Undvik plotter - satsa på plåt

De här vita konstverken i plåt är ursnygga mot den chokladbruna väggen, och de fungerar både som väggdekoration och som dörrkrans. Känns mycket fräschare än de traditionella och många gånger plottriga dörrdekorationerna. Färgskillnaden skapar verkligen fina kontraster. Fler bilder och snygga produkter i den här stilen finns på Winegardinc

11 modern

Duka med färg

Ett uppläggningsfat för grönsaker eller godis som bildar formen av en palett är igen dum ídé. Ett annorlunda sätt att duka med matens färg som utgångspunkt. Finns på Uncommongoods för 28 dollar. Håll tummarna för att Designtorget eller någon annan inredningsbutik i Sverige väljer att ta in den i sitt sortiment så slipper du krångla med frakt och specialbeställningar till Sverige,

färgpalett
Foto: Uncommongods.com


Taggat för vegetarianer och stilmedvetna

De här djurvänliga och stilrena älgkronorna säljs av Cheekyboutique. Ett humoristiskt alternativ till de traditionella troféerna från älgjakten. En sjuttontaggare tar ca: 4-8 veckor från beställning till leverans och kostar 285 $.

krona


Insynskydd för höst och vinter

Nu när det börjar bli mörkare utomhus ökar insynen i upplysta rum, lägenheter och hus. För dem som bor på bottenplan eller har grannar tätt inpå kan ett insynskydd vara en bra lösning. Sådana kan enkelt göras av dekorplast, för en känsla av frostat glas. Antingen direkt på fönstret eller på en separat glasskiva. Plasten säljs vanligtvis på 120 cm bred rulle och den billigaste kvalitén kostar ca: 180 kr/metern. Finns att beställa på hobbyaffärer samt hos bokhandlare och reklam/skylttillverkare, bland annat hos Dekorateljén AB tel. 08-18 82 50

Var kreativ och skär ut vintriga mönster med en skarp kniv. Vad sägs om iskristaller, snöflingor, löv eller gör mer trendiga former som elipser, cirklar och stavar? Fantisera mera. Vill du slå på stort kan du be att få ditt favoritcitat utskrivet i frostad dekorplast. Här finns några mallar på vinterteman:

Snöflinga 1
Snöflinga 2

För den som inte känner sig händig nog finns färdiga insynskydd för fönster att köpa på ram från designern Anna Agger, se Designonline för mer info.

ram4 ram2

Trassla dig ur kabelhärvan med en platt snurra

Tekniken går framåt och med den kommer fler och fler kablar i våra hem. Den här stilrena kabelsnurran är en platt lösning på ett trassligt problem. Snygg, clean och väldigt Ipod. Finns bland annat på Kewlfinds


Väggdekaler

Har du en vit vägg som behöver piffas upp? Om inte idén med Post-it lockade (se "Kategorier" och klicka på "Projekt" i menyraden till höger) så kanske det här känns mer lättsmält: Klisterdekaler i form av prickar i olika färger. Fäster på alla släta ytor, men används förslagsvis betongväggar så kan de enkelt tas bort när du tröttnat på ditt motiv. Fungerar både som en hel fondvägg, en prickad linje eller varför inte i ett kluster istället för en tavla? Som jag brukar säga, det är bara fantasin som sätter stopp för möjligheterna.
Dessa prickar som syns på bilden kan bland annat beställas från Sparkability. Vill du inte betala frakten kan du enkelt göra egna med färgat klisterpapper från Coop Forum (kolla vid tapeter/måleri), måtta formen med ett vanligt dricksglas och klipp ut. Enkelt! 

dotsfärg


Städtips

Istället för att förvara dina städprylar i olika fack inuti städskåpet kan du tillverka det här enkla hölstret till helgens storstädning. Bra idé om du har ett stort hus och inte vill behöva springa runt onödigt mycket. Vik bara upp kanten på ett vanligt köksförkläde och sy en fåll på ca 2 cm. längst upp, för att snygga till överkanten (om det behövs). Sy sedan raksömmar så att det bildas fyra till fem fack i olika storlekar på framsidan. Fyll den med dammtrasor, fönsterputs, handskar och annat. Sen är det bara att slå igång favoritmusiken på högsta volym och ta itu med veckans uppgift så att boendet är cleant innan fredagen och den kommande helgen tar vid. Och när du är klar hänger du bara förklädet på en krok så är det redo för nästa veckas uppgit i tt kick. Lycka till!

städtips


Futuristiskt för fyrbenta

Äntligen börjar inredningsföretagen uppmärksamma och uppskatta designen även på husdjurens "möbler" och vardagstillbehör. De här futuristiska hundbäddarna och matskålarna är gjorda i 10 mm tjock akrylplats och kan beställas i flera olika färger. Produktionsseriern heter Mija och designer är Kim samt Richard Bull. Mer info om dessa hittar du på Wowbow

fyra2 fyra


Matematisk konst

För två studenter på masternivå vid University of Science and Technology i Trondheim är matematik någonting kreativt. De har nämligen överfört allt de lärt sig om en algoritm skapad av Paul Hough till en unik sorts konst. Algoritmen är ett system som avslöjar linjer, cirklar, elipser i bilder, vilket gör varje tavla unik. Fantastiskt snygga verk. Kolla in deras sida för fler exempel: Hough Waves

norge1


Annorlunda lösning för vanligt problem

De här kuberna är en rolig lösning för mindre lägenheter som ofta har för få sittplatser när det är dags för fest och kalas. Kuberna behöver inte nödvändigtvis stuvas undan efter varje användningstillfälle. De bildar istället ett fint stilleben när de står staplade lite huller om buller i ett hörn. Originalet finns 23 olika färger på bla. Velocity Art. men med lite fantasirikedom är det ingen svårighet att tillverka liknande själv. Limma bara fast ett lager skumgummi på toppen av en kubisk trälåda och klä den med mönstrat tyg. Snyggt.

cubes
Foto: Velocity Art 

Poppigt för taket

Istället för tapeter på en av dina väggar? Eller varför inte som spännande takdekoration?

poppop2pop3 Foto: Pop Design 

Snyggt för djuren

Om du är katt eller hundägare har jag hittat butiken för dig. Postmodern Pets säljer trendiga inredningsdetaljer för olika sorters husdjur. Galet snygg formgivning, I tell you. Man blir nästan sugen på att skaffa en kisse själv.

hus2hus1

Har du en blomma över?

Har du en orkidé för mycket? Eller en annan stickling/planta/<insert valfri blombebis by choice> till övers? Om ja, då borde du surfa in på www.blombebisar.se idag och byta till dig något spännande. Den kopplar samman människor som vill växla frön, sticklingar, plantor, lökar, skott, trädgårdsredskap, blomjord, buskar, blommor, gödsel, örter och annat kul som har med växter att göra - mellan varandra.
Det ser ut vara en tämligen nystartad webbplats, den har inte så många inlägg ännu, men det är roligt initiativ och ju fler som deltar dess bättre.

orkide
Foto: Privat bild

Tillverka en nåldyna

Jag har hittat ett väldigt enkelt och gulligt mönster för nåldynor på nätet. Ett perfekt ”förstagångs” projekt för den som inte har provat att pyssla tidigare och vill komma igång med något relativt smärtfritt.

jord3 jord1jordis
Mönster & idé: Akamai

Allt som behövs är:
-          Tygbitar av filt i valfri färg (se exempel på bild)
-          Broderitrådar till
-          Nål och sax
-          Fyllning (bomull, papper, strössel från en hålslagare eller dyl.)

Mönstret hittar du här. Börja med att klippa ut tyget efter mallen, sy en kon genom att fästa de två kortsidorna mot varandra (antingen med hjälp av en symaskin eller med tät handsöm), vänd din kon ut och in så att sömmen ligger inåt, mot fyllningen. Sätt den i en kopp och lägg i ditt valfria material. Att sätta konen i denna position gör att jordgubben behåller sin spetsiga form samt förenklar arbetet för dig under nästa steg som är att försiktigt sy igen toppen, applicera kronan (det gröna partiet) med valfria stygn samt att lägga till eventuella mönster – voila klart!
 

Mera fågelmatspyssel

Med hjälp av en tjock metalltråd kan man göra de här söta krokarna för att hänga upp äpplen till fåglarna under hösten och milda vintern. Tvinna änden av järntråden till cirkelformade avslutningar som kan fånga äpplet, kapa sedan trådbitarna i olika längder, trä på äpplen och forma ögglor längst upp för att hänga upp dessa som en söt dekoration, på en kvist i trädgården eller i ampelkrokarna på balkongen.

Tips!
Om du börjar mata fåglar i din trädgård ska du fortsätta med det hela vintern. Fåglarna vänjer sig snabbt vid en matplats och slösar viktig energi om de flyger till ett tomt fågelbord i onödan.


Krumelurfigur

Det här är ett spaghettimått från det tyska designföretaget Koziol. En måste-ha-kökspryl för min del, ruskigt läcker. Frågan är bara ? vart kan man få tag på den i Sverige? Jag hittar ingen återförsäljare som tycks ha just det här måttet i sitt sortiment. Alla tips emottages tacksamt.
krumelurfigur

Helt uppåt väggarna?

Att folk klottrar eller målar inomhus i offentliga lokaler är tyvärr inget nytt fenomen men att använda det som en inredningsdetalj hemma är kanske en något annorlunda tvist på det hela? Om det är helt uppåt väggarna fel eller en kul idé - well, det är upp till dig att avgöra. Jag har gjort ett litet fotomontage nedan för att ni ska förstå vad jag menar när jag pratar om den här typen av målningar. 

Förutsatt att du äger lägenheten eller huset du bor i, alternativt har tillstånd från hyresvärden, är skrifter på väggen i form av ordspråk, filmcitat eller poesi ett både enkelt och billigt sätt att inreda ett rum och betydligt roligare en en vanlig tavla. Ska du dekorera en barnkammare så kanske en saga eller ramsa passar bra? Fantasin är det enda som sätter stopp. Om du bestämmer dig för att prova, glöm då inte att skissa en mall på väggen innan du skriver/målar det beständiga resultatet. Lycka till!     

måladvägg
Foto: Bildmontage, soffan kommer från Bo Concept.

Rivig design

Jag är hopplöst förälskad i det här söta rivjärnet för parmesanost. Tillsammans med designern Sebastian Conran (son till Terence Conran) lanserar Nigella en ny kollektion köksredskap i höst under varumärket Nigella Lawson's Living Kitchen. Serien är framtagen för de mest kräsna och kommer bara att säljas i mycket noga utvalda butiker. Finns bland annat att köpa på nätet hos Designportalen för 349 kronor.

nigella nigella
Foto: Nigella Lawson`s Living Kitchen

Höstkrans till ytterdörren

krans1

Det här behöver du:

- krans i halm, ungefär 30 cm i diameter
- mossa
- tunn silverfärgad järntråd
- grövre ståltråd för upphängning
- torkade äppelskivor
- kanelstänger
- alkottar

Alkottar, äppelskivor och mossa kan du hämta från naturen eller beställa på postorder. Allt annat material hittar du i hobbyaffären.

Såhär gör du:
1. Fäst mossa runt halmkransen med järntråd. Snurra tråden runt mossan; tråden blir ett dekorativt element i sig.
2. Prova och placera ut äppelskivorna, kanelstängerna och kottarna för att se var de passar bäst.
3. Gör små krokar i järntråd (formade som uppochnervända u:n) och tryck fast äppelskivorna i små grupper med udda antal skivor.
4. Fäst alkottarna med likadana järntrådskrokar.
5. Fäst kanelstängerna i grupper om tre stycken.
6. Gör en upphängningsanordning av en bit grövre ståltråd genom att böja ståltråden till ett u. Stick u:ets ben genom kransen och böj upp benen. Då sitter upphängningsanordningen stadigt.
7. Vira grövre ståltråd som dekoration kring kransen. Fäst ståltråden med järntrådskrokar. Kransen är klar!
krans5krans2krans6krans7
Foto & inspiration: Strömsö TV1, FI

Bestämda sängkläder

De här roliga påslakansetet kanske är något för dem som har svårt att minnas vilken sida av sängen de brukar sova på. Eller så bjuder de på ett ypperligt tillfälle att göra jordens mest tystlåtna men bestämda statement i sovrummet. "Han" och "Hon" kan kombineras fritt, efter tycke och smak. Finns bland annat att köpa på Fitzsu. Jag är osäker på om de går att få tag på i Skandinavien. Någon som vet?

påslakan
Bild: Fitzu.comEn lysande idé

Det här är en kul belysningspryl som säkert kommer att anammas av ett storskaligt företag som IKEA såsmåningom. En liten färgglad hätta av silikon som man kan trä över en glödlampa för att göra den roligare och mer påklädd. Överdraget gör dessutom att ljuset sprids bättre och de olika färgerna kan ge spännande effekter på befintliga armaturer. "The bulbcap" som den kallas är säkerhetsklassad på lampor upp till 40 watt. Kostar i dagsläget 18$ och finns att beställa från bland annat Friends men som sagt, det dröjer säkert inte speciellt länge innan vi ser denna lysande lilla idé tillverkad i en mer kostnadseffektiv och publikvänlig skepnad.  

Glödis
Foto: Tuena.com 

Hjärtlig odling

Den här färdiga kryddodlingen finns att köpa komplett med frön och form från Wishingfish i USA. Ett roligt sätt att odla inomhus, ställ den på fönsterbrädan i köket eller ge bort den som en annorlunda present till en vän du tycker om. Känns internetshopping besvärlig? Då kan du testa ett enkelt alternativ. Prova att odla dina kryddor i en låg sockerkaksform, finns i olika modeller och varianter för en billig peng på tex. Ica, Coop och IKEA. Vill du vara riktigt kreativ finns massor med udda bakformar att köpa här.

kryddhjärta


Inredningstips

Ett litet tips för att undvika onödiga felköp är att skaffa en plånboksstor väska som kan fyllas med tygprover, kulörkartor och mått på alla vinklar och vrår i ditt hem. Den lilla väskan bör alltid finnas till hands när du beger dig ut på shoppingstråk. Lägg den i handväskan så glömmer du den aldrig och så slipper du stå med den perfekta prylen i handen och dividera huruvida den skulle passa därhemma eller inte. Perfekt för dig som renoverar eller bygger hus och har tusen olika saker att hålla isär.
inredning inspiration

Ljus idé

Förvandla tråkiga glasljuslyktor eller gamla glasburkar från förrådet till snygga inredningsdetaljer genom att klä dem i ett trendigt tyg. Välj naturfiber som bomull eller linne, spraya dem med stärkelse för skjortkragar (finns på välsorterade livsmedelsbutiker eller på kemtvätten för 50-60 kronor) och värm dina textilier med ett strykjärn. När tyget är stelt kan du klippa ut en rektangulär bit, stor nog att omge ljuslyktan plus en centimeter eller två för en överlappande bit där du kan fästa tygändarna antingen med tejp eller textillim. Du behöver inte särskilt stora tygbitar, ett par decimeter räcker beroende på ljuslyktans höjd, så du kan gott unna dig något från Marimekko eller Almedahls.

Ljus idé

Skördetid

Nu när det är höst och äpplen är billiga att köpa, alternativt finns att plocka runt knuten, är det hög tid att göra sk. skördelyktor. Ett dussin äpplen, en hink av metall eller keramik, några värmeljus och en kniv är allt som behövs för att skapa en mysig stämning på balkongen eller vid verandan en mörk septemberkväll.
Gröp ur kärnhusen, fyll hinken med vatten, placera värmeljusen i frukten och tänd. Voilá, klart!
Ett par värmande filtar, en flaska vin eller en kopp te och gott sällskap gör det hela ännu bättre.

äpplen äpplen2

Fler dofttips

1) Häll några droppar lavendelolja, såpa, rosenvatten eller favoritparfym på en bomullstuss och placera den i din dammsugarpåse. Städningen gör plötsligt ditt hem dubbelt så fräscht i ett svep.

2) Fukta en bit hushållspapper i såpa och stryk ett tunt lager på dina element, doftar nystädat utan ansträngning.

3) När du rengör din kylen eller ung använd en droppe av någon av dessa oljor i det sista sköljvattnet till trasan - Citron, Lime, Grapefrukt, Bergamott, Tangerine eller Apelsin - så får du genast en frisk lukt i köket. 

rosesåpacitron

Lavendelvatten till din strykning

Ikväll har jag tvättat örngott, påslakan och sängkläder. Till strykningen använder jag ett hemmagjort lavendelvatten som får textilierna att dofta ljuvligt. Kanske inget man svänger ihop varje gång det ska tvättas men vid speciella tillfällen är det definitivt värt det lilla extraarbetet. Till kläder som inte ska strykas räcker det med några droppar lavedelolja på en trasa som hängs på en av pinnarna i torkskåpet för att få samma effekt.

Lavendel

Recept - Lavendelvatten
300ml destillerat vatten
Ca: 15 droppar lavendelolja
Ett par droppar alkohol
Tillbringare
Glasburk
Sprayflaska

Gör så här
Börja med att lösa upp alkoholen och den eteriska oljan, blande det i en glasburk och låt stå i 24 timmar. Tillsätt vattnet och skaka ordentligt. När det är dags för strykning, tillsätt några droppar lavendelvatten i en sprayflaska, duscha textilierna försiktigt och pressa med ett vamt stykjärn. Var försiktig med omtåliga tyger, prova gärna på en liten kant eller i ett hörn innan du duschar hela tygstycket. Tänk på att lavendelvattnet man tillverkar själv inte håller lika länge som den man köper på färdig flaska.

Tips!
För den mindre händige finns färdigt Lavendelvatten att köpa i välsorterade butiker eller på nätet, bland annat hos Ingrid K - pris 63 kronor för 250 ml samt hos Örtagubben - 57 kronor för 100 ml.En pryl för klyftiga citrusälskare

Först kom The Banana Guard till inredningsbutikerna som en frälsning från ovan för oss som alltid lyckas mosa vår medhavda frukt i väskan. Nu kommer Apelsinskalaren för dem som tröttnat på gula naglar, klet och kladd. Stick in den under skalet på apelsinen och dra runt frukten. Sedan är det bara att lyfta bort bitarna och njuta av innehållet. Denna pryl kommer från Georg Jensen och är designad av Andreas Mikkelsen. Finns bland annat att köpa på Frank Form för 250.00 kronor.
 

Apelsin


Min köksfavorit

Jag köpte min trio-skärbräda från Eva Solo för snart fem år sedan och jag är fortfarande kanonnöjd med den. Den består av tre brädor i ett stilrent ställ av borstat stål. Varje skärbräda har en tydlig symbol i form av en försänkt bild längst upp i varje hörn; en för kött, en för grönsaker och en valfria matvaror. Dessa gör det lätt att komma ihåg vilken som användes till vad när man lagar mat. Dessutom är den en snygg detalj på köksbänken. Se Eva Solos hemsida för återförsäljare nära dig.
  
Eva solo


Tiogruppen


1970 samlades tio unga, svenska textilkonstnärer och formgivare som upplevde att deras bästa mönsteridéer förkastades av de dåtida stora textilföretagen som ?osäljbara och för svåra. Tillsammans bildade de 10-gruppen. Idag gör de alltifrån coola textilier, till necessärer, köksattiraljer, tallrikar och servetter. Gillar du mönstrat? Kolla in den här sidan http://www.tiogruppen.com

25594-32

Gör det roligare att diska

Det här är inte bara en inredningsblogg, man får städtips också! För ett gigantiskt diskberg i köket kan suga musten ur vem som helst. Undvik sådana situationer genom att göra det roligare att diska undan på en gång. Kolla in den stilrena och svenskdesignade diskproppen Sinko, som med sina sfäriska ytor passar de flesta diskhoar, badkar och handfat. Den väger nästan ett kilo men har bara en diameter på 82 mm. Formgiven och producerad av innovatören Ola Hansson. Finns att köpa på Designtorget, Finrummet och Room i Stockholm.

Drömlägen

När helst motivationen tryter och jag känner mig oinspirerad brukar jag gå in på Lagerlings och kika på nyinkomna objekt. Vilka hus det finns, vilka lägenheter och vilka paradvåningar. Tänk den dagen man har råd att lägga ut så mycket på sitt boende och tänk SÅ många rum man skulle ha att inreda. Aah vilken dröm.


Annons
Annonsera