homes and Gardens

DWR Champagn Chair Contest

Inredningsföretaget Design Within Reach arrangerar varje år en tävling där de utmanar designers att ta fram en produkt på ett tema. I år var det champagnekorkarnas tur och uppmaningen var att designa en stol. Ta en titt på resultatet från DWR Holiday Champagne Chair Contest om du har lite tid över - snacka om kreativt!

25594-1258
Foto: DWR

Servettring och bordsplacering i ett

Den prisbelönta unga designern Bodrul Khalique har formgivit en smart och stilren servettring samt bordsplaceringshållare för IKEA. Den kombinerade produkten i rostfritt stål har fått namnet SPALT och finns att köpa på varuhusen för 45 kr paketet, varje set innehåller 6 stycken.

25594-125625594-1255
Foto: IKEA

Lizette Greco

Apropå modernt broderi har profsspysslaren Lizette Greco gjort en rolig grej. Hon har skissat av sina barns teckningar och broderat tavlor av dem. Kul idé för småbarnsföräldrar som vill föreviga teckningar med huvudfotingar och hänga upp den på väggen. Kolla in hennes sida och låt dig inspireras.

25594-1254
Foto: Lizette Greco

Mera från Menu

En cool termometer i dubbel bemärkelse. Design Jakob Wagner för Danska Menu. Man fäster den runt vinflaskan med hjälp av ett medföljande gummiband. Otroligt stilren och praktisk. Synd att jag såg den försent bara, den hade varit en perfekt present till min vinälskande kompis som fyller 30 år idag.

25594-1258
Foto: Menu

The Fireball från Menu

Favoritdesignern Pernilla Vae har slagt till igen. De här handblåsta trädgårdslyktorna i frostat glas är ännu ett mästerverk av henne, producerat av Menu. Lyktorna kan användas vinter som sommar, med eller utan det svarta stödet och är dessutom storleksanpassade för vanliga värmeljus vilket gör dem billiga i drift.

25594-1256
25594-1257
Foto: Menu

Modernt broderi

De här handbroderade kuddarna från K-studio är verkligen hur gulliga och enkla som helst. Lätta att inspireras av och göra samma lika om man bara är någorlunda händig med en broderinål. I värsta fall kanske man kan rita upp mönstret på tyget och be mormor eller farmor hjälpa. Design: Shelly Klein.

25594-125325594-1254
25594-1255
Foto: K-studio

Söta krukor inför Alla-Hjärtans-Dag

Den svenska inredningskedjan Lagerhaus har fina ytterkrukor i vit keramik med mönster av stansade hjärtan. Finns i tre olika storlekar. En söt present att ge bort inför Alla Hjärtans Dag den 14 februari - till en kompis, någon du tycker om eller varför inte till dig själv.  

25594-1251
Foto: Lagerhaus


Filippa K skär guld som muggdesigner

Den svenska designern Filippa K som i huvudsak sysslar med kläder fortsätter med sin populära serie av kaffemuggar. Nu i vår lanserar Rörstand en rad nya färger och mönster i en tidsbegränsad upplaga. På bilden ser ni Gold som är en specialutgåva med äkta gulddekor til det facila priset av 498 kr. Mönstret är ritat av Filippa själv och det ska även återkomma i hennes vårkollektion av kläder.

25594-1250
Foto: Rörstrand

Fler smarta användningsområden för Plint

Ni som har hängt med sen i december kanske minns att jag då bloggade om adventsljusstaken Plint från Danska Skagerak som bland annat finns hos Cervera för 479 kronor. Om ni köpte en sådan och har packat undan den med julpyntet efter tjugondagknut, ta genast fram den igen. Plint kan nämligen användas året runt. Till exempel som serverings-, snacks- eller godisskål, som krukor för kryddodlingen i köket eller varför inte till gurkstavarna om du vill bjuda på en hälsosam dipp framför TV'n.

25594-124825594-1249
Foto: Skagerak

Urban Front

Ett grannhus har investerat i en riktigt snygg ytterdörr. Det föranledde en liten nätjakt efter företag som designar snygga dörrar och på den vägen fann jag brittiska Urban Front. Även om ett husköp ligger en bra bit bort för egen del är det alltid kul att inspireras. Jag gillade särskilt den här idén med husnumret i frostat glas.

25594-124325594-1241
Foto: Urban Front

PID har uppdaterat sin webbshop

Det svenska inredningsföretaget PID har uppdaterat det grafiska gränssnittet på sin webbshop. Resultatet är strålande! Förändringen var sannerligen på tiden. PID har riktigt exklusiva produkter i sitt sortiment men sidan har verkligen inte levt upp till sitt innehåll tidigare. Ta en tur dit och kolla in deras nya ansikte utåt. 

25594-123825594-1239


Design för er som älskar höga stövlar

Det här är visserligen ingen modeblogg men jag kan inte låta bli att tipsa om dessa snygga lösningar för oss som älskar vårens höga stövlar. Österrikiska Airmici har designat och formgivit uppblåsbara stöd för våra älsklingsskor i flera olika mönster. Stoppa dem i skaften när stövlarna inte används, på så vis kan du öka lisvlängden och undvika fula veck. De kan beställas per telefon, numret hittar du på hemsidan.

25594-1236
Foto: Airmici via Charles&Marie

Ännu en fin vas från Village

Jag vet att det har varit mycket tjat om Village de senaste veckorna men den här fina vasen förtjänar all uppmärksamhet den kan få så jag kan inte låta bli att posta ännu ett inlägg om butikskedjan. Den påminner mycket om Sprout Home men är betydligt lättare att få tag på eftersom den här säljs i Sverige via Serholt.

25594-1235
Foto: Serholt

Designa ditt eget omslag

Inför Alla Hjärtans Dag kan du ge bort chokladkakor med personligt designade omslag. Skriv en liten hälsning på insidan av papperet så blir det dubbelt så roligt att öppna och äta. Du kan ladda hem en mall från Martha Stewarts hemsida eller göra din egen med hjälp av datorn, skriv ut på färgat papper och klipp till i lagom stolek. Ta sedan bort varumärkets omslag från en vanlig chokladkaka (obs! linda in chokladen i folie om den inte ligger i en skyddande förpackning) och vik ditt papper runt om. Fäst med tejp. Klart!
 
25594-1232
Foto och idé: Martha Stewart

Freedom Of Creation

Det finska företaget Freedom of creation grundades för fem år sedan av Janne Kyttanen men har inte fått mycket uppmärksamhet förrän alldeles nyligen. På inrednings och designmässan i Köln, Tyskland vann de Red Dot award för deras lampor. Jag kan verkligen förstå varför. Kolla in hela sortimentet på hemsidan.

. 25594-1231
Foto: FOC


Formdesigncenter i Malmö

Det här är en uppmaning till alla som bor i Skåne, kolla in Formdesigncenter i Hedmanska gården vid Lilla Torg i Malmö! Förutom spännande utställningar (Anne Kyyrö Quinn's vackra textilier kommer bland annat att stå i utställningslokalerna mellan den 3 mars ? 2 april 2006 och just nu pågår en rolig utställning om IKEA's satsning på PS-kollektionen) har de ett café och en butik. På plan 2 finns deras tidskriftscafé där de har ett stort antal Skandinaviska design- och arkitekturtidskrifter som du kan blädra i tillsammans med en kaffe. På plan 3 finns en butik där de säljer skandinaviska klassiker och nyheter, bland annat flera nya produkter från 10-gruppen som väskor, necessärer, hundkoppel, grytvantar och grytlappar. Väl värt ett besök med andra ord!

25594-122825594-123025594-1229
Foto: Formdesigncenter

Veckans fredagsblomma

Idag har jag köpt en bukett krispigt vita tulpaner som jag pyntat med några kvistar av björkris. Vasen kommer från Village och kostar 125 kronor. Det blir dock sambon som får njuta mest av veckans fredagsblommor. Jag flyger alldeles strax till Malmö för ännu ett helgjobb. Ha en trevlig fredagkväll!

25594-1225
Foto: Frida Berglund

Glasunderlägg för vinälskare och annat kul...

Bobs your Uncle har gjort glasunderlägg med citat från vinprovningar, med meningar som bara en riktig sommelier kan begripa. En kul presentidé till någon som uppskattar goda viner. De har också en hel del annat kul i sortimentet som kan beställas online. Undra som flundra om de finns i någon svensk butik?

25594-122225594-1221
25594-122325594-1224
Foto: Greenergrassdesign

Yankee Candle - Clean Cotton

Ibland är det extra roligt att vara Husmus, speciellt de dagar man får stora paket på posten innehållandes doftljus från det amerikanska favoritmärkey Yankee Candles. Månsson som är generalagent för dem i Sverige har nämligen skickat några gratisprover på deras vårnyheter 2006. Bland annat Clean Cotton som luktar gudomligt gott och som även finns i en pappersvariant kallad Car Jar som man kan lägga i bilen. Den doften kommer att bli min nya favorit här hemma. Och det kommer att lukta nytvättat sju dagar i veckan. Härligt!

25594-1224
Foto: Frida Berglund

Frandsen Lightning

Jag blir så glad när ni mailar mig och tipsar om roliga inredningsföretag och nya butiker. Även om jag har någorlunda koll är det helt omöjligt att känna till allt som poppar upp i inredningsbranschen och det är oerhört värdefullt att få input från er som läser bloggen. Tillsammas sitter vi ju på en enorm källa av information och det är så kul att vi kan dela med oss och tipsa varandra. Tack för det! Det utvecklar mig och förhoppninsgvis även er också. Det danska belysningsföretaget Frandsen Lightning och deras produktnyheter fick jag korn på efter ett tips från Irene Tillander. Riktigt läckra lampor. De kommer även att finnas på mässan Northern Light Fair som är Stockholm nästa vecka. Du hittar dem i monter C02:02

25594-1221
Foto: Frandsen Lightning

Kul idé för Bag-in Box-Lovers

Idag är utbudet på lådviner väldigt stort, men utseendet på dem är sällan någon skönhetsupplevelse. Det tyckte grundarna bakom det svenska företaget Box-in-Box var synd, så de designade en serie omslag till lådviner som gör att man på ett enkelt och billigt sätt kan lyfta utseendet, skapa den rätta känslan för det rätta tillfället. En Box-On-Box går att använda om och om igen, när den inte behövs viks den bara ihop och läggs undan till nästa gång. Du kan bland annat köpa dem på Åhléns, Mique, Indiska och Duka.

25594-1217
Foto: Box-in-box


Länkar för fanatiska IKEA-älskare

För ett tag sedan skrevs det i flera bloggar om IKEA's fanclub Positive fanatics. Som lite av en "insider" i ämnet vill jag bara tipsa om att det finns många fler hyllningar till det gulblå moderskeppet därute. Kolla in de här till exempel.

Oh IKEA
IKEA Fans
IKEA's fanclub i Danmark
The IKEA Game

Och så avslutar vi med lite skönsång om just, IKEA.
Sidan tar en stund innan den laddar upp.

25594-1216

Cool gungstol

Den här nytänkande gungstolen är formgiven av den amerikanska designern Morgan Levine. Hon har tagit fram en stol som är både nätt och portabel på samma gång som den är generöst tilltagen och har plats för två. Enkel att montera och skön att sitta i, sägs det ialla fall, men man vet aldrig. Morgan har pluggat på Pratt Institute i Brooklyn New York där hon tog sin magisterexamen i industridesign 2004.

25594-1215
Foto: Morglette


Designstafetten 2006

Från och med igår, den 1 februari presenteras en ny designer i Utbildnings- och Kulturdepartementets fönster på Drottninggatan 16 i Stockholm. Det är en fortsättning på Designåret kallad Designstafetten som Kulturminister Leif Pagrotsky initierat i samarbete med Svensk Form. Stafetten löper under hela 2006. Leif Pagrotsky valde att sparka igång stafetten med Linda Worbin, textildesigner och doktorand i smart textiles och interaktionsdesign vid Textilhögskolan i Borås. Nu har Linda Worbin valt Tobi Schneidler som driver företaget Maoworks. Läs mer på Svensk Forms hemsida.


Lyx eller budget - bordsarmatur

Just nu är det väldigt poppis med enfärgade lampor med svängd fot och det finns en rad olika alternativ på marknaden, från skamligt dyr till skamligt billig. Välj själv. Här är två modeller som finns i exakt samma färger.


Lyx: Bordsarmatur Spun Lamp formgiven av Sebastian Wrong, Drove Design. Lanserades på Euroluce i Milano 2003 och produceras av det italienska belysningsföretaget FLOS. Pris £405.00 (ca: 3700 kr) på Icon. Budget: Bordsarmatur Remo, pris 595 kronor på Europamöbler.

Tips inför Alla-Hjärtans-Dag

Nu har Martha Stewart varit framme med sitt trollspö igen. För er som är vana att svänga slevar i köket kanske det här inte är någon nyhet men för mig som är något av en novis i de regionerna kändes det som en rolig idé. Martha tipsar om att de gamla pepparkaksformarna som ser ut som hjärtan kan återanvändas inför All-Hjärtans-Dag. Inte bara för att skära ut kakor utan också för att göra hjärtformade mönster på kladdkakor, sockerkakor och liknande bakverk. Man kan nämligen använda hjärtat som en mall eller schablon för att strössla, pudra med färgat florsocker eller stryka på glasyr. Läckert!

25594-1212
Foto: Martha Stewart

Lampprojekt

När jag var på Myrorna häromdagen inhandlade jag förutom vaserna även en gammal cirkelformad vägglampa för 25 kronor. Den virkade skärmen har fått sätta livet till och jag pysslar för fullt met ett grått ullgarn för att få till den rätta myskänslan. Tanken är att lampan ska matcha en grå ullmatta som jag har i ett rum med stockholmsvita väggar. Frågan är bara om jag ska täcka hela lampan eller låta kanterna förbli vita.

25594-1210
Foto: Privat - Husmusen

Fler fönsterdekorationer och insynsskydd

Om du går mer åt naturhållet och inte känner för att smälla upp plastfolie på dina fönster kanske det här alternativet kan vara något. Ett insynsskydd du antingen kan köpa från Ådalslidens design eller knåpa ihop hemma alldeles själv i en budgetvariant med hjälp av kvistar och ståltråd alternativt med oblekta snören.

25594-1210
Foto: Ådalslidens design


Fönsterdekoration på rulle

En vårnyhet från IKEA är deras självhäftande fönsterdekoration som ligger på rulle och kan skäras till lämplig storlek och form beroende på hur du vill använda den. Folien BETTAN avskärmar men släpper in ljus. Formgivare: IKEA of Sweden. Pris 49 kronor rullen. Finns i fyra olika varianter. Tänk på att du även kan använda den för att dekorera glas och tallrikar för speciella dukningar samt på vaser, duschkabiner, inomhusdörrar och speglar. Det är bara fantasin som sätter stopp för användbarheten.

25594-1211
Foto: IKEA & TryckÖsten AB

Lysande stenar till trädgården

Oluce Stones påminner om de lysande krukorna BLOOM40 men är en italienska LED-belysning i form av stenblock/isblock (beroende på vilken säsong man befinner sig i). De gör sig bra i den moderna trädgården och är ett vackert alternativ för att belysa planteringar och buskar. Design: Marta Laudani & Marco Romanelli with Massimo Noceto. Köp dem här.

25594-1207
Foto: Oluce Stones

Mera modernt pyssel

Susanne har introducerat mig till sina favoriter på Flickr och fått mig att inse vilken veritabel guldgruva det är för pysselinspiration. Snygga, söta och roliga små detaljer i mängder. Ingen bok eller tidning i världen kan klå de samlade talanger som delar med sig av sina pysselobjekt via den sidan. Och jag rodnar, mina taffliga försök till nåldynor tidigare i veckan bleknar verkligen i jämförelse med dessa underbara små mästerverk.

25594-1206
Foto: Flickr

Annons
Annonsera